Партията на Русеф "единствена се грижи за нас, бедняците!"

Над 50 млн. бразилци са обхванати от социални програми
20 окт 2014 22:30, Елка Василева
5
Партията на Русеф "единствена се грижи за нас, бедняците!"
Снимка: архив, Reuters

Деца играят в 40-градусовата жега, вдигайки облаци червеникав прах из този безкраен сякаш крайградски комплекс от еднакви тухлени къщички. Построен е от бразилското правителство в щата Акри, в басейна на Амазонка.

Над 800 семейства вече са настанени в "Градчето на народа", изникнало в покрайнините на Риу Бранку, столица на щата Акри, който граничи с Перу, пише Мадлен Прадел от Франс прес.

Те са включени в инициатива под наслов "Дом за мен, живот за мен" - една от водещите програми на правителството начело с президентката Дилма Русеф от лявата Партия на трудещите се (ПТ), която се бори за нов мандат. Очаква се до края на годината от този план да се възползват близо 2 милиона домакинства.

"Когато пристигнахме, често плачех. И синът ми ме питаше защо. Отговарях му: "Габриел, нямаш представа какво е това за нас. Толкова пъти са ни пъдили, щом останем без пари да си платим наема", разчувства се 25-годишната Лузиеле да Силва Баруш, току-що нанесла се в новото жилище.

"Освен да изуча децата си, втората ми най-голяма мечта беше да им дам това достойнство", добавя младата жена, загубила цялото си имущество в наводнения.

Проектиран с цел да подслони бедни хора от Риу Бранку, в близките месеци и години строящият се комплекс ще осигури жилища на 10 500 семейства.

Семейството на Лузиеле получава и 80 долара месечно като помощи от програмата "Семейна стипендия". Също като повечето участници в социалните програми на правителството г-жа Баруш ще гласува за президентката Русеф на втория тур от изборите за държавен глава - на 26 октомври днешният бразилски лидер ще премери сили със социалдемократа Аесио Невис, подкрепен от десницата.

Родена в семейство на скромни събирачи на каучук, тя плаща само за ток и вода; няма право да препродава къщата. Жената с гордост показва новичките си домакински електроуреди, купени със заем от правителството, който ще може да изплаща месеци наред.

Оспорвани приоритети в социалната дейност

Над 50 милиона бразилци - четвърт от населението, са обхванати от социални програми. Тези проекти, осъществени от ПТ през 12-годишното й управление, са спасили от мизерия вече над 40 милиона души.

Аесио Невис от Бразилската социалдемократическа партия (БрСДП) уверява, че ако дойде на власт, ще ги запази; дори оспорва приоритета на ПТ в тази сфера, доколкото тези програми започват плахо да се прилагат от правителството на БрСДП начело с Фернанду Енрике Кардозу (1995-2002 г.).

Но бившият президент Луис Инасиу Лула да Силва от ПТ (2003-2010 г.) ги обединява, значително разширява обхвата им и ги усъвършенства, както сетне и Дилма Русеф - негова наследничка в политиката.

"Лула беше беден. Точно затова те (хората от ПТ, бел. на АФП) се сражават за нас. И ще подкрепям ПТ, докато съм жив, защото те правят нещо за нас", заявява за Франс прес 39-годишният Розивалду да Силва Франса, женен, баща на 5 деца.

Розивалду също очаква да получи нов дом. Той живее в зона, застрашена от наводнения, и наколната му колиба на речния бряг всеки момент ще се срути. Наводнявана много пъти, тя гъмжи от плъхове. Най-малкият му син страда от кожна болест - лицето и вратът са разранени.

След като няма постоянна работа, той издържа семейството си само благодарение на "Семейна стипендия" - общо 100 евро за петте деца. С тази сума "често се изхранваме", казва той.

Евтино и доходоносно

От програмата "Дом за мен, живот за мен" вече са се възползвали 1,7 милиона семейства в цяла Бразилия, сочат данни на кабинета.

Мнозина се опасяват, че ако опозицията дойде на власт, проектите от този род ще бъдат спрени.

Това плашило размахва и ПТ в предизборната си кампания, като изтъква, че БрСДП "не полага грижи за бедните".

"Никоя партия няма да спре социалните програми по една проста причина - че са евтини. Струват само 1,5 на сто от бюджета, а носят големи политически доходи", коментира икономистът Антониу Карлуш Порту от фондацията Жетулиу Варгас в Рио де Жанейро. "Градчето на народа" предлага всички удобства: детски ясли, училища, увеселителни центрове и обществен транспорт.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Да се говори и пише срещу Бразилия е най-малкото смешно,това показва,че повечето от нас не знаят нищо за тази огромна държава с население над 150 000 000 души.Вгледайте се в нас,които сме само 8 000 000,а не можем да се справим с елементарни неща и чак тогава се присмивайте за раждаемоста и социалните придобивки,за огромните спортни площадки за подрастващите,за невероятната инфраструктура,за класата на безплатното образование и медицинско обслужване.Бразилия е големият бъдещ фаворит на света.
2
5
 
8
 
! Отговори
Gruio преди 9 години
До АнонименБраво, много ама много кратко и точно. Това е проблема на днешния свят, че на фона на цялото населени 30% нормално мислещи същества изхранват 70% паразите, които на всичкото отгоре имат претенции към онези дето им дават хляба.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма щат Акри има Акре , Лула никога не е бил беден , особенно когато излезе в пенсия след 8 гд президвнт е един от НАЙ БОГАТИТЕ хора в Бразилия ( заедно със сина му ) толкова много се краде от политиците в Бразилия че си нямате и на представа ,