Небрежност е причината за смъртта на президента на "Тотал"

Не са изключени още арести освен на водача на снегорина
21 окт 2014 15:46, Елка Василева
34
Небрежност е причината за смъртта на президента на "Тотал"
Снимка: Reuters

Основната причина за смъртта на президента на "Тотал" и още трима души на московското летище "Внуково" е не трагична случайност, а небрежност в работата на летищните служби. Това заяви пред ТАСС говорителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Владимир Маркин.

По думите му представители на аерогарата се опитват да представят катастрофата на самолета "Фалкон" като "ужасно трагично стечение на обстоятелствата".

Всъщност сблъсъкът между самолета и снегорин на пистата е плод на "престъпно нехайство на длъжностни лица, които не са могли да осигурят съгласуваност в действията на служителите на летището", каза той.

Маркин добави, че следователите продължават огледа на местопроизшествието с участието на представители на Междудържавния авиационен комитет [институция съгласно споразумение между Русия и няколко бивши съветски републики - бел.ред.].

Още по темата

Владимир Маркин каза още, че бордовите записващи устройства за говор и летателни параметри (т. нар. черни кутии) са открити, иззети и предадени за анализ. Иззета е и техническата документация, регламентираща работата на летището, видео- и аудиозаписи, които също се анализират.

По-рано бе съобщено, че шофьорът на снегорина, с който самолетът се е сблъскал при излитане, е арестуван за 48 часа и следователите ще поискат от съда да удължи срока за задържането му под стража. Съобщено бе също, че в момента на катастрофата шофьорът е бил в състояние на алкохолно опиянение.

Говорителят на СК каза, че следователите ще проверяват причинно-следствената връзка между случилото се и действията на водача на снегорина. По думите му следствието разработва и други версии, включително грешка на авиодиспечерите, които ще бъдат тествани за употреба на алкохол и психотропни вещества.

Маркин предупреди, че в близко бъдеще ще бъдат взети мерки за отстраняването от работа на "редица служители на летището, които могат да възпрепятстват разследването". Той констатира, че зад небрежността на "конкретните изпълнители" стоят по-високопоставени ръководители на летището, на чиито действия и бездействия ще бъде дадена правна оценка. "Не са изключени и други арести по това дело", заключи говорителят на Следствения комитет на Руската федерация.

По предварителни данни на 20 октомври в 23,57 ч. московско време на летище "Внуково-3" при излитане четириместен самолет "Фалкон-300" по маршрут Москва-Париж се удря в специализиран автомобил. Самолетът е обхванат от пламъци и пада на пистата, като загиват президентът на петролната компания "Тотал" Кристоф дьо Маржори и трима души екипаж.

Днес руският президент Владимир Путин изпрати до френския си колега Франсоа Оланд съболезнователна телеграма по повод смъртта на Маржори, като отбеляза, че в негово лице Русия е изгубила "един истински приятел, за когото ще пази най-добър спомен".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Пилот преди 9 години
Без политика,просто случка:както си рулирах (карах),след FOLLOW ME-то в Домодедово,между нас мина...АВТОБУС !!!Опасни са рашъните-джигити!
23
2
 
4
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Не би ме учудило ако цялата смяна са били пияни до козирката. Това е проблем на всички северни народи, особенно на поляци и руснаци. Защото пият без мезе.
22
2
 
7
 
! Отговори
Чоки преди 9 години
Като им е приятел да са го пазели по добре. Егати приятелите, ако имаш такива - врагове не ти трябват.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като се вземат необходимите мерки ще престанат ли да пият на работното място обслужващия персонал.Питам понеже имам намерение да летя с междинно кацане Москва.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До демократbravo malko sa
19
4
 
10
 
! Отговори
Къркач преди 9 години
Алкохола е сериозен национален проблем
18
9
 
20
 
! Отговори
! преди 9 години
Само в Русия могат да нарекат небрежност и случайност смъртта на хора от огромно политическо и икономическо значение! Да си припомним уж случайната катастрофа на полският премиер и половината полско правителство!
17
11
 
23
 
! Отговори
Ало Русофилите преди 9 години
Как го извъртате обаче? Ще излезе, че когато случката е в сърцето на Русия пак САЩ са виновни. А да споменете нещо и за Литвиненко и Политковска? Ще ми бъде интересно да си попълня колекцията с теории? :-)))))
16
2
 
4
 
! Отговори
Nash преди 9 години
"Уже сейчас очевидно, что причиной случившегося стало вовсе не жуткое трагическое стечение обстоятельств, как это пытаются преподнести представители аэропорта, а преступное попустительство должностных лиц, которые не смогли обеспечить согласованность действий сотрудников аэропорта", - заявил официальный представитель СКР Владимир Маркин.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 16: кои са тези наши "прозападни" медии, да ги прочета и аз...
14
11
 
13
 
! Отговори
коко преди 9 години
До АнонименКажи му да се ожени в Русия там не пият и ако може да те вземе и теб двама Руснаци по малко тук
13
11
 
19
 
! Отговори
до 12 Щерев преди 9 години
Ако се съди кой е загинал и каква е позицията му по отношение на санкциите с/у Русия, то по-скоро е ЦРУ.
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 12 това не е изгодно на Русия даже и по нашите прозападни медии го казаха
11
2
 
13
 
! Отговори
немарливост от... преди 9 години
... страна на диспечерите за движението по полосата. шофьорът на снегорината има най-малка вина.
10
9
 
16
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Шок и ужас: Русия морга за журналисти:Общо 110 журналисти са били убити през 2009 г., което е рекордно висок брой за последните десет години. Това сочи докладът "Преглед на свободата на печата в света" на Международния медиен институт ММИ във Виена.Най-опасният район в света е Азия, където миналата година са били убити 55 журналисти.
9
13
 
18
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Защо ли все се случват "случайно" такива инциденти в Русия? КГБ си вършат добре работата.
8
12
 
21
 
! Отговори
Туй е работа на .... преди 9 години
Да, важните клечки, който ходят в Москва са изложени на риска да бъдат някак си "катастрофирани".Руските държавници имат голям опит в това.Г. Димитров така бе "излекуван".Тито отказа да се "лекува" и никога не отиде в Русия -- за това не можа да бъде "катастрофиран" или "лекуван".А, това, че Медведев и Путин черпят от опита на Сталин не трябва да изненадва никого!!!От Кремълските джуджета това може да се очаква
7
2
 
16
 
! Отговори
dmx преди 9 години
Бензина го създал, бензина го изгорил, от прах на прах дет се вика, а в този бизнес невинни няма, всички картелчици и кръвопийци да горят в ада.
6
4
 
10
 
! Отговори
Да да знаем ги преди 9 години
Ех тази ЕВРЕЙСКА небрежна "небрежност"..последно време госта големци се самоубиха по разни европейски столици!!!!!!!!!!!!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е не е небрежност а е нарочност...