Албания си върна от ЧЕЗ собствеността върху електрокомпанията

Държавата ще плати на ЧЕЗ 95 милиона евро
23 окт 2014 17:03, Елка Василева
53
Албания си върна от ЧЕЗ собствеността върху електрокомпанията
Снимка: архив, Reuters

Албанското правителство си върна собствеността върху електроразпределителната компания КЕШ, 76 процента от която през 2009 г. бяха продадени на чешката компания ЧЕЗ, предаде агенция МИА.

Албанското министерство на енергетиката и промишлеността съобщи, че така албанското правителство, което сега притежава 100 процента от електрическата компания, приключва процеса на спорове между двете страни. Това ще даде възможност за смяна на управлението на компанията и инвестиции в подобряване на електрическата мрежа с цел гарантиране на по-качествени услуги за потребителите.

Още по темата

През 2009 г. ЧЕЗ купи 76 процента от албанската компания за 102 милиона евро. През януари миналата година албанската Регулаторна комисия за енергетика отне лиценза за работа на ЧЕЗ с мотива, че не осигурява достатъчно енергия и не инвестира в енергийната мрежа. Чешката фирма поиска международен арбитраж и обезщетение от Албания. По нейни оценки понесените от отнемането на лиценза щети възлизат на 200 милиона евро.

Докато продължаваха преговорите, правителството в Прага дори се закани, че ще блокира европейската интеграция на Албания заради спора с ЧЕЗ.

Още от началото на работата в Албания чехите се оплакаха от големия процент загуби на електроенергия в мрежата, който тогава достигаше 36 на сто, главно заради масовата кражба на ток и неплащане на сметки от потребителите. ЧЕЗ не успя да намали загубите въпреки множеството предприети мерки, някои от които в сътрудничество с полицията.

През юни тази година правителството на Еди Рама и чешката компания постигнаха споразумение, с което Албания се задължи да плати на ЧЕЗ 95 милиона евро, за да си върне собствеността върху електроразпределителната компания.

Договорено е тази сума да бъде изплатена на вноски в периода от 2014 до 2018 г. Албанската страна оцени това споразумение като голям успех, тъй като с него бе избегнат арбитражният съд.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Галя преди 9 години
Ами опитахме се да ги изгоним, но огромна част от сънародниците ни ревнаха срещу нас какви сме били прости комунисти.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И албанците показаха, че сме държавата с най-корумпирано и приемствено престъпно управление. Защо Албания може, а България не да се отърси от либералистичното проклятие на олигарсите в енергетиката в името на доброто на албанския народ.
35
0
 
8
 
! Отговори
КОЙ ???? преди 9 години
Кой продаде на Чез електроразпределение ?????
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къв ЕОН БЕ ЩУРОФОН, ТЕБСЕ ИЗНЕСОХА ПРЕДИ 2 ГОДИНИ, СЕГА ЕНЕРО ПРО ВЕ ШНУР
33
0
 
9
 
! Отговори
33333 преди 9 години
АБЕ, ХОРА СТИГА С ТИЯ НЕУСТОЙКИ! В ТАКИВА СЛУЧАИ ВАЖИ ПРАВИЛОТО БОГ ДАЛ, БОГ ВЗЕЛ. НЕ СТИГА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА И НАРОДЪТ СМЕ ИМ ПОЗВОЛИЛИ ТОЛКОВА ГОДИНИ ДА БЪДАТ МОНОПОЛИСТИ ЕРП- ТАТА И ДА ПЕЧЕЛЯТ. ОСВЕН ТОВА НЕУСТОИКИТЕ СЕ НАМАЛЯТ АКО СА ПРЕКОМЕРНИ. КАКВО, АВСТРИЯ И ЧЕХИЯ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ ОТНОШЕНИЯ С НАС ЛИ, ГЛУПОСТИ.
32
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
В цяла Албания има жесток режим на тока,включително и в столицата Тирана.Просто няма производство на ел.енергия,а ЧЕЗ е само разпределително,а не производствено предприятие.Като няма ток, какво ще разпределят?Но както и у нас политиците все гледат да наругаят чуждите фири, защото от тях не могат да крадат, те са частни.Ако си направите сметката,че и у нас ЕРП взимат 8% от парите, а всичко останало отива в НЕК, ковачки,р.овч. Б.Манчев и цяла кохорта наши политически лапачи ще разберете истината
31
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме най-нещастният и робски народ в радиус от 15 хил. километра. И най-глупавият, защото позволихме нагли и крадливи хищници да ни държат за гушата 25г.
30
7
 
3
 
! Отговори
Боев преди 9 години
Малка подробност - албанците платиха 95 милиона обезщетение, но преди това върнаха на чехите 105 милиона стойност на енергото, платена преди това от ЧЕЗ.Така че, общата сума е 200 милиона евро.Ако ние трябва да лащаме по тази схема /а то друга няма/ ще трябва да се бръкнем за над 500 милиона евра - това за ЧЕЗ. Що се отнася до ЕВН там няма да ни оправят два милиарда евра, защото само новите трафопостове изградени от австрийците са около25 000, отделно мрежите ниско и високо напрежение
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва и у нас не само с ЧЕЗ, ами и с останалите. Само чеее... !? Нашите управляващи са направили невъзможно това или с твърде големи неустойки, които трудно бихме могли да изплатим. да не говорим за неустойките на мариците и дъндеета. Там нещата са пълна мафия и такова грабителство каквото нашего брата българина(в болшинството си) няма да може и да напише като число.
28
1
 
4
 
! Отговори
malgandor преди 9 години
До АнонименИнтересен коментар, показващ разбиране на процесите в Албания. Впечатление ми направи обаче думата Ослуга. Моля ви хора-пишете ГРАМОТНО!
27
1
 
20
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Струва ми се, че ако публично обесим няколко по-крадливи политика, много от институциите ще си дойдат на местата и ще имаме държава...
26
0
 
22
 
! Отговори
е преди 9 години
евала им на албанците ,и макар че са кандидат и за ес си прават квото си искат и изгониха крадливите чез ,щото това чез се настани у нас и с минимални вложения и подръжка извличат макс печалбии да не ми гиворят че ние плащаме наи евтиния ток щото съпоставено ток-заплати може би излиза наи скъпия, а да не говоря че когато ние бяхме кандидати за ес как се кланяхме и реактори затваряхме и е сега с мед и масло ни заливат от ес обаче преработени, то да си отстояваш правата се искат топки,
25
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С една дума, в Албания въртят едни 100 милиона евро, но всеки, който може, си има генератор в мазата, защото режим на тока има от десетилетия вече. Албанските правителства са се провалили, пробутали са проблеми си на ЧЕЗ и сега си ги вземат обратно, когато и ЧЕЗ са се провалили в решаването им. С една дума популизъм и изцепки от всякъде, а подобрение в ослугата като цена или качество няма. Скъпи 24, ние албанците сме ги стигнали, ами сега какво да правим...?
24
43
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
И какво печели Албания? Освен, че ще платят 95 млн, сега самите албанци трябва да инвестират в енергетиката си, което знаючи, че няма да имат ток.
23
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е момента България да си върне Лукойл! По очеваден пример за чужд монополист няма!
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименshtom imash priateli v albania-umen si kato albanski reotan
21
6
 
57
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Как ще ги стигнем ? Албанците.....!?!???? За Гърци , Турци , Сърби и Румънци е ясно че няма как :)
20
3
 
38
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Ами доходите са ниски, прекрасно. Да гласуват в ЕС минимална ставка на час 7 евро примерно. Тогава нека ми изравняват цените на тока.
19
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оказва се, че не ЧЕЗ е виновна за високите сметки. Удобно е на политиците да ви мятат прах в очите. Щото няма депутат, или министър без участие във някое от хилядите ВЕИ-та. Виновни са и правителствата, за недомислицата в АЕЦ Беляне и АЕЦ Козлодуй. Докараха НЕК до фалит, или поне пред такъв, с няколко милярда дълг. Умишлено оставят електората да краде ток, без последствия. И като изгонят ЧЕЗ, какво мислите ще стане? Няма да ви поевтинее токът. Пак от държавната баница ще кльопат некои.
18
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе на Вас Българите винаги някой е виновен,като карате пияни катаджията виновен,като биете жената съседа винове,когато крадета дърва държавата виновна.Искам да Ви кажа че от целия ЕС тук всичко е най-евтино.Проблема ви е в заплатите,и безотговорното поведение на избори.Докато не се промените,винаги ще има друг виновен,а вие ще си остане най-голямата дупка в ЕС