Кипърският президент бе изписан от болница в Брюксел

Гръцкият премиер Самарас ще представлява Анастасиадис на срещата на върха на ЕС
23 окт 2014 16:58, Елка Василева
1
Кипърският президент бе изписан от болница в Брюксел
Никос Анастасиадис. Снимка: БТА

Кипърският президент Никос Анастасиадис бе приет за кратко днес в болница заради повишено кръвно налягане след пристигането му в Брюксел за срещата на върха на ЕС, предаде АФП, като се позовава на кипърското правителство.

След продължително кръвотечение от носа президентът на републиката бе приет рано сутринта в болница в Брюксел, където е станало ясно, че става дума за повишено кръвно налягане, се посочва в официално съобщение.

Още по темата

68-годишният кипърски президент е напуснал болницата няколко часа по-късно, след като му е била оказана нужната помощ. Препоръчано му е да остане в хотела и да бъде наблюдаван от лекар, отбеляза кипърският правителствен говорител Никос Христодулидис.

Говорителят посочи по-късно, че гръцкият премиер Андонис Самарас ще представлява Анастасиадис на срещата на върха на ЕС и ще изложи позициите на Република Кипър. Кипърският президент потвърди това в съобщение в Туитър.

Анастасиадис се е свързал с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и го е информирал, че няма да може да участва в двудневната среща на ЕС.

На срещата на върха Анастасиадис трябваше да осъди присъствието на турски кораби, включително кораб за сеизмични проучвания с цел откриване на въглеводороди, в изключителната икономическа зона на Кипър, югоизточно от острова, недалеч от сектора, в който получилият лиценз от кипърското правителство италианско-корейски консорциум ЕНИ-Когаз извършва проучвания за евентуални находища на природен газ.

Членката на ЕС Република Кипър обяви, че ще блокира отварянето на нови глави в преговорите по присъединяване на Турция към блока в отговор на дейностите, които Анкара предприе за проучване на залежи на нефт и газ край южните брегове на острова. Изпращането наскоро на турски кораби в района накара кипърския президент Никос Анастасиадис да замрази преговорите за обединение на острова.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари