Президентът на Кипър е приет в болница в Брюксел

Анастасиадис остане 48 часа под наблюдение
23 окт 2014 12:57, Елка Василева
0
Президентът на Кипър е приет в болница в Брюксел
Никос Анастасиадис. Снимка: Reuters

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис бе приет в болница в Брюксел тази сутрин след продължително кръвотечение от носа, съобщи правителствената пресслужба.

Установено е, че инцидентът се дължи на високо кръвно налягане, пише „Български новини“.

Президентът Анастасиадис пристигна в Брюксел за участие в започващия днес Европейски съвет.

В писмено изявление на говорителя на правителството Никос Христодулидис бе посочено, че за да се осигури правилно лечение и да се избегнат повторение на кръвотечението и усложнения, президентът ще остане на легло през следващите 48 часа. Той ще бъде наблюдаван отблизо от лекар в Брюксел.

Президентът Анастасиадис се е свързал с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол и ги е информирал за състоянието на здравето си и невъзможността му да присъства на заседанието на групата на Европейската народна партия и след това на Европейския съвет.

След проведени консултации е решено изявлението на президента на Кипър относно турските провокации и нарушения срещу суверенитета на Кипър в неговата изключителна икономическа зона, което представя подробно позициите на Кипър, да бъде разпространено под формата на писмен доклад до всички държавни и правителствени ръководители, участващи в Европейския съвет и до всички лидери, участващи в срещата на ЕНП.

Президентът на Кипър ще бъде представляван на Европейския съвет от министър-председателя на Гърция Андонис Самарас, който ще защити позициите на Кипър във връзка с нарушенията на Турция.

Президентът Анастасиадис беше планирано да запознае европейските лидери по време на срещата на върха със събитията в региона и провокациите на Турция в кипърската изключителна икономическа зона и да поиска Европейският съвет да осъди незаконните действия на Турция.

Кипър очаква ЕС да изпрати ясно и конкретно послание до Анкара за прекратяване на незаконните действия.

“Президентът и правителството на Кипър работят усилено, за да се включи в резолюциите или в декларациите на Европейския съвет осъждане на турските действия”, заяви правителственият говорител Никос Христодулудис. Той посочи, че след навлизането в понеделник на турския сеизмологичен кораб “Барбарос Хайредин паша” в изключителната икономическа зона на Кипър вече има нова ситуация. “Ние очакваме силна реакция към турските действия от всички членове на Съвета за сигурност, всички държави членки на ЕС, институциите на ЕС. Реакции, които да направят ясно съобщение, не само чрез изявления, за прекратяване на турските действия в рамките на нашата изключителна икономическа зона”, подчерта Христодулидис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари