Стрелецът в Отава в списък със заподозрени за атентати

Нападението е първото в Канада, свързано с радикален ислямизъм
Обновена: 23 окт 2014 14:14 | 23 окт 2014 08:24, Веселина Йорданова
21
Стрелецът в Отава в списък със заподозрени за атентати
Снимка: Ройтерс

Стрелец, на когото неотдавна канадските власти са конфискували паспорта, уби вчера войник и вся паника в парламента в Отава, преди да бъде убит от полицията.

Идентифициран като Майкъл Зехаф-Бибо, 32-годишният канадец създаде паника в столицата на Канада, а полицията в продължение на няколко часа се страхуваше, че има и други нападатели в сградата, пише в обзорен материал Франс прес.

Още по темата
Неотдавна е бил конфискуван паспортът му, тъй като службите за разузнаване са го смятали за "високорисков пътник", са заявили канадски длъжностни лица пред в. "Глоуб енд мейл".

Подобно на мъжа, който уби с колата си военнослужещ в предградие на Монреал, Зехаф-Бибо е фигурирал в списък с 90 канадци, заподозрени в готвене на атентати в страната.

Това нападение, определено от канадското правителство като терористичен акт, е първият атентат, свързан с радикален ислямизъм в историята на Канада.

Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак. Във вторник канадските власти повишиха степента на опасност от терористични актове на "средна".

Вчера, малко преди 10 часа местно време, Зехаф-Бибо стреля срещу един от двамата военни на караул пред военен мемориал до парламента в канадската столица Отава и улучва ефрейтор Нейтън Сирило, на 24 години. Войникът почина малко по-късно от раните си.

Най-малко трима ранени бяха приети в болница с по-леки наранявания. Минути по-късно центърът на Отава бе напълно обкръжен от стотици тежковъоръжени полицаи и командоси и леки бронирани автомобили. Жителите на Отава бяха посъветвани да се отдалечат от прозорците и да заключат вратите си.

След като простреля войника, Зехаф-Бибо задигна кола, за да се добере по-бързо до парадния вход на парламента. "Мъж с дълга черна коса, шал на лицето, въоръжен с пушка", го описва очевидец.

Малко след това се чу експлозия, последвана от полицейски изстрели според видео, заснето от журналист на "Глоуб енд мейл".

Стрелецът в крайна сметка бе убит от началника на охраната на парламента Кевин Викърс, 58-годишен бивш офицер от Канадската кралска жандармерия.

В момента на атаката в сградата бе и премиерът Стивън Харпър, който участваше на седмично заседание на парламентарната група на своята партия. "Той бе бързо изведен на сигурно място, въпреки кратък момент на паника", разказа в ефира на канадска телевизия парламентарен представител, свидетел на случилото се.

Харпър определи нападението като "достойно за презрение".

Американският президент Барак Обама осъди в телефонен разговор с него "скандалните нападения" срещу Канада. "Смаян съм" от това нападение, написа в Туитър британският премиер Дейвид Камерън, а френският президент Франсоа Оланд изрази "пълната солидарност на Франция" с канадците.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: канада
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
7
 
! Отговори
до решение преди 9 години
Прав си , но добави и 20-30 милиона от комунистите.На практика комунизъм, фашизъм и ислямизъм не се различават.Терминологията е различна
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе толкова, колкото е отнело християнството за 1000 години, никой не може да го постигне. Така че това са *** сравнения.
12
9
 
3
 
! Отговори
Православен комунист преди 9 години
Големи грехове има Канада към православния коминтерн и към свети другаря Путин
11
1
 
11
 
! Отговори
lol до Бай Тъпчо преди 9 години
ми то има цяло заведение за подобни "превантивни мерки" - Гуантанамо. Ама нали писнаха, че било против човешките права...
10
1
 
12
 
! Отговори
Брайко преди 9 години
Адмирации бай "Тъпчо",дано повече хора схванат тънкия ти намек! Перфектен си както винаги!
9
1
 
23
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Абе веднаж кат обикалях из село гледам едно цинге на седем-осем годин вързало ено малко куче за оградата и го бий с ена пръчка,викам му-що го бийш бе джерме недно,кво тий напрайл хайванат пък то вика-за да не носи хипатит бе дедо...Бреее да му са не види и дятето,де му дошло на акълат правантивне мерки да зема ама си викам и тез да земат тоз списък с терористе и бой,бой по списъкат дорде го намачкат кат хармоника,та никой от тех през ум да не му мине да прай тероризам бе
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да беше използвал Спин или някой мор за повече резултати.
7
1
 
17
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
НАШИТЕ ДЕПУТАТИ, ДАНО ДА СА ЧЕЛИ ИЛИ ГЛЕДАЛИ НОВИНАТА И ДА СИ ПОМИСЛЯТ СЕРИОЗНО, МОЖЕ ТОЗИ СЦЕНАРИЙ ДА СЕ ПОВТОРИ И У НАС. НО ДАЛИ ИМ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА МИСЛЯТ ЗА ТОВА, ТЕ СА ЗАЕТИ СЕГА ДА СИ ПРЕСМЯТАТ НОВИТЕ ЗАПЛАТИ И КАКВИ ПРИДОБИВКИ ЩЕ ПОЛУЧАТ! САМО РЕВОЛЮЦИЯ ЩЕ ГИ ОПРАВИ!
6
12
 
8
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Абстрахирайки се от това какво е Ислямска държава, тъй като ни най-малко не може да се вярва на медиите, като част западната пропагандна машина - терористична или не организация, лоша или добра, а те очевидно имат нарастващ брой поддръжници, смятам че подобно на всеки жив организъм, търсят място под слънцето. Затова и след като всекидневно ги нападат и бомбят, най-естественото нещо е и те да отвърнат.
5
4
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Каквото посееш,това ще пожънеш.
4
0
 
8
 
! Отговори
asd преди 9 години
Пак ми изтрихте поста за япония? Защото това е истината
3
2
 
28
 
! Отговори
asd преди 9 години
В допълнение за япония. Не поддържат никакви официални на държавно ниво контакти нито с ислямски държави нито с арабски, турски и други "носители на ценности". И като гледам нито са станали по бедни нито по грозни нито по глупави а и са от дълголетниците на планетата. СТИГА СЕ ТЕЗИ мюсюлмански простотии. Цял свят 30г се занимава с нази проста религия! Забранявайте я и толкоз! Еб .... си геноцида са те хора над всички останали. ЗАБРАНА!!!!!!!
2
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До neni4aMNOGO MI PUKA ZA KANADA.
1
25
 
16
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Първото ,но не и последното Айде ,канадци време е да плащате с лихвите