Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС

Милиардерът предупреждава за експанзионизма на Москва
Обновена: 24 окт 2014 14:16 | 24 окт 2014 09:48, Елка Василева
346
Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос предупреждава, че експанзионизмът на Русия създава екзистенциална заплаха за Европейския съюз.

В статия за  New York Review of Books, цитирана от Guardian, Сорос отбелязва, че политиката на Владимир Путин, която той нарича смес от авторитаризъм и агресивен национализъм, представлява алтернативен модел на западните либерални демокрации. Той обръща внимание, че адмирации за руския президент изразяват лидерите на британската националистическа и ксенофобска партия ЮКИП Найджъл Фараж, на френския Национален фронт Марин льо Пен и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

"Европа се изправя пред предизвикателство от Русия за самото си съществуване. Нито европейските лидери, нито техните граждани напълно осъзнават това предизвикателство, нито пък  знаят как най-добре да се справят с него, - пише Сорос. - Сега Русия предоставя алтернатива, която е фундаментално предизвикателство към ценностите и принципите, върху които Европейският съюз се гради от основаването му. Тази алтернатива се базира на сила, която намира израз в репресии вътре в страната и в агресия извън нея, в противовес на върховенството на закона."

Специално за Guardian американският финансист от унгарски произход казва, че "е налице цялостно разочарование от ЕС в резултат на кризата на еврото, която е изопачила първоначалния стремеж към създаване на съюз на сходно мислещи демократични държави. Еврокризата бе "лекувана" неправилно и продължи твърде дълго и тя превърна доброволния съюз на равнопоставени (страни) в нещо съвсем различно".

Според Сорос ЕС се е превърнал в зле функциониращ механизъм на отношения между страни кредиторки и длъжници, което е довело до всеобщо негодувание. "Путин установи добри отношения с тези, които агитират срещу Европа. Провалът на Европа като експеримент за наднационално правителство ще превърне Русия в потенциална заплаха. ... Рухването на Украйна ще бъде огромна загуба за НАТО, за ЕС и за САЩ. Ако Русия успее да се наложи, тя ще получи много по-голямо влияние вътре в ЕС и ще стане потенциална заплаха за балтийските страни, в които живеят големи групи от етнически руснаци", подчертава Сорос.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Тоя Сорос да не казва какво ще става! Той е виновен за всичко ,което ства и в нашата мила и изстрадала Родина България! Благодарение на тоя ***,България е едва на оцеляване!!!
220
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами защо се намеси САЩ?Да подкопае и ЕС и Русия , и да ги противопостави !Бежанци и бежанци от Американските въздушни нападения ? Джигадизиране на Европейските мюсолмани ... Проблемите за европа тепърва започват ..
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** равно ли е на цигънин?
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз това се чудя американски братко (ти *** ли си)?
217
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кому е интересно мнението на един ***?
216
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грешиш най вероятно оп система ми е американска (еврейска) ,а процесора ми е китайски копиран от една американска компания която на на своястрана го е копирала (гепила) от една руска (елбрус) та после дори и интел им дръпнаха един от водещите инжинери чат ли си ,*** ?
215
6
 
1
 
! Отговори
за 291 преди 9 години
Ами *** си, че чак вдлъбнат - Интернета е хамерикански, операциооната ти система хамериканска, лаптопа ти е хамерикански чипове измислени в Силиконовата долина и сглобени в Китай да е по-тънко, Свобода да плюеш хамериканците....а от рущките чудеса сигурно имаш самовар и мАсквич, а може би и руски лаптоп на донбаски въглища :)хаааа хаааа :))
214
6
 
1
 
! Отговори
умерен преди 9 години
Рашистката *** не е заплаха за никого освен за самите ***...може да се репчи на малки държави само -Грузия, Донецк, Крим, Приднестровие и пр. световно неизвестни области
213
2
 
3
 
! Отговори
неразбиращ преди 9 години
Иване капъцитето божество (кланям ти се)! Но аз лично немога да се сетя у дома какво американско чудо на техниката имам?А за руско (съвтско) се сещам поне две ,а и за китайско френско финладско и тн се сещам само америчко нещо нямам ама може щото съм ***
212
2
 
5
 
! Отговори
Уплашен преди 9 години
Хора , този тип на снимката толкова гнусен и безличен е или просто не съм пил достатъчно?
211
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 9 години
Как да ходим да живеем и работим в Русия ЛЕГАЛНО като кучетата от СОФИЯ *** задниците на ЕС за някое друго евро
210
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СоросИмператора от Междузвездни войни .Ужас!!! Хората са казали Като не му виждаш сърцето виж му лицето!
209
3
 
9
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
Сорос!!! сори
208
3
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Дедо Сорос трепери от страх да не би в края на дните си да види краха на пъкленото си дело!И крайно време е да се каже,че не е унгарец,а чист евреин!
207
4
 
20
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
*** вижте баща си на снимката.Умира от страх стареца от изявите на могъща Русия.
206
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tozi oshte li ne go e povikal gospod da dava otchet za zlinite koito e nanesal na horata?tozi tryabva mnogo da go varyat v ada za da se otpusne.
205
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом и чичко Сорос го хвана страха , значи Русия върви яко напред , а нии къде сме ?
204
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и да плямпаме се видя преди няколко месеца кой ни заробва,а този е пътник.
203
7
 
38
 
! Отговори
до 276 преди 9 години
Напротив, русофобите сте една шепа седерастки ***, виреещи главно в софия и тук там малко из провинцията.
202
7
 
33
 
! Отговори
KOKO преди 9 години
ТОВА Е НАЙ-ДОЛНИЯТ ЧОВЕКОНЕНАСТЕН ТИП, НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО ДУМНЕ ТОЗИ...