Всяко седмо жилище в Япония пустее

20% от жилищните райни в страната ще станат призрачни градове до 2050 г.
24 окт 2014 13:06,
3
Всяко седмо жилище в Япония пустее
снимка: Ройтерс

Намаляващото население и манталитетът на японското строителство, определян от някои с израза „построй и изхвърли“, са довели до това всеки седми дом в островната държава да е необитаван, пише Financial Times.

Прирастът на японското население достигна върха си през 2008 г., а при сегашният темп на раждаемост от 1,4 деца на жена и минимална имиграция, тенденцията на намаляване трудно ще се обърне.

През 80-те японските къщи обикновено са се строели от дърво и са били проектирани да издържат най-много 30 години. След 2000 г. издръжливостта на жилищата скача над 2 пъти до около 70 години, което все още не е нищо в сравнение с европейските стандарти, отчита Ватаро Сакакибара от Nomura Research Institute.

„Имайки предвид честите земетресения, за японците не е от съществена важност да строят издръжливи жилища. Вместо това те строят и после изхвърлят“, посочва той.

Докато в други части на света фокусът е върху строителството на повече домове за нарастващото население, в Япония тенденцията е в друга посока. Правителството очаква 20% от жилищните райони в страната да се превърнат в призрачни градове до 2050 г., докато Nomura прогнозира, че всеки пети дом ще бъде празен до 2023 г.

Междувременно нови къщи и апартаменти продължават да се строят и да се продават, докато на продажбите на вторичния пазар се падат едва 13,5% от общите продажби на жилища през 2008 г., спрямо 90% в САЩ през 2009 г. и 84 на сто във Великобритания през 2010 г.

Това обяснява отчасти необичайното състояние на жилищния сектор в Япония, където някога се намираха най-скъпите имоти в света, но цените им малко или много отстъпват, откакто достигнаха върха си през 1992 г. Самите жилища пък бързо се обезценяват. Сакакибара изчислява, че след 20 години стойността им ще е основно цената на земята.

Избягването на тези мрачни сценарии изисква преодоляването на структурни предизвикателства, смята Сакакибара. Съобразно старо законодателство, прието в период на положителен прираст на населението, данъкът върху земята бива намален, ако собственикът построи жилище върху нея. Усилията да бъде премахнато това явление досега се оказват неуспешни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
11
 
! Отговори
градска преди 9 години
излезте вечер и вижте и при нас колко празни апартамента има.купуват и ги държат заключени.децата в чужбина ,които никога няма да се върнат да плащат на тотев заемите.
1
1
 
5
 
! Отговори
evgobul преди 9 години
Te si znaqt nay-dobre!..