Благотворителност за тероризъм

Или как “Ислямска държава” набира солидни средства?
Обновена: 25 окт 2014 21:34 | 25 окт 2014 21:34,
44
Благотворителност за тероризъм
Снимка: архив, Ройтерс

Ситуацията в Сирия и Ирак продължава да е изключително напрегната предвид продължаващата експанзия на радикалната организация “Ислямска държава”. Екстремистите водят боеве на много фронтове и прави силно впечатление, че до голяма степен успяват да удържат позициите си. 
 
За подобна успешна военна операция в две държави несъмнено е нужна солидна мобилизация, но определено са необходими и пари, много пари. В публикация на сп. “Нюзуик” се посочва и един от основните източници на финансиране за ислямистите. 
 
Оказва се, че голяма част от парите идват от британските граждани. И по-конкретно от множество малки благотворителни организации, които събират средства в помощ на бедстващите сирийски граждани. Според фондацията “Куилиам” половината от даренията, получавани в малките организации, попадат директно в ръцете на “Ислямска държава”.
 
Изключение от тази тенденция правят големите фондации като “Червеният кръст” и “Червеният полумесец”, но извън тях положението е много обезпокоително. Разбира се, повечето дарители, които дават пари за хората в нужда в разкъсваната от гражданска война Сирия, нямат никаква представа къде всъщност отиват даренията.
 
Добрите намерения на британските благодатели всъщност водят до финансиране на една от най-кръвожадните радикални групи в света. От този паричен поток се облагодетелстват и други терористични групи, някои близки до “Ал Кайда”.  Но “Ислямска държава” като най-могъщият “звяр” в региона получава лъвския пай.
 
В момента на Острова вече тече официално разследване срещу две благотворителни организации по съмнения във финансиране на терористи. И двете отричат категорично и настояват, че помагат само на бедстващите цивилни.
 
“Ал Фатиха Глобал” е сред заподозрените. Това е организацията, която уреди пътуването в Сирия на конвоя на Алън Хенинг – британският заложник, който впоследствие беше отвлечен и публично екзекутиран от “Ислямска държава”.

Изпълнителният директор на “Ал Фатиха Глобал” Адеел Али беше заснет с маскирани бунтовници по-рано през годината при визита в Сирия. Кола от конвоя с помощи на другите заподозрени – “Децата на Деен”, беше използвана от атентатор-камикадзе почти по същото време. 
 
Правителствен говорител коментира само, че се правят регулярни проверки, но няма ресурси за постоянен контрол. Организация получава лиценз за благотворителна фондация само срещу базови нормативни документи и годишен приход от над 5000 британски лири.

От ООН изчислиха, че в последните 3 години и половина над 9 милиони сирийци са останали без дом вследствие на въоръжения конфликт в страната. Жертвите са повече от 190 хиляди.
 
Говорител на британския “Червен кръст” заяви пред “Нюзуик”, че въпреки наличието на множество хуманитарни организации, на фронтовите линии в помощ на бедстващите хора се притичат съвсем малко доброволци. 
 
Уверенията от въпросния говорител са, че в неговата организация има много строг вътрешен контрол и пълна прозрачност. 
 
“Всяка дарена лира от британски гражданин достига до най-нуждаещите се в разединената Сирия”, посочват от британския “Червен кръст”. Но дали такава прозрачност има и сред другите британски хуманитарни организации, които твърдят, че помагат на цивилните, а не финансират терористи?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
Turcia,igrae dvoina igra,ako se razcepi Sirya,polovinata ste stane Turska teritoria,e tova e goljamata hapka
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Война не се финансира от дарения!!! Така че, спрете да ни баламосвате! КОЙ ПЛАЩА НА ИДИЛ, за да води война??? Кой има интерес??? Търсете парите, търсете международните корпорации и големите финанси, за да получите верния отговор.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЯ МАЙКЪЛ ФРАДЖ ЩО НЕ ДРЪПНЕ ЕДНА РЕЧ ПРОТИВ ТОВА А САМО ПЛАШИ С БЪЛГАРИТЕ КЪДЕ СЕ ПОКРИ
17
2
 
10
 
! Отговори
Тито преди 9 години
Няма да влизам в дискусията ви,само едно инфо от преди няколко дни-Съотношението на богатство-доход в САЩ е на опасно високо ниво.Последни път когато коефицентът е бил по-висок,е по време на Голямата депресия......Това са офицялни данни---Коментар дали е нужен.......
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимките на американските сенатори с главатарите от ИД още ги има в нета...а пък сега олелеееее.Джо Байдън се прегръщаше и целуваше със шефа им--статията я има в Дейли Нюз.Не е ли двулично това държание на Б.Дом???? Но,лицемерието и подлостта са привични за Вашингтон-нищо ново.
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дамммЦелия свят знае кой ги създаде-голямата източна бензиностанция
14
3
 
23
 
! Отговори
даммм преди 9 години
То цял свят знае кой ги създаде тези главорези,но доста от подробностите се премълчават.Например,че и до ден днешен петролът от рафинериите които са под контрола на ИД,се копува основно от американската фирма-"Фелтекс".Мисля,че коментарите нататък са излишни.....
13
0
 
2
 
! Отговори
така преди 9 години
Леле... Не става дума за евреите. Всичко ли ви казаха, нали? Трябва да измислих само НА си.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не мисля че тая са я утрепали щото разкрила страшната тайна че от турция ходят терористи към сирия.То по принцип онази част на турция си е бая дива.Колко му е да съберат маймуняците да им дадат кинти наркотици и оръжие да ги излъжат там нещо че ако умрат алах им е приготвил всичко за което са си мечтали за отплата.Толкова напомня историята с китайските хуневейбин *** че няма на къде.И още хиляди подобни истории.Единственото което не разбирам е защо е нужно това?Всъщност,who gives a shit?
11
1
 
2
 
! Отговори
до "да живее... преди 9 години
Ти ли сам не можеш да попита ги?)))
10
1
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Аз пък хора да ви кажа на мен какво ми се случи. Гледкам си видеоца в ютюба от Англия миналата седмица и бам реклама с някъв брадат с призив за помощ на ИДИЛ.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди Западът беше Монополист, но сега си има конкуренция - Китай!По тези земи, Западът допусна големи грешки, грешки които трудно могат да се признаят на глас,но могат по някакъв начин да се коригират! Ако се коригират, всичко може да се оправи, ако не,вероятността тези земи да минат в обхвата на Китай е много голяма!
8
1
 
5
 
! Отговори
е- преди 9 години
Така, че много британските граждани е сирийците, иранците и т.н. Защо да се учудваме?
7
4
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Барак Хюсейн Обама направи ужасно много за мюсюлманите, ужасно много!И в момента продължава да прави, но за да разбереш, как го прави и какво точно прави,сега какво прави, трябва да си запознат подробно с детайлите! В Америка, той също си има опозиция с която непрекъснато враждуват!
6
0
 
10
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Не е нужно да вярваш на пропагандата на евроатлантическите медии. Има много алтернативни медии, не че на всички от тях може да се вярва, но човек може да си изгради правилна представа като сравнява информацията и сам анализира и съпоставя.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През нам където минаха борците за мир и демокрация донесоха само смърт, скръб , злоба и омраза, такъв хаос настана в Ирак, Либия и Сирия и там намериха почва идеите на ИД. Започна нов Афганистан в Близкият изток - война без край, но този път близо до Европа и с доброволци крайни ислямисти от Европа. Хвърленият бумеранг се завръща за съжаление, а Европа участваше в коалиции на желаещите е пр.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е толкова объркано и относително, че освен да вярваш на това което ти казват нямаш друг избор! Там воюват много хора и народи, но няма военни на нито една официало призната държава(освен на Ирак)! Ердоган казва: '' Няма добри терористи и лоши терористи, и едните са терористи и другите - терориста си е терорист!"
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде сега кой ми *** у мойте ***!Откога западните разузнавания събират средства за да бутнат Асад? И на кого и даваха?И сега нямали представа че финансирали ислямистите?!Журналистите, не сме толкова промити като обикновените американци!Гледайте какви статии превеждате!
2
0
 
6
 
! Отговори
конспирации?хах.. преди 9 години
Ама вие въобще виждали ли сте там как изглеждат нещата.Тълпи брадати здравеняци размахващи автомати крещят "алах акбар" и се стрелят.Ходи ги разбери кой е от ООН кой бандит,кой от кюрдите,кой е идил..Тия дето са от страната на асад много приличат на тия дето са срещу него.Отделно от основната мафия има още десетки бандички от по 10-20 терориста.Имаше в нета клипчета-идва камион с храна и вода около него се струпват некви хора,после едни други идват и почват да се стрелят кой да вземе пратката..
1
3
 
28
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
"Как Ислямска държава набира солидни средства ?" Попитайте МОСАД и Вашингтон ! :)