САЩ искат Полша да арестува Роман Полански

Режисьорът има френско и полско гражданство
30 окт 2014 14:11, Елка Василева
55
САЩ искат Полша да арестува Роман Полански
Роман Полански. Снимка: Reuters

САЩ официално поискаха от Полша да арестува световно известния кинорежисьор Роман Полански, посетил страната за участие в състоялото се във вторник откриване на постоянна експозиция на Музея за история на полските евреи, предадоха Франс прес и ТАСС. Двете агенции цитират днешно съобщение на всекидневника "Газета виборча", който се позовава на източници от министерството на правосъдието.

Говорителят на полската главна прокуратура Матеуш Мартинюк съобщи, че съответните документи по искането са постъпили в прокуратурата.

Още по темата

"Ние започнахме да работим по този въпрос. Предприемаме определени стъпки, за чиито подробности засега не можем да съобщим", каза той, като обеща повече информация по въпроса в най-близко време.

81-годишният Полански има полско и френско гражданство. Той се издирва от американската полиция от 1977 г. чрез Интерпол за сексуална връзка с малолетна.

Искането на американското правосъдие, изпратено до полския главен прокурор, е Полански да бъде задържан, докато тече процедурата по екстрадирането му.

Засега обаче то е било отхвърлено, защото не е оформено по критериите, съответстващи на международните споразумения: то не е преведено на полски, пише полският вестник, цитирайки отговорен служител в министерството.

По аналогично искане през 2010 г. към полския главен прокурор бе решено, че съгласно полското законодателство това не може да стане, защото е изтекъл срокът на давност за вмененото на Полански престъпление.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Amerikancite sa nai golemite pedofili.
23
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ТЕ МНОГО ИСКАТ ТЕЗИ ВЕ ХАМЕРИКАНЦИ И БАРАК ОБАМА,,,,ТЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ ИСКАТ ДА ЗАВЛАДЕЯТ. НО ЕДИН ДЕН ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ЩЕ СЕ ОПЪЛЧАТ СРЕЩУ АМЕРИКА, А ТОЗИ ЧОВЕЧЕЦ СТАНАЛ НА 80г. ВЕЧЕ ОСТАВЕТЕ ГО НАСПОКОЙСТВИЕ ДА ЖИВЕЕЕ ОЩЕ ГОДИНИ.
22
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Божеееееее
21
0
 
2
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
"81-годишният Полански има полско и френско гражданство. Той се издирва от американската полиция от 1977 г. чрез Интерпол за сексуална връзка с малолетна"2014-1977=37 плюс 16 г малолетие =53 годишна т.е. на седем години от пенсия е дамата със спомена!?Просто неизличим спомен за това търсене!?Сигурно този път го е закъсала откъм мъжко внимание?То всяко нещо с времето си.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
USA NAREGDAT,A NE ISKAT.POLSHA TRIABVA DA IZPALNI TOVA NAREGDANE,ZASHTOTO E KOLONIA NA USA.
19
4
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 35Поляци и патриоти са несъвместими понятия. Към настоящият момент няма по надупени на американците от поляците. Това е причината САЩ да искат точно от Полша да задържат Полански.
18
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 35 еми ти на кого иска6 да слойим паметници на Ленин и на Сталин ли.Стига им толкоз цели 69 години видяхме какво ни дадоха нито работа нито ни6то само бои и е.ане и разселване като йивотни за това е...и ***...а.На запада има и работа и демокраця и пари и свобода.Мръсен 4ервен ***.Опитахме 70 го със Москва сега 6те опитаме 70 г със западът.Аидеее.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимката е от 2002г. Как така не са го намерили?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимката е от 2002г от фестивала в Кан. Как са го търсели от 1977г, след като от тогава има 12 филма и се е появявал и на други публични места?
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Издирва се от американската полиция от 1977 чрез Интерпол. Снимката е от 2002 г. от фестивалаът в Кан, където получава Златната палма" за филма Пианистът". От периода 1979-2014г. е снимал е 12 филма и се появявал на публични места за награди, вкл. и за Оскар" Въпрос: Като толкова са го търсели - къде са го търсели?
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България ВСИЧКИ мутри са си на свобода и дори ги правим депутати,министри,президенти,съдии и прокурори и т.н. и т.н. и т.н.А те богатеят ли богатеят...Обират банки - парите на клетия народец...НИЕ ПРОСТО НЕ ИЗПЪЛНЯВАМЕ НИКАКВИ ЗАКОНИ...
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕТО ТОВА СЕ КАЗВА ПРАВОСЪДИЕ! ЕВАЛА НА ДЕМОКРАТИЧНА АМЕРИКА! ЗАКОНИТЕ СА СИ ЗАКОНИ И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ...цацата дали вникна добре?!
12
4
 
26
 
! Отговори
Полански е велик преди 9 години
Роман Полански е велик! А Сашт са фашисти!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майтап, как са набутали поляците да го арестуват, нали са им приятели.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vie mai ne chetete kakvo se sluchva mejdu dobrite priateli Amerika i Israel ? Napardiaha garneto. Obama mrazi evreite i darjavata mu shte bade obrechena ot amerikanskite evrei bankeri na ne meko kazano - proval.Vsichki znaem che golemite pari i bankite v Amerika se vartiat ot evrei. Imam chuvstvoto che Israel shte podadat raka na Putin zashtoto rusnacite v tam sa mnogo poveche ot amerikanskite.
9
2
 
28
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Аз пък искам българското правосъдие със същата усърдност да преследва финансовите и политически хайдуци от последните 25 г. Те даже не са в чужбина.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закъсала кокошката за пари и решила да практикува най-древната професия. Наконтила се и тръгнала по горската пътека. Среща Мецан:Мецане, за $5 съм твоя!Мецан вече 2 месеца на мед и пчели и се съгласил. Оправил я, след което кокошката продължила.Срещнала вълка, който също я оправил.Навътре в гората тя срещнала заека.След малко Мецан и вълкът чули крясъците на кокошката.Отишли и що да видят - заека скубе перата на кокошката едно по едно.Какво правиш бе, Зайо?Платил съм $5 за нея! Искам я гола.
7
4
 
10
 
! Отговори
комуняга преди 9 години
За пореден път САЩ показват защо имат най-голям брой затворници от целия свят, взет заедно.Затворът е за рехабилитация, с цел да поправи провинил се, за да не извършва повече престъпления, когато излезе от панделата. Ако не беше това целта, то тогава всички присъди щяха да са доживотни.Тоя е на 81 години. Сигурно с мъка застава прав, пък какво остава да изправя други работи. Дори да е бил педофил, педофилията му най-вероятно вече е зад гърба му.
6
3
 
16
 
! Отговори
до БЕРЕЗОВСКИ преди 9 години
Те престъпници и терористи бяха и БЕБЕТАТА в Домбас - пъхни си главата в пералнята и дано се изчисти мръсотията от ЦРУшниците в нашите СМИ.
5
4
 
10
 
! Отговори
за 10 преди 9 години
И тебе няма да има кой да те спаси когато с изненада установиш че те търсят от Пиндостан че си *** щерката на Бардак оБезиянски.