Швеция призна държавата Палестина

Махмуд Абас приветства решението на Стокхолм
Обновена: 30 окт 2014 12:55 | 30 окт 2014 11:40, Елка Василева
14
Швеция призна държавата Палестина
Маргот Валстрьом. Снимка: архив, Reuters

Министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом съобщи, че правителството й е признало с указ държавата Палестина, предаде Франс прес. Швеция взема това решение първа сред западните страни от ЕС, посочва агенцията.

"Днес правителството взе решение да признае държавата Палестина. Тази важна стъпка потвърждава правото на самоопределение на палестинците", посочи Валстрьом в изявление, публикувано във в. "Дагенс нюхетер".

Палестинският президент Махмуд Абас приветства решението на Швеция да признае държавата Палестина. Той призова страните, които не са го направили, да последват шведския пример, съобщи говорител, цитиран от Франс прес.

"Президентът Абас приветства решението на Швеция", което нарича "смело и историческо", заяви говорителят му Набил Абу Рудейна.

Палестинският лидер свърза това признание със сегашното напрежение в Ерусалим. "Това решение е отговор на мерките, вземани от Израел в Ерусалим", каза той.

Израел нарече "злополучно" решението на Швеция да признае държавата Палестина - според еврейската държава то само ще вдъхне сили на екстремистите, предаде Франс прес.

"Това е злополучно решение, което усилва екстремистките елементи и политиката на отказа, водена от палестинците", заяви в комюнике външният министър на Израел Авигдор Либерман.

Най-малко 112 страни са признали досега държавата Палестина, сочат данни на АФП.

По данни на палестинската автономна власт обаче 134 страни са признали палестинската държавност. Сред тях са 7 членки на ЕС, преди да влязат в организацията - Чехия, Унгария, Полша, България, Румъния, Малта и Кипър, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не сте наясно Швеция има програма от 1995 за планово приемане на "бежанци" от държави от 3-тият свят - Афганистан, Ирак, Палестина, Сомалия и от скоро и Сирия. Всяка година се приемат по минимум 2000 такива. В момента броят на муслиманите там е повече от шведите, защото муслитата раждат много муслита и държавата им плаща много пари, а шведите нищо не раждат защото масово са изпед*растели. Муслитата пък нищо не работят (противно на очакванията не шведското правителство) и живеят на помощи.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВескоЩе е хубаво да се попрочетеш някой и друг учебник по история и да видиш кои по кого стреля. И тебе да дойдат да те изритат от вас заедно с децата и семейството ти и там да се настанят евреи и ти ще грабнеш пушката А?
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tazi drugarka si e pravila maska na kosata s kurkuma
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До biz_boyKogato isliamistite ti opre noja v gushata za tova che si drugoverec, shte razberesh zashto lijat zadnicite na evreite. V Palestina vlasta e v racete na Hamas, podpomagani ot Al Kaida i Hizbulah. Kogato evropa se sabudi shte e kasno.Inace az niamam nishto lichno protiv Palestina. Prost neuk narod sa i davat lesno da gi manipulirat kakto evreite taka i teroristite ot Hamas
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E kak ne ?!! V Shvecia dnes ,nai popularnoto ime e Mohamad. I v Palestina 2/3 sa Mohamad.
6
2
 
10
 
! Отговори
Ревизионист преди 9 години
Браво на шведите! Хайде сега да отрекат и холокоста и ще ги поздравя за правилната позиция!
5
1
 
8
 
! Отговори
biz_boy преди 9 години
Поздравявам шведите за куража да се опълчат срещу еврейте, а не толкова че са признали Палестина.Защо толкова всички лижат задниците на еврейте и ако някой откаче да го лиже е сочен с пръст и порицаван?Тази работа с "Обетованата земя" все повече ми заприличва на "Третия Райх".
4
0
 
11
 
! Отговори
stams преди 9 години
Абе Марго, намерихте ли подводницата?
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как няма да ги признаят, нали Швеция е вече шериатска държава. Скоро започва внос на поредната партида *** от палестина. Бас хващам че този път ще внесат поне 20 000 ***.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала, сега ще арабите в Малмьо ще го отпразнуват с малко бледи Шведки.И без това Швеция скоро ще е Ислямска Държава.
1
11
 
5
 
! Отговори
Веско преди 9 години
То хубу да си имат държава, ама що стрелят по съседите?