За над 100 прехващания на руски самолети тази година съобщи НАТО

Британски вестници за активността на руската военна авиация
Обновена: 30 окт 2014 14:17 | 30 окт 2014 09:06, Елка Василева
159
За над 100 прехващания на руски самолети тази година съобщи НАТО
Снимка: архив, Reuters

НАТО засича необичайно голяма активност на руската военна авиация над Атлантическия океан, Северно, Черно и Балтийско море в момент, когато отношенията между Запада и Русия са обтегнати заради ситуацията в Украйна, пишат британските вестници "Гардиън" и "Дейли телеграф".

Изтребители на Алианса са прехванали четири групи руски военни самолети за около 24 часа вчера и онзи ден.

НАТО каза, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Алианса, за разлика от миналата седмица, когато руски шпионски самолет за кратко навлезе в Естония, но отбеляза, че толкова голям брой полети за един ден са рядкост през последните години.

Още по темата

Най-големите маневри са били засечени вчера сутринта, когато четири стратегически бомбардировача "Ту-95" са прелетели над Норвежко море, придружавани от четири самолета цистерни. Те са били проследени от норвежки изтребители "F-16". После шест от самолетите са се отправили обратно към Русия, а два "Ту-95" са тръгнали на юг над Северно море, където са били прехванати от британски изтребители "Тайфун". По-късно португалски "F-16" са ги засекли в Атлантическия океан, откъдето те са поели към родината си.

При друг случай вчера следобед два "Ту-95", придружавани от два изтребителя, са били прехванати от турската авиация над Черно море.

Седем руски самолета са били засечени вчера и онзи ден над Балтийско море. В тяхното проследяване първия ден са се включили германската и датската авиация, както и самолети от нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия, а на следващия ден португалски "F-16" са засекли подобна група изтребители и бомбардировачи.

НАТО заяви, че е имало над 100 такива прехващания на руски самолети от началото на годината, което е около три пъти повече в сравнение с 2013 г., преди да се разрази конфронтацията между Запада и Русия заради ситуацията в Украйна, посочват "Гардиън" и "Дейли телеграф", които в своите материали се позовават също така на информация от Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През време на студената война като млад офицер носех 24-часово бойно дежурство във ВВС.Трябва да ви е ясно че американската и турската авиациа постоянно ни поставяха в това състояние.Поне 2-3 пъти седмично са излитали от нашите аеродруми двойка истребители за прехват на въздушния противник.Това 100 излитания за прехват малка България го правеше за 2-3 месеца.Нищо сензационно и нищо особенно са полетите на руската авиация.Просто воиските на НАТО се успокоиха и олежаха.Време е да се събудят.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Британските вестници,явно са имали предвид засичане на руски самолети от радарите.Не е възможно толкова много руски самолети да бъдат прихванати във въздуха и ескортирани за толкова малко време.
67
2
 
10
 
! Отговори
тт преди 9 години
До УяителяА бе ,като си нямаш хабер от авиация,защо се месиш?Янките винаги са убивали ***,от които не стават воиници,защото нямат интелекта.Никога не са побеждавали руснаци,особено летци,защото нямат нито техният интелект и тактика,смелост,патриотизъм,,затова си натискаи парцалите ,за да не доидат руснаците да ти затегнат гаротата на шията.Русия никои не я е побеждавал,и никога няма да бъде победена.
66
15
 
5
 
! Отговори
Уяителя преди 9 години
Няма място за притеснение. Руските изтребители никога не са изпробвани в бойна обстановка (демек в истинска война). Единствения случай щеше да бъде в Ирак, където Садам Хюсеин беше приготвил мигове (включително 37 броя Миг 29) и су-та. Всички бяха унищожени за няколко часа от us air force....смях
65
0
 
18
 
! Отговори
majorski преди 9 години
Абе то колко НАТО-вски самолети нарушават въздушните пространства на независими държави ...да не говорим....... .....заяли се НАТОВ-ци на руснаците ...1) Да си изтеглят войските от гранциата.2) Да не се мешат догато се извършва геноцит срещу руснаци 3) Да си мълчър че иначе санкций...3) сега пъл дай да не летят......тези пак търсят под "вола теле" ...ще си го намерят ...жалко че сме в съюз с подобни *** дето само лаят ...цял свят им се смее вече ....те толкова глупости изговориха
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оказа се че прихванатият самолет над Кент не бил руски ами Латвийски. Британските медии си в последствие промениха историята че бил руски модела. В действителност въпросният самолет е Ан-22 строен в Украйна. Нарушението е непревключване на правната честота поради миналогодишна аеро-карта (в Англия границите на зоните на въздушното пространство се менят всяка година и такива грешки са чести).Само с анти-руска пропаганда ни пълнят главите. Първо крещят на умряло разбрали-неразбрали.
63
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъм НАТО мирише на напълнени ***. То гузен, негонен бяга. Каквото са си постлали, това и ще сърбат. Яд ги е, че има военна сила, която може да им се противопостави.
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех да Русия е на небето и в сърцето , добре казано ! Обичам ви българи ! Накарахте ме и да се посмея и да разбера че има много хора които мислят като мен.
61
25
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Аз ако бях нямаше да оставя руски изтребител да е в небето.Хване ли ги жироскопа и ще падат като гнили круши.Специалист съм с ЗРК.Стрелял съм с руските Стрела 2. Няма да оставим пияните руснаци отново да бомбандират Варна и Балчик.
60
0
 
8
 
! Отговори
ми хубаво! преди 9 години
Ми да прихващат!
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не син, а дъщеряКефиш ме. Много точен коментар.
58
26
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ЩОМ НЕ НАРУШАВАТ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НЕКА СИ ЛЕТЯТ ! РУСНАЦИТЕ ПРОБВАТ БДИТЕЛНОСТТА НА НАТО , ЛЕТЯТ НА СЕВЕР ,ЗАСИЧАТ ГИ ,ЛЕТЯТ НА ЮГ ПАК ГИ ЗАСИЧАТ ! А КОГАТО ЕДИН ИЗТРЕБИТЕЛ Е В ПОЛЕЗРЕНИЕТО НА ПВО НА НАТО ,ЖАЛНА МУ МАЙКА НА ТОЗИ ИЗТРЕБИТЕЛ ПРИ РЕАЛНИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ ! ЗА великите руснаци Е ДОБРЕ ДОШЛО ,ЧЕ ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧВА В МИРНО ВРЕМЕ !
57
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааа!И ЕС, се е поучил от Щвеция, която търсеше подводница, а намври бюджет!Сега НАТО търси заплаха от Руското ВВС и ще намери финансиране!
56
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След подводниците - стелт, руски самолети на рояци!Тия кога ще излезнат от параноята?
55
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО от четри маршрута оцветиха гащите и ореваха медиите....какво ли ще стане при учения на целия Руски въздушен флот?Сигурно вонята в Брюксел ще предизвика евакуация на населението!
54
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ксенофобията на кремълската КГБ клика преминава в параноя.
53
4
 
32
 
! Отговори
neno преди 9 години
До Русофил Абе от нато се понаакаха малко ,тая година Само едни 100 пъти ,ама карай ,до края на 2014 може още да се понаакват Проблема е ,че памперсите вече кът и всяко по-нататъчно изпускане,ще доведе до феномена ,бели *** с кафяво изозадзе Ехххххххххххххх мъка,то не е като из филмите и игрите,дето руснаците все са слабите ,немощните битите и т.н.
52
3
 
33
 
! Отговори
Русофил преди 9 години
Някой да не се наака?
51
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москва подгрява путинофилията с екшъни като в американски филм.
50
1
 
10
 
! Отговори
Go преди 9 години
До 777Ами мисля, че и Русия има доста проблеми с ислямските фундаменталисти. Ако Запада и Русия се обединят във войната с ислямските терористи може пък да решат проблема веднъж за винаги. Факт е, че НАТО вече повече политически блок, отколкото военен. Наслучайно в ЕС вече се чуват гласове да се правят Европейски въоръжени сили отделно от НАТО. Каквито и да са руснаците, не вярвам, че са толкова глупави сами да започнат световна война. Едва ли след нея ще има оцелели победители.