Путин недоволен: Русия намалява доставките на газ за Сърбия

Сръбският премиер отказал да подпише гаранции за връщане на дълг
31 окт 2014 09:48, Елка Василева
70
Путин недоволен: Русия намалява доставките на газ за Сърбия
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Руската федерация Владимир Путин е решил след посещението си в Белград да намали доставките на газ за Сърбия с 28 процента, съобщава вестник "Данас".

Путин взел това решение, тъй като бил недоволен от изхода на посещението в Белград заради това, че сръбският премиер Александър Вучич отказал да подпише протокол, с който се регулира връщането до март следващата година на дълга за руски газ в размер от около 200 милиона долара.

Близки до сръбското правителство източници на "Данас" твърдят, че сръбският премиер отказал да подпише гаранции, тъй като смята, че това искане на Путин е неуместно и нечестно с оглед на факта, че Русия чрез "Нафтна индустрия Сърбие" извлича големи печалби от Сърбия. Недоволен от отказа на сръбския премиер да подпише протокол за връщането на дълга в следващите четири месеца, два дни след посещението си в Сърбия Путин решил да намали доставките на газ с една трета от общите договорени количества.

Според достоверни източници Вучич мотивирал отказа си да подпише един такъв обвързващ документ с факта, че Русия взима огромна печалба чрез НИС, което станало възможно чрез "вредния договор" за продажбата на тази компания, сключен между Русия и Сърбия през 2008 г. Александър Вучич информирал за всичко това
членовете на сръбското правителство на последното заседание.

Сръбският премиер бил ядосан от искането на Путин Сърбия да върне 200 милиона до март 2015 г. и казал, че е разочарован от решението на руския президент да намали доставките на газ за Сърбия.

Министърът на енергетиката Александър Антич би трябвало да напише протестно писмо на руската компания, която отговаря за доставките на газ, пише още белградският вестник.

Изданието припомня, че Руската федерация намали преди две седмици доставките на газ за Босна и Херцеговина с 35 процента.

Както съобщи "Енергоинвест" Сараево, като вносител на природен газ от Русия "Газпром експорт" е намалил доставките на газ заради складирането на големи количества газ в подземни хранилища в Руската федерация с цел да се осигурят стабилни доставки през територията на Украйна към европейските потребители през зимния сезон.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия изкупи всичките балкански нефтохими, за да ни мародерства. Време е да се национализират или да им се сложат много точни измервателни уреди.
43
3
 
2
 
! Отговори
тт преди 9 години
А бе *** ,напусни тази работа .Разбери не е за теб.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като няма пари,няма и ,,братска любов''.
41
2
 
2
 
! Отговори
Локо преди 9 години
Отново пишете глупости...
40
4
 
8
 
! Отговори
Лисицата преди 9 години
А допреди седмици си раздаваха ордени и се кълняха в вечно приятелствоА то било за 200 милиона долара
39
2
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Е ,как е неуместно г-це Василева ,ако Днес ВИ Е ОБЕЩАЛО НА СТАТИЯТА по 5 лева и Ви дължи 10 000 лева и те ще се откажат да ви платят само заради това ,че Вие много стеспечелиоли от тех.Става ли тъй ?съгласна ли cnt да не ви платят ?
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименmegdu dva bratski naroda niama interesi.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сръбският пример е нагледно доказателство, че не е важно от колко руски "Патока" ще получаваш газ, а дали можеш да го плащаш.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименsarbia ne svalia glava nikomu,v balgaria tova ne moge da se napravi.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименda, balgaria shte ostane veika dargava,no mnogo bedna,bedna,bedna.
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кво стана,православните братя се дърлят за пари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до крепостницитеmnogo na malko ni ozeniavash,no i nie doprinesohme za malkoto glasove na gerb.
32
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радвайте се русофоби, Канада подписа с ЕС за безмитен внос, сега и САЩ ще подпишат и ще си рупаме сладко само ГМО от най-големите ***. Ще залеят пазарите на Европа с по-ниски цени на стоките и простите европейци ще си сложат таралежа в гащите.
31
3
 
3
 
! Отговори
ха сега де преди 9 години
пак съм сорито-остава да е грешка в птревода и се пенявим тук за нищо.А и В Путин каза едно изречение,което опровергава тук писаниците.За дружбата и търгуването.Ама нейсе,чешете си езиците,като няма друго.Относно сиренето-у нас вече е продукт от не знам какво си-растителни майнини/не е лапсус клавитурис/.
30
6
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 9 години
Ало крепостника, колкото и да подлизурстваш на Русия и Путин, на гасударя хич няма и да му трепне окото и ще те продаде за 2 стотинки на ционистите които толкова мразиш.
29
9
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
А ти какво си? Платен руски ***.
28
7
 
9
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
Руснака дава пари единствено за агентурна и подривна дейност, ако мислиш че за нещо друго ще ти даде пари дълбоко се лъжеш. Ще бъдеш ограбен от руснаците до шушка и ако ти оставят един чифт *** пак трябва да си благодарен на бога че са те оставили жив.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно уточнение за незапознатите - "вреден" (на сръбски "вредан") в сръбски значи "полезен, изгоден". Не е ясно от контекста дали авторът на материала знае смисъла на тази дума, но израза "вреден договор" значи полезен, печеливш, изгоден договор (вероятно в случая се има предвид за руснаците). Всъщност по произход думата си е западнобългарска, където в миналото по-често, днес по-рядко се ползват изрази от рода на "вредна домакиня", т. е. уредна, уредена, добра домакиня и др. под.
26
3
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
Напълно подкрепям вашето мнение. А това какво мислят руските крепостници в България за *** си е тяхна руска агентурна работа, която изобщо не ме интересува.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бях сигурен,че тая публикация е на овцата *** Василева.Затова не я и прочетох."*** е невероятен специалист! Уважавам я заради способностите и да печели пари от теми, които вълнуват хората. Темите и пораждат множество коментари. Това е признак за интерес. Като съм забелязал, че самата тя явно чете коментарите и извлича знания и поуки от тях. Понеже после създава други статии по теми споменати в коментари.Браво ***! Така се правят пари! Нека злобеят!