В Европа не може да има сигурност без Русия!

Държим да водим диалог с Москва, увери Меркел
20 ное 2014 18:39, Елка Василева
98
В Европа не може да има сигурност без Русия!
Ангела Меркел. Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел отново заяви, че сигурността в Европа в средносрочна и дългосрочна перспектива може да бъде гарантирана само заедно с Русия, предаде Франс прес.

"Затова санкциите не са самоцел. Държим да водим диалог с Русия", добави Ангела Меркел.

Тя каза това в Кшижова, в Югоизточна Полша, на 25-ата годишнина от историческото сдобряване между Германия и Полша, в разгара на най-тежката криза в отношенията между Запада и Москва след Студената война заради ролята на Русия във въоръжения конфликт в Украйна, посочва АФП.

Меркел припомни, че териториалната цялост на Украйна бе нарушена и увери поляците, притеснени от събитията на изток от границата им, че солидарността на НАТО е еднаква с всички страни членки и че Германия ще приложи този принцип в случай на нужда.

Тя отново призна отговорността на германците за ужасите на Втората световна война и не избягна трънливия за Полша и Германия проблем - за германците, прогонени през 1945 г. от териториите, окупирани от Полша. Прогонването им бе незаконно, но обяснимо след престъпленията на нацистка Германия, добави канцлерът.

Срещата й с полската министър-председателка Ева Копач в Кшижова, в Долношльонското воеводство, има особено силно символично значение за полско-германските отношения, отбелязва АФП.

В Кшижова на 12 ноември 1989 г. тогавашният канцлер Хелмут Кол присъства на литургия заедно с първия ръководител на некомунистическо правителство в Полша Тадеуш Мазовецки. Срещата им е силна проява на волята за помиряване между Изтока и Запада след Студената война.

Освен това в Кшижова (навремето Крайзау в Германия) се заражда германското нелегално движение срещу Хитлер, подготвило осуетения атентат срещу нацисткия водач на 20 юли 1944 г. Мнозина членове на това движение, наричано "Кръжецът от Крайзау", са осъдени и екзекутирани в Берлин, добавя АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Polovinata plosht na kontinenta Evropa e v granitsite na Rusiya. Taka che..... V Evropa sa izlishni amerikantsite.
61
0
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
В Европа не може да има сигурност без Русия -както и в Европа не може да има ЕС без Германия и нямало такъв съюз досегега в който да има толкова неравноправие .
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз се чудя защо поляците толкова обичат украиниците и германците ,а то защото бяха избити и прочистени от същите - фашисти и бандеровци през втората световна война .Виж исторически справки.
59
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Европа трябва да осъзнае, че добрите отношения с Русия са в нейна полза. Санкциите са в полза само на САЩ. На тях им дай да рушат държави и държавност за да си разиграват коня там и грабят богатствата им. Крайно време е и някои българи да го разберат, а не сляпо да повтарят демокрация и ценности. Къде са те - в САЩ ли - смешно е даже, ако не беше трагично.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Бабо , Бабо не можеш да си сменяш мнението през ден в Австралия размахваш пръст вадиш томахавката на войната ,удряш плесница на други места,а сега не можем без теб. Науката е доказала боят с възпитателна цел няма ефект. Има опасност от отклонения. Вземи едно становище и го следвай независимо какво. А аз се чудех Б.Б.от кого взима пример.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Великите сили винаги ще намерят изход от създали се ситуации, точно защото са велики! Да му мислят малките, които се навеждат, кланят се и се изказват неподготвени, защото накрая при тях става винаги като в оная приказка за омазаното д..*** с тиква!
56
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
Западните нацистки *** често споменават че не живееме в 19-ти век.
55
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук не мога да се съглася с Меркел, дори напротив. Русия по категоричен начин доказа, че дестабилизира Европа. Не може да им стабилност в Европа, щам половината източноевропейски страни в момента чувстват заплаха за своята териториална цялост произтичаща от Русия. Най-важната гаранция за стабилността на която и да е страна е неприкосновеността на границите и. Така че изказването на Меркел е поредния немски дипломатически бълвоч от думи.
54
0
 
1
 
! Отговори
вера преди 9 години
Мисля че във втори клас, на децата в учебните тетрадки по БЕЛ, им дават свързан текст от около десетина изречения, на който те трябва да поставят заглавие. С оглед н това чудя се какво ли заглавие биха поставили на горния текст. Със исгурност не избрания от работещата над публикацията.
53
2
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Откакто им напомниха,че въпреки че са богати,все пак са смъртни и пред ядрените ракети всички са равни,нещо им омекнаха колената!САЩ ги сложи на пангара за да запази себе си и едва ли в Европа са във възторг от това!То и на Американците няма да се размине(подводниците около двата бряга ще се погрижат),ама си вярват,че са недосегаеми!Разполагането в Украйна на ракети с 5 минутен полет до Москва пропадна!Плановете с масиран удар на крилати ракети да унищожат ядрения потенциал на Русия-също!
52
1
 
18
 
! Отговори
край преди 9 години
Бабе тебе те мъчи комплекса че си рожба на ГДР и си ходила на море на Слънчака. Зарежи ги тези неща - приемете Русия в ЕС и ще се получи съюз които ще доминира целия свят икномически и политически.
51
5
 
20
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Един път санкции срещу Русия иска, втори път диалог с Москва, трети път да изпълнява нарежданията на Обама и за капак не вдява, че Русия само си защитава правата и интересите. От глупава по-глупава.
50
18
 
4
 
! Отговори
Москва преди 9 години
До 66говориш глупости, на Путин нито му трябваше Крим нито Донбас, на Путин му трябваше опорна точка на която да си вдигне рейтинга и да отстрани вниманието на руснаците от огромните корупционни сделки в Сочи, а това за натовските бази в Крим на хваща декиш дори и сред руснаците.Путин, ако толкова му беше важен Крим, можеше да го купи, щеше да му излезе доста по-евтино, украйнците щяха да се съгласят те сега им трябват пари, ама на Путин не му трябваше Крим, а му трябваше конфликт
49
3
 
20
 
! Отговори
и още преди 9 години
.. и още нещо: след глуповатото словоотделяне от страна на Плювналиев, чакай руски туристи...
48
4
 
25
 
! Отговори
до Москва преди 9 години
Русия бе провокирана от САЩ - на Крим трябваше да има натовски бази. САЩ си признаха и кой финансира всичко. И още нещо - никоя западна медия не се обърна към Украйна да престане да убива украинци. Че САЩ извива ръцете на Европа да заеме глупавата (!) позиция срещу Русия спор няма. Значи ли това, че Путин трябва да приеме да бъде васал на САЩ? Коя държава е силна в пълна изолация? И САЩ не са. В България гречка не се произвежда, но нормална пшеница залежава заради ниски цени. Заради кого?
47
22
 
7
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
*** има доста смърт на своята тиква.Дано се мъчи много преди да даде душа.
46
6
 
23
 
! Отговори
до малоумника преди 9 години
Щерев, нещастно човече, аз не бих злорадствал ако Обама има рак, а подкрепям Русия. Долни, семпли същества сте.
45
21
 
2
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Меркел сега е разбрала за рака на *** затова е толкова вежлива....ха..ха Ама това ще е празника на Европа.
44
23
 
18
 
! Отговори
Москва преди 9 години
До до 52Мене хич не ме радва, просто се чудя на глупците, които възхваляват Путин, тоя човек направи средностатичстическия руснак луд, по цял ден обикалят като мухи без глави по чейндж бюрата, да не говорим за хилядите пропаднали почивки от фалита на руските туристически фирми, а инче България почти не се произвежда черна пшеница
43
14
 
30
 
! Отговори
дядо мраз преди 9 години
Германия е най-виновна за навеждането на цяла Европа пред САЩ и вкарването на автогол със санкциите. Но в немските форуми преобладава подкрепата за Русия (!), които различават демагогията и абсурдната ситуация, до която ги докара Меркел.