Жертвите на ебола стигнаха 5400 души, заразените са над 15 хил.

Рискът еболата да дойде в България е едва 0,003 %, смятат учени
21 ное 2014 18:12, Екип на Bulgaria On Air
2
Жертвите на ебола стигнаха 5400 души, заразените са над 15 хил.
Снимка: bgonair.bg

Жертвите на смъртоносната зараза ебола до момента са 5420. Това сочат последните данни на Световната здравна организация. Според тях заразените с коварния вирус са 15 145.

Въпреки данните успокоителното за България е, че изчисления на германски учени, направени преди месец, показват, че рискът от пренос на ебола на летище „София“ е равен на едва 0,003 %.

Вирусът не се предава по въздуха, а по кръвен път, чрез повръщане, диария и други телесни течности. Симптомите на болестта обикновено се появяват между втория и 21-вия ден след заразяването, което означава, че има значителен период, през който заразен човек може да не знае, че е болен.

Смята се обаче, че такива хора могат да предават заразата, едва когато симптомите започнат да се проявяват. Възстановяването от ебола зависи от отговора на имунната система на съответния пациент. Хората, които се възстановяват от инфекцията, развиват антитела, които се запазват най-малко 10 години.

В исторически план вирусът ебола е открит преди 40 години от белгийския учен Питър Пайът. Предполагаемият източник на ебола са горските прилепи. От позицията на откривател на болестта днес вирусологът смята, че въпреки психозата няма реална опасност от световна епидемия.

Създадената ваксина срещу вируса е с ефективност от 80%, но към момента се тества само върху гризачи. Според специалисти ще е необходима поне година, преди да стане възможно с препарата да се имунизират хора.

Ебола се проявява в кръвоизливи, повръщане и диария, а процентът на смъртност при това заболяване варира от 25 до 90.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
марин преди 9 години
Един да дойде и стават100%!