Байдън: ЕС да се фокусира върху енергийната сигурност

"Случващото се в Украйна подчертава неотложността на този проблем"
Обновена: 22 ное 2014 16:29 | 22 ное 2014 15:42, Елка Василева
203
Байдън: ЕС да се фокусира върху енергийната сигурност
Джо Байдън. Снимка: Reuters

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви в Истанбул, че Европа трябва да продължи диверсификацията на снабдяването си с енергоизточници, за да намали зависимостта си от Русия, на която не трябва да се позволява да използва природния газ и петрола си като геополитически инструмент, предаде Асошиейтед прес.

 "Сега, сега, сега е времето да се действа. Това, което става в Украйна, само подчертава неотложността на този проблем", каза Байдън на конференция на Атлантическия съвет в Истанбул, посветена на енергийната сигурност.

Русия, Украйна и Европейският съюз миналия месец постигнаха споразумение за 4,6 милиарда долара, което ще гарантира доставките на руски газ за Украйна и оттам за Европейския съюз. Споразумението намали опасенията, че Европа ще остане на студено тази зима, както през 2009 г., когато спор с Украйна за сметките за газ накара Русия да спре доставките за Европа за близо две седмици.

През юни Москва отново спря доставките на газ за Украйна заради неплатени сметки на фона на прогонването на проруския украински лидер и отцепването на Крим през март. Преговорите се проточиха пет месеца, затруднявани и от конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили в Източна Украйна, но приближаващата зима, която в Украйна обикновено е мразовита, даде тласък за ускоряването им.

 "Ние осъзнаваме, че този единствен източник на енергия е бил проблем дълго време. Но моето послание не е, че Европа може или трябва да се откаже от руския износ", каза Байдън, като допълни, че няма нищо против Русия да остане главен снабдител с газ в региона.

 "Става дума за енергийната сигурност. За да я постигне, Европа трябва да си осигури диверсификация. Русия може и ще бъде играч, но Русия трябва да играе по правилата", каза американският вицепрезидент.

Турският премиер Ахмет Давутоглу, който също участва в конференцията, подчерта, че енергията не трябва да бъде използвана като оръжие. "Енергията е инструмент на мира", каза турският премиер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
spored toya chep pod diversifikaciya se razbira da si go nabutame sami. nay- dobre e da se postroi iujen potok i ako moje i tozi prez turciya za da se konkurirat. chak togava moje da se ochakva nyakakvi po-realni ceni i energiina nezavisimost - minimum dva nezavisimi (konkurirashti se) dostavchici.
138
0
 
3
 
! Отговори
Рошко преди 9 години
"Русия трябва да играе по правилата", каза американският вицепрезидент."По вашите правила ли, уважаеми г-н Байдън??????????
137
1
 
5
 
! Отговори
до 153 преди 9 години
Отдавна мина времето на подаръците, сега всичко в този свят е бизнес. За да получиш трябва, да дадеш.
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** ще се окаже голям фокусник - направо илюзионист!
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НАБЛЮДАТЕЛнаблюдателю, ако чакаме на таксите от южния паток, живи сме за оплакване. преди това трябва да се бръкнем със 3.5 млрд евро ...
134
0
 
9
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Байданчо е бесен, рашаните казаха, че ако синът му придобие каквато и да е част от газопроводите на Украйна, ще спре газта за Европа изобщо! И сега, еврейте, шапка им свалям, там откриха огромни залежи от газ, та те ще строят газопровод през средиземно море до Кипър и през Турция за Европа! Наш Плювньо, няма нужда да ни кара газ от Катар, лошото е, че вместо да получаваме такси от преноса чрез Южен поток, ние ще плащаме такси на Турция и Израел! В наше село казват "Не е лесно да си прос"!
133
0
 
6
 
! Отговори
$ОРО$ преди 9 години
Работим върху енергийната независимост на Европа, но преди това сме пуснали печатницата на по-големи обороти. Печатницата на опозицията трябва да се върти 45 пъти по-бързо както знаете. Дано лагерите и да издържат...
132
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
Това се казва цирк - крадливо американо се изказва в полза на киевските крадци на газ :)) Ами те са си една стока, все крадци са, нормално е да се защитават един друг :)))
131
1
 
17
 
! Отговори
Разбира се..... преди 9 години
Разбира се, че така ще говори стария Джо--нали синът му, лапна най-голямата нефтена компания на Украйна-и то за един долар.......Та за "умниците"писали глупости отдолу,само ще им кажа,че цялата свинщина която стана в Украйна е ЕДИНСТВЕНО за да забогатеят управляващите в САЩ....Няма никаква демокрация,ценности и човешки права--това е за балъците...има само пари и нищо друго....
130
8
 
2
 
! Отговори
до 135 преди 9 години
Ще ти се ама нъцц.Ние сме били диваци-конекрадци когато англичаните са строили замъци!За диваците-руснаци пък въобще да не говорим...
129
4
 
4
 
! Отговори
135 преди 9 години
До до 135Мога да се съглася, но само защото не са били дори и по дърветата по това време.
128
23
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Така е. Важното е, че САЩ премахнаха опасността от създаване на картел на страните, добиващи петрол. Ако такива *** като Саддам, Кадафи и Путин бяха направили въоръжена организация, щеха да ни цакат с цени от 200 долара/барел и нагоре. Кажете едно мерси на Св.Св. Джордж Буш Баща и Син, да се светят имената Им !
127
3
 
7
 
! Отговори
до 135 преди 9 години
Аз не съм казал, че ти си ***, аз казах, че не е вярно, че кога ние сме били имали книги те са били по дърветата, а май даже е обратното.
126
18
 
6
 
! Отговори
128 до 138 преди 9 години
Умнико, недей плака за разходите на американците - бълха ги ухапала, те са най-могъщата икономика, не джудже като Русия, дето си внася половината храна от вражеския ЕС, хаха!Няма конфликт на интереси - ако не е Халибъртън ще е Балибъртън - все някой голям концерн с възможности ще е - няма *** да пратят. И всичко е под контрол на щатските органи - ти затова и си чул за проверките за ефективност - системата работи, проблем няма.Единственото неясно е твоят проблем какъв е..?
125
1
 
9
 
! Отговори
135 преди 9 години
До до 126Мен ме е срам, защото за разлика от тях говоря и чета на няколко езика, та дори им превеждам!Та, за книгите беше думата - като се научиха да четат и започнаха да купуват култура. Останалото са екшън герои и политици от шоубизнеса.
124
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от това мазно лице ми се повръща , типичен представител на злото,, а едно време симпатизирах на демократите,,та те били по големи изедници от републиканците бе,, само войни прават
123
21
 
7
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До Анонимен--134; 60% от руснаците са АЛКОХОЛИЦИ. Путин си търси врагове за да оправдае некадърното си управление.
122
3
 
28
 
! Отговори
без свян преди 9 години
Свършиха ли ви снимките на Адолф Хитлер, та започнахте да пускате снимки на Джо Байдън?
121
1
 
22
 
! Отговори
до 128 преди 9 години
Цеитба на демокрация в Ирак викаш? Пък ако можеш коментирай едни рисунки на камиончета, дето Колин Пауъл обяви за доказателствата за хим. оръжия. После напусна изведнъж...И понеже старата Европа (Германия, Франция) не потеглиха на тази смехория, обявиха Полша,България, Румъния за младата, перспективна Европа демек евтината. Доклад на ЦРУ се оказа студентска работа препечатана с грешките. Американска работа...за безмозъчни.
120
1
 
7
 
! Отговори
do 128 преди 9 години
Умнико, разрови се и виж с колко млрд. Халибъртън е завишил сметките от държавните (!) поръчки в Ирак! Американският (и не само) данъкоплатец наля... За конфликта на интереси да не говорим. Аз няма как да ти работя нито безплатно, нито платено, но мога при молба да ти изпратя продукти от първа необходимост в предстоящата украинска зима.