Мостът между Русия и Европа рухна, трябват нови основи

Досегашният бизнес вече е невъзможен, заяви Лавров
22 ное 2014 13:38, Александър Попов
217
Мостът между Русия и Европа рухна, трябват нови основи
Снимка: Reuters

Русия не се готви да се отказва от сътрудничеството с Европа, но "досегашният бизнес вече е невъзможен", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Никой иска да се простреля сам в крака, като се откаже от сътрудничеството с Европа", заяви Лавров по време на
заседание на Съвета за външна политика и политика в областта на обраната. Той обаче добави, че отношенията, които е имало между Русия и Европа в досегашния им вид вече са невъзможни, а и не са нужни на Русия.

Лавров припомни, че досега според тези отношения Русия "е била длъжна да направи това или онова".

"Ние искаме равноправно сътрудничество", добави той.

Сергей Лавров изрази увереност, че ще се извлекат поуки от настоящия период и ще има нова основа на отношенията между Европа и Русия. Външният министър посочи, че въпросът за изолация на Русия не заслужава дори да бъде обсъждан. Той припомни, че руската икономика понася щети заради санкциите, но това е за сметка на щетите, които понасят икономиките на страните, които са въвели тези санкции.

"Важното е, че такива действия разрушават системата на международните икономически отношения и принципите, на които тези отношения се крепят", каза Лавров.

Външният министър подчерта, че е необходимо водещите страни в света отново да се договорят за принципите на
международните отношения на основата на взаимозависимостта. Относно санкциите на Запада срещу Русия Лавров изрази мнение, че целта на тези санкции е смяната на режима.

"Западът не крие, че целта на антируските санкции е смяна на режима. Когато в миналото се приемаха санкции, по времето, когато аз все още работех в Ню Йорк, ставаше ли дума за Северна Корея, Иран или за други страни, приемането на санкции ставаше по такъв начин, че те да не носят вреди. Тези санкции бяха само срещу елита и не вредяха в социален аспект и на икономиките. Сега представители на западни страни казват, че трябва да се въведат такива санкции, че те да разрушат икономиката и да породят народни протести. Западът еднозначно показва, че не иска да застави Русия да смени политиката си, а да постигне смяна на режима", посочи Лавров.

Относно Украйна външният министър на Русия каза, че Западът е действал, като е рискувал всичко и се е опитал да надхитри Русия.

"Дълго време преди украинската криза във въздуха витаеше чувството, че нашите отношения със Запада се приближават към момента на истината", каза Лавров.

"Отлагането до безкрай на проблемите не се получава. Или ние вървим към партньорство, или прекратяваме отношенията. Уви нашите партньори волю, неволю, избраха втория път. Нашите партньори рискуваха всичко в Украйна, погазиха своите демократически принципи, подкрепиха екстремисти. Или както казват хулиганите, те искаха да ни прецакат, да ни заставят да преглътнем унижението", каза Лавров.

Министърът посочи, че според много анализатори расте несъответствието между амбициите и реалните възможности на САЩ и това несъответствие се дължи на промяната на реалността. Като пример Лавров посочи факта, че седморката на развиващите се пазарни икономики има по-голям БВП, отколкото западната седморка Г7.

Външният министър каза също, че САЩ не искат да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН за мандат за операциите срещу групировката Ислямска държава, защото тогава ще трябва да се дефинира какъв статут има сирийския президент Башар Асад.

Лавров разкритикува позицията на американския държавен секретар Джон Кери, който е дал да се разбере, че Асад е фактор, който привлича терористите. Това е напълно извратена логика", каза Лавров.

Той добави, че се създава впечатление, че операцията на САЩ срещу ИД може да служи за прикритие за постигането на по-далечна цел - смяна на режима в Сирия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
4
 
3
 
! Отговори
До информиран преди 9 години
кой ви е научил така да лъжете бе? Излезе скоро бивш свидетел , който ребром е постовил въпроса за връщането на Македония на България.Отговорът на Тито е бил "...кога е виждал победител /във войната/да връща територия на победени"...Аз за да бъдем към победените , основна заслуга е имал Сталин !
160
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато икономиката се крепи предимно от износ на суровини , а не на производство, се казва че такава икономика е присъща само ог гретия свят
159
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахаха,направо се пукам от смях като чета някакви си коментарчета,че Русия била страна от третия свят!Абе хора вие били ли сте някога в Русия въобще?Били ли сте в Русия да видите как живеят хората там,какви са им средните заплати,как изглеждат руските градове вобще,каква инфраструктура имат?Русия е водеща страна в космоса,дори и американските астронафти летят със"Съюз",истрелват си спътниците с руски двигатели,а вие ми говорите че Русия е изостанала страна!Смешници,поне четете,а тогава пишете!
158
11
 
4
 
! Отговори
Дамян преди 9 години
На тоя май ,нещо му запари под краката.Купувайте си шансов инструмент.
157
7
 
1
 
! Отговори
Almasy преди 9 години
До АнонименАман от ***. За справка на термина: svobodata/page.php?pid=13548
156
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Almasy А бе *** ако не беше дядо Сталин тебе нямаше да те има или дядо ти щеше да е пепел в някой от "разкошните концлагери ".Eй, аман от профани и едностранчиво мислещи ***!
155
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, умен е няма що и предвижда ходовете в голямата политика с най-малко три крачки пред бананите!ВЕЛИК Е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
154
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно с каква валута ще работят в брикс ?май трябва да е в юани, от което следва че китайците се оправиха.а рублата ?
153
2
 
1
 
! Отговори
титу преди 9 години
До АнонименДо 164 Ами не внасяйте ,не купувайте и не яжте.
152
17
 
5
 
! Отговори
Almasy преди 9 години
До ЙорданНе се заблуждавай - те се готвят кръв да леят /и вече го правят/. След Украйна следват и други. Ако света не се освести и не спре навреме ***, изверга Сталин ще ни се струва вече като добрия чичко Йосиф
151
6
 
23
 
! Отговори
ОБИ.... преди 9 години
Както винаги Лавров е прав-факт.И спамовете на Щеревци,Иордановци и други овцеглавци НЯМА да променят нищо.Колкото и да спамят,реалито е такова-Русия е световна сила,а САЩ стават все повече отвратителни и все повече държави се обръщат срещу тях-факт.
150
19
 
9
 
! Отговори
Йордан преди 9 години
Алкохолизираната русия си играе с огъня..дано изтрезнеят всички путиновчета по скоро.!
149
5
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
"смяна на режима в Русия"- В РУСИЯ "РЕЖИМ"(диктаторски) ли командва? Как дрессировать собаку?Владельца хочет контролировать собака-путеноид хранит его с пица.
148
5
 
8
 
! Отговори
Към 178 неинформиран преди 9 години
178, Македония ни я отне Фердинанд,отнеха ни я неговите ***. Като си толкова загрижен за Македония, защо през 1993 год. не се отзовахте на молбата на Югославското правителство за диалог между България и Югославия. Даваха ни цяла Македония без пушка ***. Правителството на Беров и ДПС отказаха такъв диалог, а се надупиха на Щатите. София ни носи само загуби - най-малко жертви давате във войните, най-много грабите от държавната хазна. Време е да сменим столицата и управниците.
147
3
 
22
 
! Отговори
Към русофобите преди 9 години
Господа русофоби. В тая икономическа война между Русия и Евросъюза, загубиха всички - и Русия, и Евросъюза. Война, наложена от хегемонията на Щатите над Евросъюза. Русия трътна да се спасява чрез БРИКС и успява. Европа изхарчи резервите си да потуши загубите си. От това пострада България - няма и няма да има Еврофондове за нас. Браво на Унгария, че гледа интересите си. Ние сме държавата "YES" винаги, защото елитът ни е продажен. Защото има такива като вас кьоравци, та не виждате Еврозлото.
146
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руски вестници не четем ***...
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До братанХапчетата брато хапчетата.....пий си ги...и бегай да спиш
144
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Газета.Ru03:17Полицейский тяжело ранил подростка в американском Кливленде! - проспахте новината!
143
9
 
19
 
! Отговори
Т.Т.Ю. преди 9 години
Правилно говори Лавров.НЕ съм русофил,или НЕДАЙ боже комунист,НО това което е казал Лавров е самата истина.Просто,нито Европа, нито другите страни имат суверенитет--всички се контролират от Вашингтон,а това все повече НЕ се харесва от хората.И заради алчността и арогантността на американците страда целият свят.Тази ситуация донесе много смърт и нещастие по-цял свят.Затова и симпатиите към Русия растът.
142
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия може пак да разреши добива на шистов газ с търговска целУправляващата коалиция в Германия е решила да промени строгата забрана за добив на шистов газ, съобщи БНР.