Не намесвайте Бог!

Израело-палестинският конфликт застрашително отива към религиозна война
23 ное 2014 16:30,
71
Не намесвайте Бог!
Снимка: Reuters

Гледката на убити евреи в синагога, с молитвените им шалове и свещени книги в локви кръв е като спомен от мрачното минало. Но за съжаление е част от настоящето, в поредния епизод от безконечната трагедия на евреи и араби в Обетованата земя, обобщава сп. “Икономист”. 

 
Атаката срещу синагога в Йерусалим, при която четирима поклонници и един полицай бяха от убити от двама палестинци, въоръжени с ножове и пистолети, определено не е най-кървавият инцидент в историята на израело-палестинския конфликт. И бледнее пред масовите убийства в Сирия и други части на Близкия изток. 
 
Но според “Икономист” значимостта на това покушение в никакъв случай не бива да се пренебрегва предвид няколко факта. Първо – в часовете и дните след убийствата множество палестинци тържествуваха по повод атаката – жаждата за кървава мъст, която е движещата сила за джихадистите, като че ли отново завладява редовия палестинец. Коренните жители на Йерусалим от палестински произход, които по принцип стоят встрани от конфликта, сега се включиха. Показните убийства в религиозен храм се случват в момент, когато сме свидетели на ожесточен спор за статута на светите места в града. 
 
Фокусът на враждата постепенно се измества от въпроса за независимостта на Палестина към религиозните различия и съдбата на свещения Йерусалим. А това прави ситуацията още по-взривоопасна. 
 
Все още изглежда възможно да има мирно споразумение, което да уреди териториалния проблем за земите между Средиземното море и река Йордан. Но колкото повече се намесва религията, толково по-трудно ще бъде да се постигне консенсус.  
 
Неслучайно статутът на Йерусалим винаги е бил една от най-спорните точки при провежданите преговори. Евреите настояват за реставрация на своя храм, върху който е построена джамията “Ал Акса” - третото най-свещено място за мюсюлманите. 
 
Светостта на Йерусалим много често е експлоатирана за постигане на политически цели. Очевидно подклаждането на религиозен конфликт може да доведе до ужасяващи последици извън пределите на този град (през 94-та година евреин уби множество палестинци по време на молитва в Хеброн). Обръщането към Бог се ползва за оправдаване на насилието – мирът става невъзможен, когато компромисът е представян за богохулство.  
 
За израелския премиер Бенямин Нетаняху, убийствата в Йерусалим от изминалата седмица са пряк резулт от призива на палестинския лидер Махмуд Абас към неговия народ за защита на “Ал-Акса”. Абас отговори, че истинският проблем са провокациите от страна на евреите, които настояват за правото да се молят в свещеното за мюсюлманите място като част от широкомащабна агитационна кампания на израелското правителство. 
 
В подобна ситуация е много трудно, дори безсмилено да се правят опити за нови мирни преговори. В същото време необходимостта от разбирателство за “поделяне” на Йерусалим е по-крещяща от всякога.  
 
За “Икономист” двамата лидери би трябвало поне да се опитат да спрат с постоянните взаимни нападки, за да имат очи да се погледнат, когато седнат на масата за преговори. И трябва да успокояват своите сънародници, а не да подклаждат враждебността.  
 
Абас би трябвало да апелира за спиране на атаките срещу невинни цивилни, въпреки тежестта на живота под окупация. Нетаняху трябва да препотвърди готовността за религиозна толерантност и решителността за тежки наказания при нарушаване на мира и спокойствието от страна на радикални евреи. И да гарантира, че палестинците ще имат свое свещено място в Йерусалим. 
 
Във времена на скръб и гняв най-ясно се вижда мъдростта на лидерите, посочва “Икономист”. Те трябва да спрат с подстрекаващия тон, да спрат с невъздържаното поведение и заклеймяването на един цял народ заради неколцина. И трябва заедно да се изправят срещу екстремистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: палестинаИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се как хора непознаващи Божието Слово го коментират....до 53 номер...Не Исаак се е борил с Бога а Яков...което значи измамник....а после Бог променя името му на Израел което значи Божии воин.Просто се покай и приеми Исус за спасител и Святия Дух ще ти разкрива Словото и няма да пишеш глупости и богохултва...
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен58 да не бъркаш евреи и мюсюлмани случано?
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма божества,има първоизточник,и всичко е част от него,равно с него
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименEй 54, страшна логика, бе брат! То и християнството ще излезе сатанински култ според теб - има бели-християни, има роми-християни, азиатци-християни, ***-християни....абе ужас, всякакви ги има! И аз съм бил в Израел - много ми хареса!
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юдаизма е религиозен сатанински култ,който обединявапредставители от най различни раси,.Бил съм в израел ,там може да видите всякакви откачалки ,хазари от източна европа приелинавремето юдаизма като религия ,вярвайки преди това в Бог тангра,има *** сефаради ,които са най близко до библейските евреи,има и ***-етиопци приели юдаизма ,даже има и жълти от Филипинте които са прииели тази религия.
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЮДАЙЗМА Е САТАНИНСКА РЕЛИГИЯ, ИЗРАЕЛ ОЗНАЧАВА (НАРОД) БОГОБОРЕЦ, ОЩЕ ПРИ СИНА НА АВРАМ ИСАК ,КОЙТО ВЗЕЛ С ИЗМАМА ПЪРВОРОДСТВОТО ОТ БАЩА СИ КАКТО ПИШЕ В СТАРИЯ ЗАВЕТ,ПИШЕ ,ЧЕ ИСАК СЕ СРЕЩНАЛ В СКИНИЯТА СИ (ШАТРА0 С ИЗРАЛИЕВИЯ (БОГ) И ЗАПОЧНАЛ ДА СПОРИ И БЕСЕДВА С НЕГО ЦЯЛА ВЕЧЕР НАКРАЯ НА РАЗСЪМВАНЕ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ (БОГ) МОЛОХ КАЗАЛ НА ИСКА ,;ПУСНИ МЕ ДА СИ ОТИДА СЕГА ,ЧЕ СЛЪНЦЕТО ИЗГРЯВА ,А ТО МИ ПРЕЧИ,ХА ПОЗНАЙТЕ КОЙ НЕ ОПОНАСЯ СВЕТЛИНАТА,А НОВИЯ ЗАВЕТ ЗА ИСУС ПИШЕ ТОЙ БЕ ОТ СВЕТЛИНТА
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 47 Евреите не са християни и няма как да бъдат - евреи е обозначение за религиозна принадлежност, а не за гражданство. По-скоро в Държавата Израел живеят граждани, които изповядват християнската религия, но не съществува понятие християнски евреин. Наистина е нелепо да се говори за омраза към евреите, просто защото е нелепо хората да се мразят помежду си.
37
9
 
1
 
! Отговори
хахаххахаха преди 9 години
За България сега е само един "Бог" - това е бат-буда-мутра Борисов.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог не е един (в смисъл един и същ за христяни, юдеи и мохамедани), защото има разлика в книгите. Юдеите вярват в Талмуда, който представлява изопачено тълкуване на Старият Завет, мохамеданите вярват в Корана, който е изопачено търлкуване на Старият Завет и Новият Завет.християните вярват в Старият и Новият Завет без да ги изопачават и променят.Ако бог беше един, то веднага юдеи и мохамедани щяха да се кръстят и да станат християни.А иначе Бог е Един, и това е Богът на християните.
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не мрази евреите, има омраза към юдаизма, защото юдаозма е сатанизъм.Сред евреите има и много християни.Така че е нелепо да се говори за омраза към евреите. Християните са братя помежду си, така че ако някой е евреин, турчин, арабин и е християнин той е брат.
34
0
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Абе значи е мешана скара!!!
33
1
 
4
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Една от десетте Божи заповеди е "Не убивай!", но името на Бога са избивани мнозина, дори самият Син Божи.Бог е един, и свещените книги са едни, Старият Завет е превод на еврейската Тора, Коранът е превод на Стария Завет. Библията е сборник от Старият и Новият Завет! Единствено Новият Завет принадлежи на християните.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ме все тая аз минавам при буда-бойко :) вече съм в будзма !!! Там е работа в България!
31
1
 
1
 
! Отговори
Petronius преди 9 години
Най-добре, като слаба държава и малък, беден народ, да пазим неутралитет!Щото, набутаме ли се в шамарите, ще ни работят и едните, и другите!Не че сега едните не ни работят, ама...
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OSTAVETE GI NA MIRA, TE SAMI SHTE SE RAZBERAT.ILI EDINIAT SHTE POBEDI,ILI DRUGIAT SHTE UMRE.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иуда кой бил????????????? Кой предаде Исус - Евреин! На еврина изобщо не вярвам , кто и на мюсулманина!
28
5
 
15
 
! Отговори
Пффф преди 9 години
Абе колко е по малко еври на тоя свят, толкова е по добре за всички на тоя свят!
27
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между евреите и исляма няма нищо за предпочитане.Евреите ще те изядат буквално целия. Това се практикува при тах. А турчина ще те заколи.Ти предпочиташ да те изядат?Интересна логика.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юдеите вярват в дявола.Пълно е със сатанинска символика в тяхната религия.
25
2
 
5
 
! Отговори
Аонимен преди 9 години
Буда вярва ли в Буда или вярва в Йехова :)