Балотаж ще реши кой да стане президент на Тунис

За момента в резултата води Бейджи Есебсис с 42,7%
Обновена: 24 ное 2014 10:27 | 24 ное 2014 10:27, Екип на Bulgaria On Air
0
Балотаж ще реши кой да стане президент на Тунис
Снимка: bgonair.bg

Балотаж ще реши кой ще стане президент на Тунис. Засега в резултата води Бейджи Есебси от партията Нидаа Тунес с 42,7%. Действащият президент Монсеф Марзуки е втори с резултат от 32,6%

Официалните резултати от вота ще бъдат обявени в сряда, а балотажът е насрочен за 28 декември. От щаба на Есебси обявиха победата си и благодариха на избирателите. От централната избирателна комисия пък заявиха, че избирателната активност е по-слаба от тази на парламентарния вот, когато 70% от имащите право на глас 5,3 млн. души отидоха до урните.

Още по темата
Гласоподавателят Хамза Фахд гласува за по-добро бъдеще на младото поколение.

"Вярвам, че можем да станем по-добра страна, в която властите се грижат за сигурността, стабилността и качеството на живота на хората. Не трябва да виждаме младите хора без работа. Много образовани младежи нямат препитание. Те губят времето си в кафетата, баровете или някъде другаде", обясни той.

Новата конституция на Тунис разглежда политическата система като полупрезидентска. Това означава, че държавният глава получава ключови управленски правомощия в сферите сигурност, отбрана и външна политика.

Именно затова 87-годишният Есебси е считан за подходящ кандидат заради огромния му опит в политиката. Някои обаче го свързват с миналото. Неговата победа ще означава засилване на позициите на партията Нидаа Тунес, която от октомври насам е първа политическа сила.

Единствената алтернатива изглежда Монсеф Марзуки. Неговите критици обаче посочват липсата на успехи по време на 3-годишния му президентски мандат, след като беше назначен за временен държавен глава след свалянето на Зин Бен Али през 2011 г. Нарастващата заплаха от тероризъм и слабата дипломация могат да се окажат бариера пред избирането му.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари