Членството на Финландия в НАТО би влошило отношенията й с Русия

Изборът преди 20 г. би бил лесен, смята финландският президент
24 ное 2014 13:22,
38
Членството на Финландия в НАТО би влошило отношенията й с Русия
Снимка: Reuters, архив

Присъединяването на Финландия към НАТО несъмнено би навредило на отношенията й с Русия, казва в интервю за вестник "Вашингтон пост" финландският президент Саули Ниинистьо, предаде ТАСС.

Финландският лидер казва, че той не е против НАТО и смята, че влизането на страната му в този съюз е възможно, но отбелязва, че по този въпрос трябва да има свободен избор.

Преди 20 години за Финландия би било лесно да стане член на атлантическия съюз, понеже тогава Русия е била "много слаба".

В интервю за американския вестник министърът на външните работи на Финландия Ерки Туомиоя каза, че въпросът за влизането на страната в НАТО едва ли ще бъде повдигнат по време на парламентарните избори, които са догодина през пролетта.

Нито една партия няма интерес на тръгне по този път. Консерваторите и Шведската народна партия подкрепят членството в НАТО, но не и електоратът им и те няма да поставят този въпрос преди изборите, каза външният министър.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: НАТОчленствоФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Умен народ, викинги!!! Респект!
24
0
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ТЕЗИ МИСЛЯТ ПРЕДИ ДА НАПРАВЯТ "ГОЛЯМАТА ГРЕШКА" ИМА ЛИ СА ВЪЗМОЖНОСТ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ, НО И ТОГАВА НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ. И СЕГА НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ. ЯСНО ВИЖДАТ ЦЕЛИТЕ И СТРАТЕГИИТЕ НА НАТО, КОИТО ДО НИЩО ДОБРО НЕ ВОДЯТ ОСВЕН ВОЙНИ, ОПУСТОШЕНИЯ, ОПИТИ ДА ПОДЧИНЯТ ЕДВА ЛИ НЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ. БРАВО НА ТЯХ, ЗАЩО ДА СИ РАЗВАЛЯТ ДИПЛОМААТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ, САМО ПОЛЗА МОГАТ ДА ИМАТ ОТ ТОВА.
23
14
 
2
 
! Отговори
Манерхайм преди 9 години
Крайно време е да се помисли за присъединяването на изконната европейска област Кьонингсберг към ЕС.
22
0
 
12
 
! Отговори
кк преди 9 години
Така разсъждават и действат Умните Държавни мъже....А ние, за съжаление, нямаме нито Умни, нито Мъже...Каквато реплика им подадат, я изричат, без да минава даже през мозъка им...
21
0
 
10
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Финландците явно си помнят историята. Страх лозе пази.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господи боже мой не само че Финландия няма кой знае колко победи над русия ами и след втората световна война е единствената държава която си изплаща репарациите изцяло към победителите(Желязо на Русия). Но пък всеки чете историята както му изнася нали?
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 38И кои ска тези войни бе, абсал. Котфликтите войни ли са? А, сетих се - напднаха и изгориха с *** и химически оръжия Виетнам, направиха "арабска пролет" та вече 7-8 цъфти в кръв, нападнаха и разчлениха Югославия и създадоха незаконно нарко и за търговия с плът образувание, което налагат на света за "държава - пример на "демокрация", присвоиха Фолклендите, нападнаха Ирак, Сирия, присъединиха неофициално Хаваи, Порто Рико, десетки островчета, рифове. Всеки чужд сантиметър искат.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гневния българинК'ва история си учил бе ***, до 1917 Финландия е била част от Руската империя, щот е побеждавала.Аман от недоучени анализатори.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАГладна кокошка просо сънува. *** Странджа след наркотик бълнува.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ..22Постигна целите си България, да. През 100 метра - просяк, на всеки контейнер за *** - старец рови, първо място по смъртност, първо място по онко- и кардиозаболявания и смъртност, най-висока неграмотност сред младежи и общо за населението, масова *** и мутренска престъпност, уродливо разделение на много богати крадци и бедна маса, пладнешки обир от монополи, липса на здравеопазване и безсъвестен медицински рекет, зверска политическа и държавна корупция ... МНОГО ПОСТИГНАХМЕ
15
1
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Финландия и Швеция показаха че могат да са демократични, силно развити държави и без НАТОС влизането в НАТО България показа /за пореден път/, че не е демократична такава - влезе без Референдум, нещо задалжително за толкова отговорно решение.
14
20
 
2
 
! Отговори
.. преди 9 години
До Гневен българинНе България, а гневните почитатели на Русия са маргинали. България успя да постигне целите си - вместо да продължи 45-години изолация и паралелна реалност, да живее в миналото, тя избра да е член на клуба на развитите държави, да се отвори към света, и да е модерна страна.Не всички могат да спечелят от това - руските поклонници търсят друг модел - "силен" лидер, държавата да раздава, както в Русия, а те да са си на службица. Затова тези хора са обречени на маргинализация.
13
14
 
0
 
! Отговори
бг преди 9 години
А Орбан е слаб лидер.
12
17
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
Плевнелиев е един от силните лидери.
11
11
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До ivailo1403Идва ред на Беларуския мандан...
10
9
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До бгЩеха, ама не е...
9
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 9 години
А ако беше второто щеха много да го уважават.
8
15
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Гневен българинАйде в Сибир... - бе ***...
7
8
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До бгПървото...
6
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 9 години
До гневен българин-не го гони този краставия,може да има дипломатически паспорт и да е от некое западно посолство.