Последното интервю на Путин е кремълска режисура

Президентът се усеща като месия, коментират анализатори за руски издания
Обновена: 24 ное 2014 09:40 | 24 ное 2014 09:22,
160
Последното интервю на Путин е кремълска режисура
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин не поднесе в неделя изненади на политолозите в голямото си интервю за ТАСС, пише "Ведомости".

Още по темата

Путин разкри отчасти идеите от бъдещото си послание до парламента и изпрати сигнал, че социалната политика го занимава не по-малко от икономическата, обобщава експертът Александър Пожалов, цитиран от вестника.

Следвайки най-добрите традиции, президентът се опита да внуши, че излъчва спокойна сила и увереност, че има скептичен поглед върху нещата, коментира аналитикът Евгений Минченко. Според него Путин отново е акцентирал, че се усеща като месия - факт от ключово значение, демонстриращ мотивите му, а може би и сигнал към Запада, че няма смисъл да бъде притискан.

Интервюто потвърди очакванията, че Русия ще се изолира още по-силно от света, изтъква наблюдателят Михаил Виноградов. Не го учудва и президентското твърдение, че руските решения "за ситуацията в Крим бяха премислени и в успеха им нямаше съмнение, тъй като истината е на страната на Русия". Общественото мнение във федерацията е убедено, че Русия нито веднъж в историята не е започвала война - съгласните с тази позиция ще видят в думите на Путин потвърждение за ласкателно представената родна история, смята Виноградов.

Изразеното от Путин нежелание да бъде доживотен президент и колебанията по повод следващите избори може и да са искрени - нагласата сред руския елит е Путин пак да бъде кандидат през 2018 г., но с тази неизбежност би изгубил свободата да маневрира, а той не обича да бъде предвидим, допълва експертът. ТАСС нарича интервюто "специален проект", изтъква "Независимая газета".

"Това не е официално интервю, а разговор, по време на който журналистът провокира събеседника си с остри въпроси, а той отговаря достойно. Ясно е, че проекти от този род не се правят спонтанно, следователно виждаме резултата от сериозна кремълска режисура", заключава изданието, цитирано от Би Би Си.

Освен това Путин благодари на т. нар. свои приятели, че търпят санкциите на Запада срещу Русия. Президентът впрочем смята, че това е награда за тях - да пострадат за страната си. "Тук бе изобличен вторият поред в интервюто заговор на Запада, целящ да разбунтува елитите. Първият, както Путин вече неведнъж посочи напоследък, е свързан с явно изкуствения спад в цените на петрола, които според убеждението на президента скоро ще се нормализират", пише "Независимая газета".

Интервюто не мина и без исторически откровения, отбелязва "Ведомости". Путин нарече корупцията проблем, наследен от миналото, а после се разбра, че явно говори за 90-те, когато "администрацията на всички равнища смяташе, че има право да върши каквото си ще", и непрозрачната приватизация влоши нещата.

Излиза, че според Путин в Съветския съюз и царска Русия не е имало корупция. Тук се визират политическите фигури от 90-те, които се опитват да обвинят в корупция самия Путин - сиреч хората, дали начало на тази корупция, смята експертът Минченко. Господин Путин си остава привърженик на силната държава и е убеден, че обществото в Русия е сплотено. Той смята, че през годините, докато е ръководел държавата, не е допускал грешки, макар да е имало "грапавини", отбелязва "Комерсант".

Днешният държавен глава на Русия няма намерение да възстанови монархията, пише "Московский комсомолец" под заглавие "Владимир Путин няма да стане цар".

"У нас, за щастие или нещастие, няма да давам оценки сега, този етап е изминат, страницата на монархията е обърната в историята на страната", пояснява Путин. И добавя, че "не е убеден дали хората ще го одобрят".

Запитан как е със здравето, президентът отвърна "Ще има да вземате!" и съобщи, че спортува всеки ден, пише "Росийская газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
хде преди 9 години
Около Путин има един антураж от подмазвачи, които го ласкаят и дезинформират. СМИ са изцяло контролирани и неадекватни. След австралийското му приключение обаче, вероятно усеща международната изолация и неодобрение. Когато един диктатор е несменяем и безконтролен, той прави грешки. Руската икономика е изправена пред продължителна рецесия, а доходите спадат. Населението не може да се нахрани с пропаганда. Духът на Чаушеско върви по петите му, а той се прави на велик и безпогрешен.
95
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 112Когато обявиш война на една държава и нахлуеш в нея - това се нарича Окупация. Не се нарича освобождение. До 5.9.1944 г, СССР и България поддържат дипломатически отношения. Колкото до историята преди това, да не забравяме, че Хитлер и Сталин бяха съюзници. Да не забравяме как си поделиха Полша. Да не забравяме за Катин.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво би станало,ако се изтеглят правителствените войски от Донецк и Луганск?Русия няма да присъедини тези области поради ред външни и вътрешни причини.Най-много тези области да бъде обявени като автономни към Украйна.Битката изобщо не е за Донецк и Луганск,а за дестабиллизиране на Русия.Западът,който е за мира във всяко свое изявление ползва,както прави обикновено местни "маши".Човечеството е наивник ВЯРВАЩ на добре изказани фрази,а не на логиката на събитията.Защо ли?
93
12
 
17
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Света има да мечтае за такъв водач като Путин. САЩ с Англия са антихристи и искат да заличат точно православните Русия, България, Сърбия. Това е борба от векове а ние православните се продадохме на Илюминатите.
92
13
 
23
 
! Отговори
Киро преди 9 години
В главата на авторката на статията нещата са режисирани и програмирани. Путин е голям политик, поддържан от народа си, работи за интересите на страната си, това не е осъдително, а похвално на фона на всякаква дребна риба по света, която се опитва да гради имидж на гърба на големите. Няма много такива политици - с толкова висок рейтинг и влияние в световната политика.
91
7
 
8
 
! Отговори
HalloWeed преди 9 години
До писна ми!"Basi и хипер-звездата!Исус Христос да дойде, няма да пишат толкова за него."Hint:Верно пишат неуморно, ама по българските медии. Сещате се защо ;)
90
8
 
20
 
! Отговори
до 123 преди 9 години
Немският златен резерв е в САЩ, наскоро германците си го поисках, но им беше казано че ще получат 5% от него и то в разстояние на 2 години. Нашият резерв също е там, но и ние ще получим от умрял писмо. Така че можеш да продължиш да виеш жално за златният ни резерв, който явно все пак са ни върнали .
89
11
 
10
 
! Отговори
Stefan преди 9 години
koito se kefi na Putin e selqpaha,poradi prostata prichina,che Putin e selski hitrec.skoro shte go d....a 4i4ko vi Putin
88
26
 
18
 
! Отговори
До 115 преди 9 години
А кой, след втората световна война зароби България? Кой отнесе целият златен резерв на страната ни в Москва още първата седмица след окупацията? Кой разсипа всички модерни български фабрики обявявайки ги за военни трофеи? По чие нареждане бе избита цялата българска интелигенция и елит, пролетаризирайки народа ни?
87
1
 
4
 
! Отговори
иде пак! преди 9 години
Снимка: Reuters, архив...разбира се, как не се сетихме!
86
23
 
13
 
! Отговори
.. преди 9 години
Ами да, и Катар и Саудитска Арабия са суровинни придатъци. Но те не определят глобалния дневен ред, и нямат претенции за това, противно на месианската визия на Путин за Русия. Когато искаш да определяш приоритетите, трябва да имаш нещо да предложиш, а освен нефт и газ, те нямат друго. А и както цената ще продължи да пада, това е лоша новина за Русия.Запада ще позволи на арабите да инвестират в европейска инфраструктура за да запазят богатството си, а на Русия никой няма да и даде да инвестира.
85
5
 
26
 
! Отговори
1 преди 9 години
Поредното манипулативно заглавие на поредната манипулативна статия на този сайт. Но, така е, когато няма какво смислено да се каже против истинската информация: остава тя да се изопачава...
84
2
 
8
 
! Отговори
златко преди 9 години
а нещо за златния стандарт
83
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно е че на запад даже не го споменават, а в БГ вестниците има по 3-4 статии на ден за него. Явно е платено да му създават добър имидж...
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ..Да, сигурно и Катар е суровинен придатък. Както и много други свръхбогати държави - Кувейт, например.
81
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КОЙ ?кой освободи България от Турско робство КОЙ КОЙ ..не беше ли Риснак?
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФинландецТи луд ли си бе?
79
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До къса паметДа бе,"обяви"война на България през 1944 и един куршум не изстреля срещу нея. Докато милите британци и янки разсипаха София и изтрепаха хиляди българи с бомбите си - те така воюват - от въздуха, долу не им стиска, че става "Виетнам", когато се излъжат.
78
16
 
6
 
! Отговори
.. преди 9 години
До 104Колега, хубаво е че ви е забавно. Продължавайте в този дух - всеки има право на самозаблудите си. Следете медиите, но не само руските :)Защо ако в Гермяния не искат да си дупчат земята, ще губят време да прокарват облекчения за добива на шистов газ? Историята не е на страната на Русия и в момента никой не може да защити продължаването на доставки от нея, затова и един от приоритетите на ЕС е диверсификация, и пари за това има и ще има.Четете, но не само на руски
77
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Финландецнапротив предупреждавали са ги поне 5 пъти ..даже бяха готови да си плащат ...чети история ама финландците се направиха на мъже направиха си някаква фортификационна линия ...и си мислеха че е непревземаема.....и си изядоха надробеното ...е Руснаците си платиха с куп жертви ...но финаландия бе изтласкана на 200 км от Ленинград!