Затоплянето на климата може да увеличи значително бедността

Реколтите от соя могат да спаднат до 70 на сто в Бразилия
Обновена: 24 ное 2014 07:47 | 24 ное 2014 07:41, Камелия Цветанова
6
Затоплянето на климата може да увеличи значително бедността
Снимка: Ройтерс, архив

Затоплянето на климата може да увеличи значително бедността в света, като намали земеделските реколти и изложи на опасност изхранването на милиони хора, предупреди Световната банка в доклад, цитиран от Франс прес.

"Без бързи и енергични действия затоплянето на климата и неговите последици могат да увеличат значително бедността в редица райони на света", се посочва в доклада. Ако международната общност не успее да постигне целта да ограничи глобалното повишаване на температурите с до 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, ще настъпят суша, жеги и засилване на киселинността на океаните.

При крайната хипотеза температурите да се повишат с 4 градуса, екстремните климатични събития, които досега в най-лошия случай настъпват веднъж на един век, могат да се превърнат в нова климатична норма, посочва Световната банка и прави особено тревожна прогноза за три района на Земята - Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

При такъв "черен" сценарий реколтите от соя могат да спаднат с между 30 и 70 на сто в Бразилия,а пшеницата - да намалее наполовина в Централна Америка и Тунис. Близкият изток и Южна Америка могат да бъдат обхванати от небивали жеги.

"Последиците за развитието ще бъдат тежки - реколтите ще намалеят, водните ресурси ще спаднат, нивата на океаните ще се повишат и животът на милиони хора ще бъде застрашен", гласи докладът на Световната банка.

Изкореняването на крайната бедност - цел, която банката си е поставила в перспектива до 2030 г. - може да се окаже непостижимо при повишаване на глобалната температура с 4 градуса, предупреждава Световната банка. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Власт и пари преди 9 години
Водата нито намалява, нито изчезва. Ресурсите също. Те са в кръговрат тук на Земята, не отиват в космоса. И няма как да предизвикат глад нито мнимото изчерпване на вода - нито МНИМОТО затопляне, с което ни плашат и заблуждават. Но! Това, което води до обедняване и глад е човешката алчност и безскрупулност. Алчност за власт и пари на шепа *** и самозабравили се индивиди.
4
0
 
2
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Добре ,че има ГМО и Монсанто за да стават бедните още по-бедни !
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
водата ще отиде дълбоко в земните недра при добива на шистови въглеводороди и ще бъде загубена за хората навеки! пустинята ще овладее северния бряг на Африка и населениет ооттам ще се пресели в Европа, която ще се превърне в новата Африка! В това време в Сибир ще се сее жито и царевица, а в Москва ще цъфтят смокини и нарове! Средна Азия ще стане необитаема. Гренландия ще бъде отнета на дания от САЩ и ще гледат там портокалови дръвчета и банани. това ви е подготвила рептилната клика от СБ и ОТАН
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека агитацията за саниране започне сега!
1
0
 
3
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Световната банка значи?Вече ми е ясно.