НАТО е обезпокоена от милитаризацията на Крим от Русия

Москва разположи и 14 изтребителя в Крим
Обновена: 26 ное 2014 17:39 | 26 ное 2014 16:10, Елка Василева
65
НАТО е обезпокоена от милитаризацията на Крим от Русия
Снимка: архив, Reuters

Главнокомандващият съюзническите сили на НАТО генерал Филип  Брийдлав изрази дълбока тревога от милитаризацията на украинския полуостров Крим, анексиран от Русия, предаде Франс прес.

 "Силно сме обезпокоени от милитаризацията на Крим. Разполаганите в Крим руски въоръжения като крилати и противовъздушни ракети имат в обсега си цялото Черно море“, каза той на пресконференция в Киев, където се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Арсений Яценюк.

Брийдлав освен това изрази опасения от евентуално разполагане на ядрени оръжия в региона, като подчерта, че следи подобни развития.

През последните седмици Русия засили военното си присъствие в анексирания през март Крим. Тя вече реши да отвори наново там база за противоракетна отбрана и да отдели над 1,75 милиарда евро до 2020 г. за развитието на Черноморския си флот. Руската авиация пък разположи в Крим 14 изтребителя в ескадрила, която ще наброява общо 30, отбелязва АФП.

Главнокомандващият силите на НАТО заяви, че чуждестранната помощ ще наблегне на подобряване боеготовността на украинските въоръжени сили чрез взаимодействие с американското и европейското командване (на НАТО), предаде Асошиейтед прес.

Брийдлав каза, че Русия все още има достатъчно войски при украинската граница за извършване на широкомащабно нахлуване и че използва военната си мощ, за да влияе на политическите развития в Украйна. Той добави, че голям брой руски военнослужещи са активни и на територията на Украйна, където обучават и съветват сепаратистите.

На срещата си с Брийдлав украинският президент Петро Порошенко благодари на американския генерал за помощта и подкрепата, която САЩ оказват на Украйна и подчерта важността на развитието на двустранните отношения в отбраната, предаде ТАСС.

 "Посещението ви в Украйна е знаково и ясно демонстрира, че САЩ и НАТО са с нас в това сложно време", каза Порошенко.

Той подчерта, че украинската армия сега се нуждае от активизиране на сътрудничеството с военните сили на САЩ и НАТО в обмяната на опит и подобряването на бойната подготовка.

Преди това Брийдлав се срещна и с премиера Арсений Яценюк, който потвърди "волята на украинските власти да задълбочат сътрудничеството между съответните структури" на Украйна и НАТО, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Франс прес.

Новата украинска прозападна управляваща коалиция, излъчена след изборите през октомври, определи като нов приоритет влизане на Украйна в НАТО. За тази цел тя се е ангажирала до края на годината да приеме законови изменения, които да отменят статута на Украйна като необвързана държава и да работи за присъединяване към НАТО.

И най-верните съюзници на Украйна обаче остават скептични за перспективите й за влизане в Алианса, отбелязва АФП.

Представителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, която отговаря за европейските въпроси, заяви днес в интервю за независимия руски информационен сайт "Медуза", че за Украйна ще е "много трудно" да влезе в НАТО.

Миналата седмица пък германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви за сп. "Шпигел", че вижда партньорство между Украйна и НАТО, но не и членство".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Д преди 9 години
До ukrainecНа теб, скъпи, не знам какво ти е духовното и културното равнище, но да кажеш, че русия изостава в тези сфери, е признак на безкрайна безхаберност.
34
2
 
3
 
! Отговори
рубладжия преди 9 години
*** работа, това че не харесвам руският тип управление как се връзва с кравари като нито ги защитавам, нито им симпатизирам, пиша чисто и просто като българин, странно
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нато е терористична организация за държавен тероризъм, която защитава интересите на малка банда дърти психопати и военнопрестъпници банкери и шефове на корпорации, до един ционисти. На съвестта на тези кръвопиици лежи смъртта на милиони жени, деца и невинни хора. Нато се използва за окупация на дадена държава, когато тя трябва да се демократизира и бъдат ограбени ресурсите и без значение на жертвите. Авганистанм, Ирак, Либия, Украйна, Сирия и други. Това се нарича ционистки неофашизъм.
32
2
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До *** Също и практикуването от твоя страна на безразборен секс с мъже без презерватив е мноого рисково за заразяване със Спин Но пък ,нали се кефиш,продължавай в същия дух
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дженеръл Брийдлъв сплюл камъчето цело:разполагат крилати и противовъздушни ракети,покриващи цялото Ч.Море!Разбирай-не са вече много безопасни нахални разходки на НАТО-ски кораби из него.Навремето когато Хрушчов беше готов да разположи ракети в Куба-света беше на ръба на ядрена катастрофа,щото на американците това имсе видя прекалено.А сега какво искат?Не могат да преглътнат факта,че от позиция на сила никой на може да говори с РУСИЯ!!
30
13
 
6
 
! Отговори
рубладжия преди 9 години
болшевизма е много тежка психическо заболяване
29
0
 
8
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
до 44 мисля че точно защото русофилството е заболяване сега си развявате байрака, защото ако беше демокрация по американски или английски сега щяхте да пеете ставай страна огромная, погледни в близкото минало и виж бившия президент как не даде заповед да се мачка народът , а сега ? И още нещо бъди сигурен че европа и сащ не ви мислят добро справка всички балкански държави !!!
28
2
 
23
 
! Отговори
Константин преди 9 години
Крим е руска територия. Русия има суверенно право да разместява какво угодно и къде угодно!
27
0
 
10
 
! Отговори
До 44 украинеца преди 9 години
Погледни плюсовете и минусите, и ще разбереш кой е психично болен. Но ти сигурно тази вечер си забравил да вземеш хапчето или хапчетата.
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз какво да направя, че НАТО се притеснили, да отида до щабквартирата и да им сменя памперсите ли?
25
1
 
33
 
! Отговори
сова преди 9 години
Каква милитаризация ? какви пет лева? Крим си е руска територия и каквото си искат ще правят там. А янките кому ..... търсят в Черно море и България даже сега се готвят и да на окупират да не би да станем съюзник на Русия, Сърбия вече стана вч тя винаги е била по добре с Русия отколкото България Ние сме продажен народ винаги сме били на страната на губещия. Ще припомня едни думи на цар Борис lll - не винаги с Русия но никога срещу Русия. Нашите политици трябва да го помнят тези думи.
24
2
 
25
 
! Отговори
Барабанчик преди 9 години
Ей 41 натовец - вчера поднесе ли цветя на паметника на американските летци , нали се навършват 71 години от бомбардировките над София - *** мръсен , и къде е протестна мрежа да им боядиса паметника , патроити такива?
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙТО НЕМОЖЕ ДА СЕ БИЕ ГО БИЯТ. СТАРА ПРИКАЗКА ИЗДЪРЖАЛА ИЗПИТАНИЕТО НА ВЕКОВЕТЕ. ЗАТОВА БИИТЕ ЗА ДА ВИ УВАЖАВАТ. ИНАЧЕ ХЕМ ЩЕ ВИ БИЯТ ХЕМ И ЩЕ ВИ ЕБ.Т.
22
1
 
19
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До рубладжияВерно имаш познати,Валуев те ползва в качество на боксова круша Инак НАТО ,големи крокодилски сълзи,още не са се примирили,че нема да имат бази в Крим
21
3
 
15
 
! Отговори
Putin преди 9 години
НАТО е обезпокоена...duhaite....supata...
20
5
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Разбрахте ли сега защо им беше на американците Крим!?Щяха да контролират половин европейска Русия от там!Благодарение на бързата реакция на Москва обаче се получи точно обратното-пълен контрол над Черноморския басейн!При конфликт всеки натовски кораб в Черно море е 100% загинал!Ама сори,кой ги кара да правят цветна революция в Украйна!?Сега да си гледат ***.те,че много ги изтърваха напоследък!
19
20
 
3
 
! Отговори
рубладжия преди 9 години
знам че за руския ръководител хората нямат значение, човешкия живот не се цени, но за мен има, все пак имам и лични познати там
18
16
 
2
 
! Отговори
рубладжия преди 9 години
няма лошо, ама точно в един от малкото морски курорти с голям потенциал, местните хора там гранати ли ще ядат, след като цял живот с туристи са се занимавали сега ще ги милитаризират
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малеее Русия е разположила 14 изтребителя на своя територия... това е, краят е близо. Всеки да търси дупка да се скрие от злата мечка...
16
2
 
34
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
До БАЧКАТОРЕ нали в Украйна особено в Крим и Новорусия всички военни поделения се предадоха без бой и даже минаха на страната на опълченците!За това и хунтата в Киев праща башибозука Десен Сектор и частните главорези Блекуотър !