ЕС очаква стабилни газови доставки тази зима

Засега всичко е наред, каза еврокомисарят Марош Шефчович
27 ное 2014 13:54, Елка Василева
35
ЕС очаква стабилни газови доставки тази зима
Снимка: архив, Reuters

ЕС очаква стабилни газови доставки тази зима въз основа на споразумението между Русия и Украйна, макар че Москва все още не е възстановила доставките на газ за Украйна, а Киев все още не е направил авансово плащане, както е договорено, съобщи Ройтерс, като цитира новия еврокомисар по енергийния съюз Марош Шефчович.

Предишни спорове между Москва и Киев водеха до временно спиране на доставките на газ за Европа.

Украйна и Русия подписаха споразумение с помощта на ЕС в края на октомври, което засяга газовите доставки през зимата като временно решение на продължаващия отдавна спор за цените на газа между Москва и Киев.

Руският газов гигант Газпром не е възобновил доставките, спрени през юни, а Украйна не е направила предварително плащане, което Москва постави като условие за възобновяване на доставките.

Засега всичко е наред, посочи Шефчович пред репортери днес в кулоарите на международна енергийна конференция в Астана, Казахстан.

Той отбеляза, че ЕС поддържа непрекъснат контакт с Украйна и Русия.

Надявам се да нямаме проблеми с газа тази година, заяви той на руски, уточни Ройтерс.

Коментарът му по въпроса за газовите доставки е един от първите, направени от новоназначените еврокомисари.

Според споразумението между Русия и Украйна украинската Нафтогаз се е съгласила да плати на Газпром 2,2 милиарда долара дългове и предварителни плащания, преди да бъдат възобновени доставките.

Ръководителят на Нафтогаз Андрей Коболев съобщи в понеделник, че Украйна планира да купи 1 милиард кубични метра газ от Русия до края на годината.

Сега чакаме украинската страна да поръча газ, отбеляза Шефчович.

Той добави, че Украйна обсъжда в момента колко точно газ й трябва до края на зимния период и до края на декември ще плати втората половина от дълга си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин, Боклукин, все тая, жалко за заблудените хора, тук разни "умници" са се взели на сериозно и раздават неща които ги нямат. За да има мисъл, трябва оборудване. Иначе са овце, някой казва "Хоп", и те скачат.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС очаквала , но да не се излъже с очакванията , ако се престарае с това да бъдат *** на САЩ и може и да викат , че газ няма , но зимата не е много дълга , а САЩ си имат шистов газ , а и на тях целта им е да отслабят другите страни , защото те нямат изгода от силна Европа , или силна Русия , защото тогава не могат да си налягат тяхната ,,демокрация,,.
26
0
 
9
 
! Отговори
rumen преди 9 години
Др Странджата. До каква Степен трябва да е заблуден човек ,за да заявява ,че Украйна си плаща газта ,но виждате ли плащали скьпо . Цял свят знак ,че Украйна краде и не плаща само Странджата не е разбрал.
25
0
 
11
 
! Отговори
Russ преди 9 години
Нас так долго убеждали, что мы являемся "бензоколонкой" Европы, что многие даже искренне верить в это начали...А при первом же "шухере" неожиданно выяснилось, что Европа является нашим свинарником и огородом...
24
0
 
10
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
е Москва все още не е възстановила доставките на газ за Украйна, а Киев все още не е направил авансово плащане, както е договорено...kak ni go predstavia kaka vi Elka...;))...purvo hohlite da vadiat parata..., puk toGAZ...bre mome...TOVA e dogovoreno..., no baba si znae, baba si lae...
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"А сега Русия да почерпи Европа защото тя застави Украйна да си плати откраднатия газ."===Прочете ли някъде Русия да е публикувала информация, че е получила от Украйна и $1 дори? Аз не съм. За какво да черпи? Мисля, че укрите продължават тихичко да точат от своите подземни хранилища, които обаче са свързани с транзитните газопроводи и колкото нивото в резервоарите пада, толкова повече пада налягането в газопроводите. Скоро ще изревем и пак Путин ще е виновен.
22
12
 
2
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 9 години
РУСКИЯ ГАЗ Е ВРЕДЕН ЗА ИМОТА И ЖИВОТА НА ВАС И БЛИЗКИТЕ ВИ.КОЛКО ЛИ ЖЕРТВИ ВЕЧЕ ИМА НА РУСКИЯ ГАЗ?А ЮЖЕН ПОТОК ДА ГО ЗАБРАВЯТ РУСНАЦИТЕ...ХА..ХА
21
4
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
я не ни обиждай аз гласувах за ГЕРБ само заради "Патока" след като видях по телевизията как вожда си стисна ръцете с Путин и подписа договора.
20
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги путинофили, както се разбира г***з ще имате и без "Патока", но проблема е, че който си е лентяй не може да го плаща.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ясно, че газ ще има или забравихте как Боко подписа за южен поток само да го построи и да му резне лентичката и газ ще има и на прИмоция.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странна работа.Договорили са се Украйна да плати авансово, което още не се е случила и чак тогава да възобновят доставките, но от ЕС ни успокояват, че проблеми нямало-------- то Украйна и пари няма
17
1
 
24
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ВСЕКИ ДЕН ИЗЛИВАТ ПОМИЯ ВЪРХУ РУСИЯ И ПУТИН А КАТО ИМ СТАНА СТУДЕНО ДРУГА ПЕСЕН ЗАПЯХА. СЕГА Е РЕД НА ПУТИН ДА ГИ ПОСТАВИ НА КОЛЕНЕ, ТА СВЯТ ДА ИМ СЕ ЗАВИЕ. ЩЕ ВИДЯТ ТОГАВА ЕДНИ САНКЦИИ, КОЙ НА КОГО.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БрaнникБива човек да е умствено недоразвит, но при теб са надхвърлени всички граници!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС ту блокира строежа Южен поток, ту иска газ. Няма как да стане освен само през Северен поток.
14
28
 
0
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Отношениятa между Европa и москaлия никогa не сa били по- лоши и товa е прекрaсно! Гaз ще имa в изобилие след подписвaнето нa Aтлaнтическaтa икономическa общност- СAЩ- ЕС, нa цени по- ниски от сегaшните! Зaтовa ЕК не желaе дългосрочни договори с москaл!
13
25
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Още 1-2г.само да си направят терминалите за втечнен газ и нещата ще си дойдат на мястото.
12
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС защо продължава да подкрепя "режима" на Путин с пари за газ? Ако беше някой друг досега щяха да го демократицират, както те си знаят
11
1
 
34
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Проблема не е в доставките от Русия, а в това, че хохлите по стар навик крадат по трасето. Като нямаме алтернативен маршрут ще мръзнем :)
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е момента Путин да използва въстанието на *** в САЩ и да превземе Украйна и Молдова.
9
1
 
13
 
! Отговори
rumen преди 9 години
Какао значи Украинската Нафтогас се е сьгласила да плати 2,2 милярда дьлгове за газ ,Господа ,тука няма сьгласен -несьгласен всичко трябва да се плаща в указания срок ,а да не плащаш с години наред си е чисто кражба А сега Русия да почерпи Европа защото тя застави Украйна да си плати откраднатия газ. Вече прегоря голямата Цица от която сучехме десетилетия наред .