Google фактически работи за правителството на САЩ, твърди Асандж

Компанията давала на ФБР и ЦРУ достъп до кореспонденцията на потребителите
27 ное 2014 14:40, Елка Василева
13
Google фактически работи за правителството на САЩ, твърди Асандж
Джулиан Асандж. Снимка: архив, Reuters

Американската компания Google фактически работи за правителството на САЩ и по-конкретно за Държавния департамент. Това твърди основателят на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж в книга, която ще излезе от печат на 1 декември, съобщи испанското онлайн издание "Публико".

По негови данни Асандж е стигнал до своето заключение след разговор с президента на Google Ерик Шмид и Джаред Коен от борда на компанията през юни 2011 г.

На продължителната им среща във Великобритания са присъствали още Лиза Шийлдс и Скот Малкъмсън – както впоследствие установил авторът, двамата са били дипломатически пратеници на Вашингтон. "Публико" уточнява, че Асандж подробно цитира разговора, който му е внушил подозрения.

"Тъкмо тогава осъзнах, че е напълно възможно Ерик Шмид да не е само пратеник на Google. При мен бе дошла група хора, включваща една четвърт представители на Google и три четвърти представители на Държавния департамент на САЩ", цитира откъс от книгата електронният вестник.

Според Асандж компанията собственик на едноименната търсачка предоставя на ФБР и ЦРУ почти неограничен достъп до електронната кореспонденция на своите потребители. Агенти на ведомствата могат да го получат без санкция на прокуратурата и без съдебна заповед в който и да е полицейски участък, смята основателят на "Уикилийкс".

Книгата, озаглавена "Как Google откри "Уикилийкс", излиза на испански в издателство "Клаве интелектуал" и ще бъде представена в Мадрид на 3 декември. Предвижда се кръгла маса и видеоконференция чрез интернет със самия автор, който е готов да отговори на всички въпроси и да даде изчерпателни обяснения за следващите си разкрития, посочва агенцията.

Асандж вече 2 години не напуска територията на еквадорското посолство в Лондон. Австралиецът получи убежище от властите в Еквадор през 2012 г. и наскоро срокът за предоставянето му бе продължен.

Асандж се стреми да избегне екстрадиране в Швеция, където е разследван за престъпления от сексуален характер. Той отхвърля всички обвинения и ги определя като политически мотивирани. Основателят на Уикилийкс" се опасява, че Стокхолм ще го депортира в САЩ, където е заплашен от 35 години затвор и дори смъртно наказание по обвинения в шпионаж и неразрешено публикуване на секретни документи на Държавния департамент.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: googleДжулиан АсанджСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не само гуглето и майкрософт също не остава на зад както и доста антивирусни програми.
8
1
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ние си го знаеме това. Аз, когато искам да им кажа нещо на янките вземам гугълфона и им пиша от него, за да го прочетат иначе кел файда, пфу!
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не ви харесва диктатурата на пролетарията,ето ви диктатура на елита.Тези мили хорица откровено ни наричат ***.Фермата но Оруел е симпатично местенце в сравнение със съвременния свят.
6
2
 
7
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
Путин е виновен!!!
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГугъл работи за Д.П. , как не се сещате ! А за всичко е виновен Иван Костов, естествено ...
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шпионаж винаги е имало.През соца са вербували ДС-агенти,днес интернет търсачки.Лично мен ме вълнува кардиналния въпрос:защо съществува такава скапана цивилизация като човешката?
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направете си труда да потърсите кои са шефовете на най-големите технологични гиганти. Едно мнооого интересно съпадение ще намерите :) Всички са членове на един и същи "клуб"
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМА ВИЕ КАКВО СИ МИСЛИТЕ? АМИ ЧЕ ИНТЕРНЕТА Е ВОЕННА ИЗРАБОТКА НА НАСА ЗА ШПИОНСКИ ЦЕЛИ. НО СЕ ОКАЗА ЧЕ МОЖЕ И ДА СЕ ПЕЧЕЛИ ОТ СЪЩИЯТ МИЛИАРДИ. УЯЗВИМИСТЕ ОТВСЯКЪДЕ. А НА ТЕЗИ КОИТО СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО РАЗНИ САЙТОВЕ ИМ ЗНАЯТ И КЪТНИТЕ ЗЪБИ.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Google никой не се е съмнявал, но не е само Google.