НАТО среща трудности при създаването на силите за бързо реагиране

Според дипломати те ще са оперативни най-рано през 2016 г.
Обновена: 27 ное 2014 22:57 | 27 ное 2014 22:54, Веселина Йорданова
17
НАТО среща трудности при създаването на силите за бързо реагиране
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Ройтерс

НАТО среща трудности при създаването на планираните нови сили за бързо реагиране - главен елемент в ответните действия на Северноатлантическия съюз на анексията на Крим от Русия - заради недостиг на техника и спорове за финансиране, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Още по темата
На срещата в Уелс през септември лидерите на държавите от НАТО решиха да създадат нови "авангардни" сили с численост от 5000 военни от сухопътните войски с подкрепа от ВМС, ВВС и специални сили, за да вдъхнат увереност на източноевропейските съюзници, обезпокоени от действията на Русия в Украйна.

Лидерите на НАТО планираха сили за бързо реагиране, които в случай на нужда да окажат подкрепа на държави от Източна Европа - включително страни, доминирани от Съветския съюз през Студената война, но сега членуващи в НАТО. Замислено бе части от тези сили да са готови за действие за два дни, в сравнение със сегашните сили за бързо реагиране на НАТО, които имат пет дни, за да се подготвят за действие, отбелязва Ройтерс.

"Установихме, че изграждането на такива възможности е свързано с по-големи трудности от онези, които очакваше НАТО, когато взе решението в Уелс", каза пред журналисти британският посланик в НАТО Адам Томсън. Една от причините е намаляването на въоръжените сили на НАТО, както и ограничаването на способностите за прехвърляне на техника в различни райони на Европа след Студената война.

"Много силно се отдалечихме от възможностите, които НАТО бе създала за колективна отбрана през Студената война", добави Томпсън.

Външните министри на страните в НАТО ще се срещнат идния вторник, за да направят преглед на напредъка, постигнат след Уелс, посочва Ройтерс. НАТО очаква министрите на отбраната да одобрят числеността и предназначението на "авангардните" сили през февруари догодина. Дипломати обаче смятат, че тези сили ще бъдат изцяло оперативни най-рано през 2016 г.

Друг дипломат от НАТО, пожелал анонимност, каза, че дебатите за "авангардните" сили ще се фокусират към въпроса: "Кой ще плати и кой ще осигури войници и техника?" Очакванията са европейските страни да поемат водеща роля. Но поради дългогодишните финансови ограничения, европейците може би ще разчитат на Съединените щати за тежка военна техника и за разузнаване, посочва Ройтерс.

По-малко от стотина военни от НАТО се очаква да бъдат базирани в балтийските страни, Полша, Румъния и България за организационната работа. "Авангардните" сили ще извършват ротация между различни страни всяка година и в този процес ще бъдат ангажирани държавите, разполагащи с най-добра техника - Великобритания, Франция и Германия, добавя Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 9 години
Ала бала. Даже и да немога да се оправят няма да го представят на широката публика, тука си въртят неква далавера.
11
0
 
16
 
! Отговори
бай Ристо преди 9 години
Е как няма да среща трудности - то орташката кобила и кучетата не я ядат. Да не говорим че в Източна Европа руснаците се ползват със симпатии. За разлика от САЩ
10
1
 
3
 
! Отговори
GLEDAI TI преди 9 години
NE ZA PODKREPA NA ISTOCHNA EVROPA OT NATO , A ZA PODTISKANE NA ISTOCHNA EVROPA OT NATO . ISTOCHNA EVROPA E ZONA NA AKTIVNI DEISTVIA OT NATO S/U RUSIA I KATO TAKAVA IM TRIABVA. NISHTO HUBAVO NE CHAKA BULGARIA- NARODA, VLASTA SA S GOTOVI VIZI ZA BIAGSTVO V SLUCHAI.
9
0
 
14
 
! Отговори
непукист преди 9 години
С такива съюзници враг не ни трябва , накъдето и да се обърнат все са им нарушени интересите.Особено на шефа им УСА.
8
0
 
5
 
! Отговори
баси преди 9 години
До HanonimenИма една приказка, историята се повтаря като комедия. Има нещо вярно, и по отношение на 'нацистите' - нато, и по отношение на сесере-то :)
7
0
 
5
 
! Отговори
Hanonimen преди 9 години
Tova li shte bori Russia... HAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHA... :D , dobre 4e pone stana comedia show-to :) Mai edinstvenoto rabote6to americansko orujie si ostana media-ta :)
6
0
 
16
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Абе какво доверие от силите на НАТО ???От тези *** за зеле не става! Нали в Коиловци обикновени селяни ги пребиха като кучета френски командоси !? А какво ли ще е ако ги хванат мужиците от СПЕЦНАЗ?
5
3
 
12
 
! Отговори
,. преди 9 години
ХА,ХА ,ХА "агресията на Русия срещу Крим?!?Не ,това е демократичен референдум ,служители на сатанисткия ционизъм!Ето кое е агресия и тероризъм и заплаха за цялата планета и човечество
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хубаво, много хубаво ...
3
2
 
6
 
! Отговори
Az преди 9 години
BG e daleko ot Baltika. NATO da se razpada! Nishto dobro ne mozhe da napravi za Bulgariya ili za koyato i da e evrop.strana.
2
4
 
33
 
! Отговори
цезар преди 9 години
Аз не знам Русия да е заплашвала нито България нито Румъния, Унгария, Полша или която и да е източна страна от бившия соц. лагер. Това го има само в главите на янките и ръководения от тях НАТО. Те НАТО го имат и ползват като тяхна армия.
1
3
 
21
 
! Отговори
BG преди 9 години
асега САЩ губи, а Русия печели. Не само времето, но и климата е на страната на Русия. Америка започва да прилича на последното столетие на Западната римска империя. Кои ли ще са вестготите или остготите или пък вандалите. И как ли са се наричали тогава всъщност