Германия срещу руските планове на Балканите

Русия искала отново силно влияние в Източна Европа, пише "Файненшъл таймс"
28 ное 2014 08:51, Александър Попов
276
Германия срещу руските планове на Балканите
Снимка: Reuters

Германия засилва ангажимента си на Балканите на фона на безпокойството, че Русия цели да се наложи отново в Югоизточна Европа, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Германският президент Йоахим Гаук посети Словения тази седмица, което е показателно за решителността на Берлин да реагира на притесненията за нарастващо руско влияние в региона. За разлика от руския президент Владимир Путин, който отдели голяма част от неотдавнашното си посещение в Сърбия на военен парад, бившият протестантски пастор посети център за професионално обучение, манастир и авиозавод, отбелязва британският ежедневник.

Украинската криза поражда опасения в западните столици, че Русия иска да наложи волята си над други страни в Източна Европа, включително на Балканите, коментира "Файненшъл таймс".

Ангела Меркел каза по време на пътуването си до Австралия за срещата на върха на Г-20, че не иска да се връщат дните, когато Москва можеше да диктува решенията в други източноевропейски столици. Берлин се страхува, че дори страни членки на ЕС са уязвими - особено тези с исторически и икономически връзки с Русия като България.

Други цели на Москва са държави, силно зависими от руския газ, включително Словакия и Унгария и такива със значително руско малцинство като Естония и Латвия. Сърбия може да се окаже особено податлива на Москва заради негодуванието от войните в бивша Югославия.

Повечето страни от ЕС признават независимостта на Косово, но Русия подкрепя отказа на Белград също да го направи, посочи "Файненшъл таймс".

Германският канцлер Ангела Меркел избра да предприеме дипломатическа инициатива и да организира през август в Берлин конференция за Западните Балкани на стотната годишнина от Първата световна война. Родерих Кизеветер, член на комисията по външни работи към германския парламент, смята, че Германия трябва да отчете и положителни промени като избирането на новия румънски президент Клаус Йоханис, "който заслужава подкрепа", отбелязва "Файненшъл таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: ГерманияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
1
 
! Отговори
зуубър преди 9 години
Чудно ми е, колко от вас, които плюете по Германия и боготворите Русия, работите и живеете реално в Русия, а не в запада? Лицемери. Не отписвайте Германия, точно пък нея никога не трябва да я отписвате, това може би заедно с японците наистина могат да бъдат наречени ''народ''. Не случайно има марка ''немско качество''. Просто не ги подценявайте, те са много сплотен, силен и способен народ - дали са на света повече от всеки един друг народ, това е достатъчен аргумент за да ги уважавате.
155
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Za osvobojdenieto si Bulgaria plashta na Rusia celi 70 god zatova sme na tozi hal ne iskame pak da plashtame nqma ve4e gladni sme
154
1
 
13
 
! Отговори
neo преди 9 години
значи гейовете се притесняват да не би русия да има влияние над блаканите......тоест те искат да си запазят тяхното влияние над региона????хахахха Значи майната му на независимите страни. Казаха ни направо : или с нас-гейовете или с Русия. Е по ясно от това няма накъде.Да живее западната"демокрация", да живеят еднополовите и триполовите бракове, да живее парата. Долу християнските ценности, долу духовността...............ураааааааа
153
18
 
5
 
! Отговори
Петрич преди 9 години
Долара от 33 рубли преди 5 месеца сега е 50 рубли,*** ке клекне
152
1
 
14
 
! Отговори
Ачо преди 9 години
В Латвия руското"малцинство" е 42 %
151
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ватикана ще пише на кирилица като цена за римската агресия и яростни опити за културна асимилация . Не вие ще асимилирате културно нас , а ние вас... кучета . 600 години след падането на Втората Българска Империя - България продължава да расте и българското културно наследство за пореден път ще ш*ба здраво в червата римското .
150
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Римското културно наследство ще бъде заличено от историята . Ватикана ще пише на кирилица като цена за римската агресия и яростни опити за културна асимилация . Не вие ще асимилирате кулturno нас , а ние вас... кучета . 600 години след падането на Втората Българска Империя - България продължава да расте и българското културно наследство за пореден път ще шиба здраво в червата римското .
149
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе принципно съм за швабите, ама в исторически план последните два пъти, когато и българия е заставала зад тях, нещата в света са се обръщали надолу с главата
148
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Лошото за нас е ,че няма "български планове".За двадесет и пет години българските политици не можаха да родят нищо смислено,освен да преточват средства от всички възможни благодетели на изток и запад в лични такива.
147
3
 
25
 
! Отговори
До 214 преди 9 години
Слушай неграмотнико. Сърбия напада България под давлението на Австро-Унгария, а не на Русия !!!На Берлинския конгрес не Русия, а Запада орязва България !!!
146
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Четете повече историята !Руският император, който нито един път не е произнесъл името на България, а е говорил за южни славяни не е допуснал българите на берлинския конгрес . Западните държави на берлинския конгрес налагат срок, в който Русия е длъжна да напусне окупираната от нея България. В отговор на напускането, Русия се противопоставя на Съединението и плаща на сръбския крал да нападне България.
145
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 211 Не зная дали е ***,очевадно е така,а аз се чудя как Германия избра Меркел три пъти за канцлер,тази партийна функционерка от ГДР . Може би там е подготвена "старателно" попската щерка от ЩАЗИ!
144
3
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
И ако наречем ядрото от черни българи за пазач на генофонда, то външните българи са могли да се смесват с граничещите им народи свободно, старата атландска кръв винаги е взимала превес над чуждата кръв. Тук има смесване със славяни, волжците са се смесвали с монголи, а хазарите( водачи на стада) с тЮрки. И всичките сме един дол дренки, ако и да изповядваме три различни( привидно) религии!
143
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази глупава крава е най-лошия канцлер,който Германия някога е имала.Който не е съгласен с мен,нека се аргументира-да ми посочи поне един по-*** германски канцлер.
142
2
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ние сме само бледи сенки бродещи в долината на скръбта спрямо дедите си.Днес черни българи има в Търновско, те са и много добри като хора, като човеци. Респект!
141
4
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
По данни от книга за българския календар на Георги Кръстев, българите са изграждали своите държави като числото 5 от зарчетата за табла. В средата са били черните българи, а по периферията българи назовавани с други цветове. Черните не са се смесвали с околните народи, от тях е била и ханската фамилия. Изобщо това учение е било доста забележително. То е запазено и до днес в Даоизма, чийто основоположник Лао Дзъ е бил прабългаринът Боян. То е запазено във вътрешната им йогическа система за сливането на 5те елемента вътре в човешкото тяло. Каквото горе, такова и долу! Ние сме само бледи сенки бр
140
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойчланд е гризнал дръвцето преди близо 60г.!Направиха им реверанс да се изтеглят от Източна Германия в името на разбирателството и сътрудничеството!За една по-сплотена и мирна Европа!И сега под диктат на чичо Сам пренебрегват уроците на историята!Както беще писал един съфорумник-ако принудят русите пак да влязат в Германия,този път няма да има излизане г-жоШмърхел!
139
0
 
8
 
! Отговори
до 199 щерев преди 9 години
Взехте ли си хапчетата?, днес....
138
0
 
3
 
! Отговори
до 204 преди 9 години
Чисти българи няма, асвен ако не сте от "***" българи
137
1
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Жените в метрото говорят за лезбо компромати. Заради един палав език сме под американска окупаци, пфу!