Нямало бързи решения на проблема с бежанската вълна към Европа

Щайнмайер: Затварянето на границите ни не е решение
13
Нямало бързи решения на проблема с бежанската вълна към Европа
Щайнмайер и Джентилони. Снимка: БТА

Няма бързи начини за ограничаване на рекордния наплив от мигранти от Африка към Европа, каза в Рим днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА. "Този проблем не може да бъде решен за няколко седмици или дори месеци, а ще отнеме години", добави той след срещата си със своя италиански колега Паоло Джентилони.

Още по темата
Двамата разговаряха в италианската столица, където се провежда конференцията ЕС-Африка по въпросите на миграцията.

Джентилони отбеляза, че от 1 януари т.г. досега в Италия са пристигнали по море 165 000 мигранти, като 90 на сто от тях са тръгнали от Либия. А за цялата минала година в Италия са пристигнали 43 000 мигранти, търсещи по-добър живот в Европа.

Джентилони обяви началото на т.нар. Хартумски процес, в който страните от ЕС и от Африканския рог се ангажират да се борят срещу нелегалната миграция и нейните причини. "Ние не можем само да реагираме на хуманитарни кризи. Имаме нужда от общ подход от страна на цяла Европа, интегриран подход, включващ
дипломация, сигурност и развитие", каза Джентилони, цитиран от Франс прес, пред журналисти.

Щайнмайер от своя страна настоя Хартумският процес бързо да формулира проекти, които да получат европейско финансиране.

"Много европейски страни се оплакват от растящия брой имигранти. Много хора страдат и дори умират и това несъмнено е европейски проблем", отбеляза Щайнмайер.

"Затварянето на нашите граници не е решение. Ние трябва да търсим решения заедно с африканските страни, като се борим най-вече с причините, които тласкат тези хора масово да напускат страните си", каза още той.

Той говори за нуждата да се решават регионалните конфликти, да се подпомага икономическото развитие и да се укрепват институциите в страните, от които тръгват мигрантите, за да се стимулират те да си остават там.

Външните министри на Германия и Италия обърнаха особено внимание на необходимостта от спешни действия в Либия, където има срив на реда и законността след свалянето през 2011 г. на диктатора Муамар Кадафи с помощта на НАТО.

Щайнмайер каза, че въпреки усилията на международната общност "ние фактически се отдалечаваме от политическо решение". А Джентилони съобщи, че либийската криза ще бъде обсъждана на среща на НАТО в Брюксел идната седмица.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: германияИталиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
читател преди 9 години
Той и Папата се скара на ЕС преди 2 дни, че са безакълници до един и им каза да не подлъгват повече емигранти , да не търгуват и обират париците им, проблемите на емигрантите са проблеми на държавите им. Да ги спасяват мюсюлманските им съседи извън ЕС и Арабските емирства. Папата каза на ЕС, че последиците от спасяването им ще са страшни за Европа.
3
0
 
3
 
! Отговори
не преди 9 години
Решението е всички мюсюлмани да си сменят вярата ако емигрират в християнска държава. Да, съобразяваш се, подчиняваш се, мишкуваш, молиш се, това е положението ако искаш да влезеш.
2
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Единственото решение е да се избият евреите! Те докарват диваците, те сега разсъждават че затварянето на границите не е решение, те унищожават България за да превърнат Балканите от река за диваци към Европа, в природно бедствие заливащо за дни всичко до Норвегия. Всякакви огради са димна завеса на проблема, евреите ще финансират такива стени за отвличане на вниманието. В САЩ има пет метрова желязна - не телена ограда и потока диваци е далече по голям от когато я нямаше.
1
0
 
13
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Европейците не са ли едно голямо" семейство" и не е ли редно всички да поемат част от тежестите или когато става въпрос за медът и жилото тогава вече нещата стоят по-различно.