Папа Франциск ще настоява за уважение между християнството и исляма

Той отива на тридневна визита в Турция
28 ное 2014 13:35, Екип на Bulgaria On Air
12
Папа Франциск ще настоява за уважение между християнството и исляма
Снимка: bgonair.bg

Папа Франциск пристига на тридневна визита в Турция. Главата на Римокатолическата църква ще пледира за мирно съвместно съществуване между различните религии в един район, който пламти от насилие и в една страна, където древните християнски традиции постепенно изчезват.

Още с пристигането си в Анкара той ще се срещне с президента Реджеп Ердоган и с премиера Ахмед Давутоглу. Подобно на всички гостуващи в Турция държавници и папата ще посети мавзолея на основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк.

Основната част от визитата ще бъде в Истанбул. В събота папата аржентинец ще посети древната базилика ”Света София” и джамията ”Султан Ахмет”, известна като синята джамия. Папата ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей Първи.

Посещението на папа Франциск в Турция ще бъде шестото му поред пътуване в чужбина след избирането му за папа през март 2013 година.

„Тази визита му дава възможност отново да пледира за уважение между християнството и исляма в страна, където християните са били преследвани и маргинализирани, както и за сътрудничество между католици и православни в момент, когато заради конфликта в Украйна тези отношения са обтегнати“, коментират анализатори.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
34
 
! Отговори
аз преди 9 години
ква полза? джихадисти срещу кръстоносци...С Огън и Меч второ действие. няма какво да се говори. зомбитата разбират само от огън. и меч.
8
8
 
36
 
! Отговори
! преди 9 години
Да направи същото обръщение и към режима на окупирана Палестина,който избива стотици невинни деца,жени и мъже-мюсулмани и християни в концлагер Газа.
7
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
putin e v tursiya v momenta
6
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция последните 10 години показва най Европейско развитие.. от всички страни членки в Еврейския съюз.. а ние Българите да се правим на голямата работа.. че Турция нямала място там... голям праз.. тя и не иска и по добре да не влиза !
5
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
турция е вълча бърлога.
4
10
 
37
 
! Отговори
талибан преди 9 години
Ще бъде добре ако дойде и в България и да иска равно поставеност за мюслюманите .
3
14
 
45
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Може да е невероятно но факт.Османската империя спасява евреите от Португалия и Испания.Турция е светска държава и на Папата му е известно това.
2
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Римското културно наследство ще бъде заличено от историята .
1
13
 
41
 
! Отговори
Ел преди 9 години
Следващото посещение ще е в Ислямска държава! Кой те бръсне за нещо!?