Страшни глоби дебнат шофьорите ни в Гърция и Сърбия за празниците

Съседите вкарват в затвора за неправилно изпреварване и превишена скорост
Обновена: 29 ное 2014 10:54 | 29 ное 2014 07:51,
77
Страшни глоби дебнат шофьорите ни в Гърция и Сърбия за празниците
Снимка: архив Reuters

Очаквано властите в двете съседни държави затегнаха контрола с оглед на наближаващите коледни и новогодишни празници и следят за стриктното изпълнение на законите с цел предотвратяване на тежки инциденти, пише „Новинар”, цитирайки autoclub.bg.

В Гърция неспазването на знак забранен обратен завой излиза 200 евро глоба и отнемане на регистрационните табели на колата и шофьорската книжка на водача за срок от 20 дни.

Още по темата
Преминаване на червен светофар пък се наказва със 700 евро и отново се прибират табели и шофьорската книжка.

Ако някой се осмели да се снабди с антирадар, то тогава го чака сурова глоба от 2000 евро, лишаване от свидетелство за управление за 30 дни и табелите на колата за два месеца. Неспазване на сигнализацията на жп прелез в южната ни съседка излиза 700 евро, прибиране на книжката за 60 дни и табелите за 20 дни.

Употреба на алкохол до 0,40 мг/л е 200 евро, а до 0,60 мг/л – 700 евро, и 90 дни лишаване от право на управление. Неправилно изпреварване на жп прелез се глобява с 700 евро и 20 дни без книжка, а превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по автомагистрала с над 150 км/ч се наказва с 350 евро и 90 дни лишаване от право на управление.

Ако някой предприеме опасна маневра, то със сигурност трябва да бъде готов да се раздели със 700 евро и 30 дни няма да има право да кара. Все пак гърците намаляват размера на дължимата сума наполовина, ако парите бъдат изплатени в рамките на 10 дни.

В Сърбия шофиране в лявото платно на пътя се наказва с глоба до 253 евро или затвор от 30 дни и отнемане на книжката за най-малко три месеца. Ако в резултата на действието е станал инцидент, глобата е до 422 евро.

Освен това неразумните шофьори ги грози затвор до 60 дни и отнемане на книжката за най-малко пет месеца. Превишаване на скоростта извън населено място с между 61 и 80 км/час се глобява с до 253 евро или затвор от 30 дни и отнемане на книжката за най-малко три месеца.

Непозволено изпреварване от дясната страна струва 253 евро, както и затвор от 30 дни и отнемане на книжката за най-малко три месеца. Ако по време на неправилната маневра се стигне до катастрофа, то тогава шофьорът ще бъде наказан с глоба от 422 евро, както и затвор до 60 дни и отнемане на книжката за най-малко пет месеца.

Ако някой от родните водачи забрави да си включи задните габаритни светлини, то тогава трябва да се раздели с 253 евро. В по-лошия случай ще прекара един месец зад решетките и ще му вземат свидетелството за управление за най-малко три месеца.

Има наказание и за шофьора на бавен автомобил, който не спре, за да пусне колона автомобили. В този случай сръбските власти налагат глоба до 253 евро или затвор за един месец, а също така и отнемане на книжката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: автомобилшофьорглоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
4
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Бравос.....Явно дивото трябва да се интегрира!Самоизбиващите се тук булгаристански джигити да се върнат с празни джобове.На изпроводяк да им ударят и по една тояга в ***.
46
2
 
9
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
И тук трябва да е така!
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е ,че у нас могат да си правят каквото си поискат,благодарение на Епизод 2 на ГЕРБ.Няма корупция ,няма и проверки ....само БОГ да ни пази по празниците
44
1
 
3
 
! Отговори
иликтутатъ преди 9 години
Брей че статия! Предполагам че трябва да се "сетя" колко еФтино е тук. А понеже може да стане и опасно (подразбира се че в момента е безопасно шофирането), ТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО:ПРОТЕСТ с лозунги1. Кой пипне катаджия - е червен2. Кой ограничава фуражката чрез камера - е комунист3. Кой се пробва чрез график/местоположение/протокол да контролира "апарата" - е платенИ "ПОДСКАЧАНЕ".
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесно. Тук също трябва да има санкции за всички, не депутата да си показва разни карти и да го пускат или някой от правителството, а за певачици и разни такива да не говорим. Стриктно прилагане на закона към всички.
42
4
 
22
 
! Отговори
Shark преди 9 години
И тук трябва да е така. Да ги видим тогава *** с БМВ-тата как ще ***. А и турските ТИР-аджии,
41
2
 
14
 
! Отговори
аз преди 9 години
Сръбските полицаи са по-подкупни от нашите-превишение с 40км над позволеното ми струваше 10евро,а невключени светлини през деня-бъчонка бяло вино за 5евро.Второто дадох на полицай с мотоциклет.Познайте къде я сложи,за да си я вземе.Във всеки случай предпочитам да нахраня някой полицай,а не сръбския бюджет.Все пак човека се потруди-следва ме с мотора през половин Белград,за да ме спре.
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
явно тука дето пишете никои не е имал проблем в гърция,радваите се че ви се е разминало,хората си наваксват икономически с българските глоби
39
1
 
24
 
! Отговори
Ганьо преди 9 години
Затова ще се стоим у нас по празниците и ще кихаме двайсетачки на шумкарите.
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи заминаваме на по безопасно място, стига да не ни убият по пътя до границата!
37
4
 
19
 
! Отговори
Гръцките затвори са преди 9 години
Предложете подкуп на полицай в Гърция и гледайте сеир.Ще полежите малко в гръцки затвор.Ама там условията са по-добри от тези в български апартамент.Пари ще ви дават, храна ще ви дават. Ако пестите ще си докарвате на месец по една бъл;гарска заплата от джобните дето ви дават в затвора. А и ще сте нахранени и няма да сте на студено.Оферта е.
36
0
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Abe..toi celiq svqt prashta v zatvora za teq raboti ama vie nali ste primati ... Tova nqma da spre normalnite hora da otidat da si prekarat strahotno v Gurciq. Falshiva antireklama!
35
4
 
6
 
! Отговори
Препатил преди 9 години
Няма лошо, проблем е да не започнат на националистическа основа да спират БГ коли без да са направили нарушение. Никак не е трудно, спират те и си измислят нещо. После *** доказвай, че нямаш сестра. В Сърбия са особено брутални, даже те псуват на българин. Внимавайте, че митничарите им имат право самостоятелно да преценяват коя стока е трябвало да се декларира на влизане и я конфискуват на момента. Лесно може да се разделите със скъп телефон, лаптоп или нещо друго, пръстен или гривна и т.н.
34
2
 
39
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Аз за 2 седмици в Гърция лятото жив полицай не видях по улиците. Затова пък още като си влязохме веднага се натрапват на очи скритите в храсти и зад дървета български патрулки, дебнещи жертви!
33
1
 
22
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Ако някой от родните водачи забрави да си включи задните габаритни светлини------------В Сърбия някакви специални коли ли имат, които могат да включват само задните габарити :-)
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Гърция изобщо не се опитвайте да мислите като българи, не си и помисляйте да давате подкуп. Ще се озовете бързо в ареста и при прокурора.Преди години ни глобиха 200 евро и конфискация на книжката на водача НА МОМЕНТА, само защото беше превишил малко скоростта на един прав участък,малко след границата. Към чужденци са страшни. И книжката я занесоха в Серес. Ти без книжка не можеш да караш до Атина- плащаш кеш веднага.
31
8
 
6
 
! Отговори
Ga преди 9 години
Какви затвори какви щуротий бе. По-голям рушвет, по-добър театър, по-богати катаджии и бедни шофъорчета. Със затвор за изпреварване може да се плашат гимназистите :) по-големи глупости не съм чел скоро.
30
1
 
13
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
МНОГО СТЕ ЛОШИ. АМИ АКО СЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА ГОРКИТЕ КАТАДЖИИ ЩЕ СИ ХОДЯТ В КЪЩИ САМО С ОСНОВНА ЗАПЛАТА. КАК ЩЕ ПРЕЖИВЯВАТ БЕЗ ПОДКУПИ. ТА ТЕ СЕГА СИ ДОКАРВАТ ПО ЕДНО ХИЛЯДА ЛЕВА ОТГОРЕ, АКО НЕ И ПОВЕЧЕ. ЩЕ ГИ НАКАРАТЕ ДА НАПУСНАТ СИСТЕМАТА И КОЙ ЩЕ ВАРДИ ПО ПЪТИЩАТА??? ТОГАВА НАЦЯЛО ЩЕ СЕ ИЗПОТРЕПЯТ.
29
19
 
9
 
! Отговори
СТЕФАН ВАСИЛИУС преди 9 години
НЕЗНАМ КОИ БЕШЕ--*** ИЛИ РОМАНЕЦ.. НО УБИ 10 ГЪРЦИ ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА.ИМАШЕ И УБИТ ***.ТУКА ИЗЛЕЗЕ НОВИНАТА ЗА ТИР-А, КОИТО ПОМЕТЕ КОЛИТЕ ПРЕД ПУНКТ НА МАГИСТРАЛАТА ВЕРИА - ТЕССАЛОНИКИ.*** ГЛАВИТЕ НА ТАКИВА УБИЙЦИ.
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може солени глоби и по нашите пътища и магистрали и градове, но тогава трябва да има пътища и маркировки и то по стандарт, а не дупка до дупка и маркировка както им падне. Търсете правата си.