ЕСПЧ осъди България за нечовешко отнасяне към затворник

Той бил прикован за девет дни към легло във Варненския затвор през 2008 г.
17 дек 2014 16:25, Елка Василева
5
ЕСПЧ осъди България за нечовешко отнасяне към затворник
Снимка: архив, Булфото

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България по жалба за нечовешко отнасяне към затворник, прикован за девет дни към легло във Варненския затвор през 2008 г., съобщи Българският хелзинкски комитет.

ЕСПЧ констатира две нарушения на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека (забрана за изтезания, нечовешко и унизително отнасяне и наказание).

Съдът приема, че приковаването на жалбоподателя към леглото за девет последователни дни е било нечовешко отнасяне. То му е причинило силна болка и страдание, особено предвид здравословните проблеми, които е имал.

Методът за имобилизация, чрез белезници, е бил унизителен, а продължаването му, след като жалбоподателят е декларирал, че се отказва от намерението си за самонараняване, е било прекомерно и му е причинило силно психическо страдание. Поради това жалбоподателят е бил подложен на нечовешко отнасяне в нарушение на член 3.

Според Съда разследването, разпоредено от прокуратурата, е било с тесен обхват. Почти всички доказателства, които са събрани, са били от администрацията на затвора. Свидетелите на жалбоподателя не са били разпитани. Не са били разпитани и други затворници, които са били очевидци. Тесният обхват на разследването не е дал възможност за проверка на пропорционалността на мярката. Поради това то е било неефективно в нарушение на процесуалния аспект на член 3.

ЕСПЧ намира и нарушение на член 8 от Конвенцията поради системния контрол на кореспонденцията на жалбоподателя с Български хелзинкски комитет, осъществяван по силата на член 33 от стария Закона за изпълнението на наказанията. Общата оторизация, която законът дава, отваря път към произволна намеса в неговия личен живот, посочва Българският хелзинкски комитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
А за извращенията от Американците със затворници , нищо не казват а....
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На български език думата е "отношение", а не "отнасяне", но сигурно е наивно да се очаква журналистите да бъдат грамотни...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NA VNIMANIETO NA BALGARSKI HELZINSKI KOMITETOBARNETE VNIMANIE NA EVROPEISKIAT SAD ZA PRAVATA NA COVEKA,CE POMITE V BALGARIA ZAKRILIANI OT ETNICESKATA PARTIA DPC SISTEMNO IZVARSHVAT NAPADENIA I POBOISHTA NAD BALGARSKITE LEKARI.
1
0
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
Какви са тези филми, какви пет лева....Било е много хуманно да убива, изнасилва и краде, така ли??? Нали за това е затвора. Това да не е курорт. От горенаписаното става ясно, че е бил с белезници! Какво ненормално и нечовешко има в това, имайки предвид стореното. Хората на свобода, бият и убиват медици, този масаж с джакузи ли да получи в болницата.......????????