Руснаците се шегуват мрачно с икономическата ситуация

Сривът на рублата кара някои да се готвят за протести срещу властта
Обновена: 17 дек 2014 21:20 | 17 дек 2014 21:19,
177
Руснаците се шегуват мрачно с икономическата ситуация
снимка: Ройтерс

Последните няколко седмици руснаците получаваха новини за спада на националната си валута със спокойствие, граничещо с безгрижие. Това поведение бе най-добре илюстрирано от сайта zenrus.ru, който показва постоянно обновявана информация за обмена на долара и еврото спрямо рублата и спадащите цени на петрола на фона на океански вълни и успокояваща, медитативна музика. Това хумористично отношение обаче отстъпи на истинска паника в понеделник, когато рублата се срина до нива, които бизнес ежедневникът RBK описа като „отвъд най-лошия сценарий“, пише BusinessWeek.

“Честита 1999 г.!“ гласи заглавието на първа страница на RBK от вторник. Препратката е към годината на най-сериозна икономическа криза, която Русия е изпитвала след разпада на СССР. В рубрика с лично мнение на RBK, Олег Кузмин от Renaissance Capital пише, че колапсът е предизвикан от спадащите цени на петрола и допълнен от санкциите на Запада, наказващи Русия за интервенцията ѝ в Украйна. С отрязан достъп към нови кредити от Запада, големите руски банки трябва да плащат старите си заеми със собствени средства. Декември е един от месеците с най-много плащания и банките трябва да върнат 20 млрд. долара този месец, отбелязва Кузмин. Още 75 млрд. долара трябва да бъдат изплатени следващата година.

„100 рубли за долар вече не са фантазия“, гласи първата страница на про-кремълския вестник Независимая Газета, също от вторник сутринта. Повечето експерти, цитирани от вестника обаче смятат подобни прогнози за прекалено песимистични. С течение на деня се оказа, че може да се наложи да размислят.

Няколко часа след като вестниците във вторник излязоха от печатните преси, Руската централна банка обяви сериозно увеличение на основния лихвен процент на 17% от 10,5%. Ходът първоначално помогна на рублата да си върне някои позиции, но само няколко часа по-късно тя отново започна да пада. От около 60 рубли за долар достигна до 76 за долар, а еврото се приближи опасно близо до 100 за рубла.

В статия, публикувана в либералния уеб сайт slon.ru, журналистът Алексей Михайлов твърди, че планът на Централната банка е бил обречен от самото начало. „Той не бе подтикнат от объркване, или страх, или паника. Това бе студената решителност на някой, който извършва самоубийство“, пише Михайлов. Журналистът твърди, че банката е станала жертва на политически натиск.

Както мнозина други либерални автори, той свързва катастрофалния спад в петък с неясната сделка с основната компания на страната Роснефт, която издаде облигации на стойност 625 млрд. рубли (10,8 млрд. долара във вторник), които бяха моментално изкупени от държавни банки. „Централната банка практически даде 625 млрд. рубли на Роснефт и по всяка вероятност това са парите, които причиниха спада в понеделник, каквото и да казва компанията“, твърди Михайлов.

RBK предлага същото обяснение. „Има съмнение, че рублите, придобити от сделката с Роснефт са отишли на валутния пазар“, заяви експертът от Металинвестбанк Сергей Романчук, цитиран от вестника. Роснефт отрече да е обменял рублите за чужда валута, отбелязва RBK.

Сходни обвинения се отправят към Роснефт от всички страни. Това накара говорителя на компанията Михаил Леонтиев да гостува в държавното радио RSN и да обвини управата на централната банка за катастрофалното представяне на рублата. „Централната банка застреля руската икономика, за да не се мъчи“, заяви той. Неговият шеф и близък съратник на Владимир Путин Игор Сечин по-късно обвини опозиционните лидери като Алексей Навални, за това, което той определи като „провокативни действия“.

Името „Черният вторник“ доминираше вечерните заглавия на вестниците. Про-кремълската телевизия NTV започна репортажа си за спада с „Черният понеделник бе последван от най-черният вторник“. Социалните мрежи бяха изпълнени с постове, показващи неодобрение за властите и полу-хумористични дискусии за живота без облагите, на които руската средна класа свикна в годините на Путин, като почивка в чужбина и деликатесна храна.

Мнозина от коментиращите бяха особено раздразнени от факта, че разликата между рублата и другите валути означава, че руснаците практически са спрени от пътуване в чужбина. „Значи сега имаме и забрана за пътуване... Дори не трябва да въвеждат изходни визи [като тези от времето на Съветския съюз] или да вдигат Желязна завеса“, написа във Фейсбук главният редактор на либералното списание New Times Борис Юнанов.

Блогърът журналист Илия Клишин, който бе част от протестите в Москва преди две години, написа, че дискусиите за възможността от нови протести нараства. Според него правителството затруднява съживяването на движението: „Лидерите ни са в затвора, или под домашен арест, или в изгнание. Други се страхуват от наказателно преследване. Така че какво мислите, че ще стане – някой обикновен човек, на който му е дошло до гуша, ще насрочи датата и времето [за протест]?“

В Twitter активисти започнаха да ползват хаштага #euromanezhka, който обединява името на московския Манежен площад, близо до Кремъл, с киевския протест Евромайдан, който доведе до свалянето на президента Виктор Янукович по-рано тази година. „Винаги има начин“, твърди @nerezinovka, придружавайки туита с хаштага и снимка на гуми и бутилка шампанско, превърнато в коктейл Молотов. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
2
 
! Отговори
емо преди 9 години
руснаците няма да паркират танковете на границата а направо в берлин.руснаците са го превземали два пъти, а баба ти ванга и кейси са предрекли и трето превземане.....
101
1
 
1
 
! Отговори
дрррррр преди 9 години
До Анонимен 140 Ти в казарма ходил ли си ????Сам написа гладните.Като паркират танковетеи какво???То таз армия иска чоп чоп да иде ,трябва облекло икуп други неща всички които водят до едно.За да воваш ти трябва силна икономиа и ресурс иначе по добре гладен ама отпочинал и здрав от гладен премръзнал капнал и разкусан от шрапнели
100
8
 
5
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
добра статия в пресата, изброени! Авторът е събрал най-глупости от всичко, което е. "Слон", "сноб", "Ехото на Москва". По дяволите! По това време, певицата Makarevich в тото на тези вестници каза, че гладът в Москва и вече яде таралежи. И вестникът публикува тези глупости! И ако някой се опитва да дестабилизира ситуацията и да дойде в демонстрацията - руснаците сами ще се счупят краката си, без да чака полицията. Ние тук не се нуждаят от втори Украйна! И на долара е паднал с 15% в сравнение с предходния ден.
99
4
 
5
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Трябва да бъдат въвлечени във война, в това са най-добри. За икономисти не стават, но пък в правенето на оръжия са най най... Очаквам Путин да обяви предвоенно положение и всички да заработят дружно без пари в името на родината - храна, водка и гаубици ще произвеждат денонощтно
98
6
 
8
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Ако наистина руснаците не излизат в чужбина през 2015 , много хотели по Черноморието ще фалират.Наскоро гледах руснаците са развили собствените си плажове и туризъм по техните крайбрежия и канят почиващи да ги посетят ! Имат реклами за 2015г.
97
3
 
11
 
! Отговори
Ботокса преди 9 години
Няма място за паника - Дянков е там и като ги напляска ще се оправят!
96
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** дали ще успее да прочете новогодишното обръщение към рашките?
95
14
 
16
 
! Отговори
простак /русофоб/ преди 9 години
Не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле! - грухтене от соросоидният свинарник на сащисаните в БГ
94
12
 
9
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Анонимен: ,,GARANZIA 1000%,DOKATO IMA GERB BALGARIA SHTE ZATAVAVSE POVECE I POVECE.''ААА, ТОВА НЕ 1000 А МИЛИОН % Е СИГУРНО, ОТ ПОЖАРНИКАРСКИ АКЪЛ КАТО ТОЗИ НА ТИКВАТА КАКВО УМНО ОЧАКВАШ ДА ИЗЛЕЗЕ?
93
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GARANZIA 1000%,DOKATO IMA GERB BALGARIA SHTE ZATAVAVSE POVECE I POVECE.ZA SPRAVKA MILIARDITE VZETI KREDITI,KOITO SHTE SE VRASHTAT S NOVI MNOGOMILIARDNI KREDITI, NO S MNOGO GOLIAMI LIHVI.VSCKI GLASUVALI ZA GERB TIABVA MNOGO DA SE RADVAT,CE BALGARIA ZATAVA VSE POVECE I POVECE.
92
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уиде коня у барата . Тия ги пиши бегали. Да се самозакриват и да си връщат москалското княжество . Какви федерации какви ссср те за нищо не стават
91
13
 
11
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
А бе ,че Русия е в криза в криза е,но как става това,че Всяка сутрин като стане Путин бръква под възглавницата и там намира 5 милиарда евро. и това е всяка сутрин,изпратени му от Европейската банга. Аз на това не казвам криза, а вие си го наричайте както искате и най вече както ви е казано .В нашия край му казват,, Трака- цика,,това го правят големите играчи и означава,,мести-взема,,а ти загиваш на третия ход в играта.Това е Путин насреща ти.
90
4
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Одисей, анализите ти са хапливи, но всичките ти досегашни прогнози са едни кръгли нули, не можа да налучкаш нито една.
89
1
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 9 години
При последната криза в Русия ,изобилстваше от снимки на хора пред огън запален с купчина рубли , нали направиха обмяна на милион към едно. ... в България бе 1000 към 1 ...
88
5
 
13
 
! Отговори
до 144 преди 9 години
А драгалевската теменуга те направи милиардер! Помниш ли? И като те чета, си жив и щастлив, мухахаха!
87
7
 
15
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Корейко: ,,.....да не забравяме,че през 1991г закриха част от бензоколонките на Г.Бензиностанция и тя се смали с 4,8 млн.кв.км. Да видим сега какво ще стане,да не се смали още !''ТОКУ ЩО МИ СЕ ОБАДИ ЛАВРОВ,КАЗА ЧЕ НАДГРОБНИЯТ ПАМЕТНИК СЪС НАДПИС ,,РУСИЯ-869Г.-2015Г.'' КОЙТО СТЕ ПОРЪЧАЛИ СЪС ШОПА,ОДИ-СЕРКО,СТРАНДЖАТА,МАНДЖАТА,КАНДЖАТА,ПЕШО ,,ШЕВРОНА'',ПЕШКО ,,МАГНЕТОФОНА'' И ОСТАНАЛАТА ГЕЙ ДРУЖИНКА ВЕЧЕ Е ГОТОВ НО МНОГО ЩЕ ВИ ТЕЖИ И ТРУДНО ЩЕ ГО ПОСТАВИТЕ В ЧУЖДИТЕ ГРОБИЩА!
86
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Осирането на кремълските "топ финансисти" доведе до свръхпроизводство на тоалетна хартия.
85
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е "велик" защото направи от всеки мужик милионер.
84
7
 
6
 
! Отговори
Епа преди 9 години
Квото и да кажете икономическата война а по хуманна от ИС и от водородни бомби. Ако съм русняк бих се радвал, че са ме оставили жив, *** съм ги рублита.
83
14
 
8
 
! Отговори
Денислав преди 9 години
Скоро руснаците ще го изритат