ФАРК обяви безсрочно едностранно примирие

ФАРК обаче ще го прекрати, ако бъде атакувана от правителствени сили
18 дек 2014 09:33, Елка Василева
0
ФАРК обяви безсрочно едностранно примирие
Снимка: архив, Reuters

Партизаните от колумбийската марксистка групировка "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК) обявиха едностранно примирие "с неопределен срок", което се очаква да премине в трайно примирие, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Решихме да обявим едностранно примирие и преустановяване на враждебните действия в Колумбия за неопределено време, което се очаква да доведе до трайно примирие", съобщи на сайта на организацията делегацията на ФАРК в Хавана, където се водят преговорите за мир с колумбийското правителство.

Примирието влиза в сила от 20 декември, но ФАРК ще го прекратят, ако бъдат атакувани от правителствени сили, посочва Ройтерс, позовавайки се на сайта.

Целта на започналите преди повече от две години преговори е да се сложи край на най-стария конфликт в Латинска Америка, който за 50 години е отнел живота на над 220 000 души и е прокудил 5,3 милиона души.

ФАРК води началото си от селски бунт през 1964 г. Тя продължава да е най-голямата партизанска организация в Колумбия с близо 8000 бойци.

За успеха на примирието ФАРК настоява негови гаранти да бъдат ООН, Червеният кръст, регионални междуправителствени организации или Католическата църква.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: КолумбияФАРК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари