Как се стигна до пробива в отношенията между САЩ и Куба

Тайните преговори са започнали през пролетта на 2013 г.
18 дек 2014 08:51, Елка Василева
34
Как се стигна до пробива в отношенията между САЩ и Куба
Снимка: Reuters

Процесът, довел до историческия пробив в отношенията между САЩ и Куба, е започнал през пролетта на 2013 г., когато Барак Обама е дал разрешение за тайни разговори с Куба, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен член на президентската администрация, пожелал анонимност.

Президентът е приложил същата тактика преди възобновяването на ядрените преговори с Иран, отбеляза агенцията.

Още по темата

В продължилите месеци разговори в Канада и Ватикана е участвал един от най-близките съветници на Обама.

Обама беше убеден, че "ако има нещо във външната политика на САЩ с изтекъл срок на годност, то това е политиката на САЩ към Куба", казал източникът.

По думите му папата изпратил в началото на това лято лични писма до Обама и кубинския лидер Раул Кастро, в които ги призовал да си разменят затворници и да подобрят двустранните отношения. На аудиенцията на Обама при папата през март във Ватикана двамата говорили главно за хода на тайните преговори.

Сенаторът демократ от Илинойс Ричард Дърбин потвърди пред Ройтерс, че Франциск е изиграл ключова роля. По думите му в дипломатическия процес е участвал и архиепископът на Хавана кардинал Хайме Ортега.

През това лято държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял четири пъти по телефона с кубинския външен министър, като са обсъждали само съдбата на осъдения за шпионаж в Куба Алън Грос, каза друг източник. По думите му първите разговори очи в очи за размяната на затворници и възстановяване на дипломатическите отношения са се състояли през юни 2013 г.

Ръководители на преговорния екип са били Бен Роудс, заместник-съветник по националната сигурност, и Рикардо Сунига, водещ експерт по въпросите на Латинска Америка в Съвета за национална сигурност. Засега не се известни имената на кубинските преговарящи.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: кубаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
udjs преди 9 години
Това е срам за кубинците!Не дочакаха даже Фидел да умре.Точно сега ,когато много латиноамерикански държави се отърсват от хватката на САЩ и Куба има тяхната подкрепа ,такова ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо тях!!!Раул Кастро е новият Горбачов
17
0
 
2
 
! Отговори
Хан Крум преди 9 години
До Анонимен18-ти!Глупав и неученолюбив си ! Ходил ли си в Домениканската република и Хаити,които са близо до Флорида?Мизерия ! А те НЕ са руски сателити.. Но сащ ги държи УМИШЛЕНО в мизерия и безпътица! Особено Хаити ! От " лекари без граница" , казваха,че сащ са се бъркали и осуетявали помощта на докторите към населението..Е? Та,сега Куба ще цъфне и върже,както цъфна България..където са им стъпвали крачетата- трева не никне, празна тикво!
16
1
 
1
 
! Отговори
LE4 преди 9 години
Браво на Франциск.За разлика от него,един друг папа поляк насаждаше само омраза между народите.
15
0
 
1
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
До Анонимен7Доста от емигрантите вече са инвестирали но това ще ти го кажат по-късно.Всичко се повтаря-едно време комунистическите лидери в Източна Европа също водеха тайни преговори с еди кой си.После преговорите станаха явни.
14
7
 
4
 
! Отговори
кур за Странджата преди 9 години
Значи ще има гражданска война скоро в Куба. Честита ви демокрация ***!
13
4
 
6
 
! Отговори
lol преди 9 години
Вчера Украйна, днес Куба...С Иран се възобновиха преговорите...А, Путин кани Ким Чен Ун на гости :D
12
3
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Да, ич, не е проработила...за това кубинците карат волги и американски автомобили от 50-те. Компютри май им разрешиха да ползват преди няколко години. Иначе за евтин алкохол и ку*рви е рай. Той и Сидер Ага е там всяка година.
11
8
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Кое е безкористното, бе, ***? Това, че им превърнаха земята в стартова площадка за ядрени ракети ли? И че ги обрекоха на 50 години изолация? Колко народ се издави бягайки от Куба с варели и салове? Марш в дупката...
10
1
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Как се стигна до пробив ли? Много просто. САЩ си взеха поука от кризата през 1962 и няма да оставят пак руснаците да разполагат ядрени ракети на 250-ина километра от Флорида. Друга причина няма....
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак кубинците не бива да забравят безкористната помощ на Русия в продължение на 30 години. Освен да бъдат такива неблагодарници като нас!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдаа .. А руснаците ще вземат Северна Корея! И всички ще са щастливи ..
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11, ти с какво образование си? Основно незавършено? Как радар ще подслушва мобилни телефони? И как високите честоти с ниска дължина на вълната ще минат 40 километра дори, за да бъдат засечени. Аман от русофилистични *** с пещерна грамотност. Радари засичат мобилни разговори за хоризонта. Ало ... неграмотността е престъпление.
6
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капитализмът се срива, това е ясно. Световна криза от такъв мащаб не е имало, предстоят войни. Така са изчезнали монархиите в началото на 20 век, така ще изчезне и капитализмът. Историята не стои на едно място.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер мощният руски радар засича и всички разговори по мобилни телефони. Пълна прозрачност. Така бяха разбрали за инвазията в Ирак - стотици хиляди американци се прощавали с родители и близки.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куба ще е новата офшорна зона на Америките. Ако се окопитят могат да развият и банков сектор, и производство, и туризъм. Време е да почнат да се правят пари и там. От социализЪма там и помен не е останал. Хората живеят в мизерия и имат стимул да се развиват. В САЩ има поне половин милион кубински емигранти и техни наследници. Някои от тях ще инвестират в Куба със сигурност.
3
1
 
6
 
! Отговори
Без име. преди 9 години
Явно още ги топли спомена от 60-те на миналия век. Друга причина няма. Все пак не съм чул Куба да е открила нефтено находище. :)
2
4
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Руската база в Куба няма да е нищо повече от ремонтен завод,а радара я тръгне я не,но и това е достатъчно да стресира САЩ та да направят такъв компромис....
1
4
 
21
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
А руският супермощен радар и бъдещата руска военна база на острова ускориха "затоплянето" на отношенията с Куба .. :)Смешници !