Опитват се да изтръгнат и зъбите, и ноктите на руската мечка!

Защитаваме своя суверенитет и отстояваме правото си на съществуване, заяви Путин
18 дек 2014 15:52, Елка Василева
294
Опитват се да изтръгнат и зъбите, и ноктите на руската мечка!
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин обвини Запада в посегателства над руския суверенитет и добави, че украинската криза е само претекст за западните действия, предаде Асошиейтед прес. Според руския президент санкциите, наложени от САЩ и ЕС на Русия, след като тя анексира Кримския полуостров, са част от историческа борба за отслабване на Русия.

Русия все по-твърдо и по-твърдо защитава своите национални интереси, но никого не напада, каза Путин на ежегодната си пресконференция в Москва пред акредитираните за пресконференцията 1259 журналисти от цял свят. "Именно това поражда недоволството на нашите западни, преди всичко американски, партньори, а не се дължи на това, че в сферата на сигурността ние предприемаме някакви действия, които провокират напрежение", отбеляза той.

Още по темата

Путин продължи в образен стил, използвайки традиционния руски символ - мечката в тайгата. "Понякога си мисля, че може би най-после ще оставят мечо на спокойствие да си похапва ягодки и медец в гората. Но не, не го оставят на мира. Винаги се опитват да го вържат с верига, да му изтръгнат и зъбите, и ноктите. В днешното разбиране това са (руските) сили за ядрено възпиране", посочи Путин, цитиран от ТАСС, разкривайки смисъла на метафората си.

Президентът напомни също, че нерядко на Запад звучат твърдения, че Сибир "несправедливо принадлежи" на Русия. "Да отхапят Тексас от Мексико е справедливо, а това, което ние правим на собствената си земя, е несправедливо, - възмути се Путин. - И след като изтръгнат зъбите и ноктите на мечката, тя повече няма да им е необходима. Ще я превърнат в чучело."

"Ние защитаваме своята самостоятелност, своя суверенитет и правото си на съществуване, това трябва да се разбере. Сегашните проблеми в икономиката на 25-30 процента се дължат на санкциите и ние трябва да преминем през това. Ако не искаме да окачат кожата ни на стената. Ето пред какъв избор сме изправени и въпросът тук не е Крим", подчерта той.

Путин обърна внимание,че Русия не е нахлула в никоя друга страна и има само две военни бази в чужбина, докато САЩ имат такива бази по цял свят.

"И вие искате да кажете, че ние водим агресивна политика? Има ли тук здрав смисъл или не? Ние ли придвижваме своите въоръжени сили към границите на САЩ или на други държави? Кой приближава към нас базите и военната инфраструктура на НАТО? Нас слуша ли ни някой, води ли диалог с нас? Не, никакъв изобщо.
В отговор винаги чуваме едно и също: не е ваша работа, всяка страна има право да избира свой начин да гарантира сигурността си. Добре. Но тогава и ние ще правим същото, защо на нас да ни е забранено?" Така разпалено Путин отговори с контравъпроси на питане на кореспондента ни Би Би Си.

Путин припомни, че САЩ едностранно излязоха от договора за системите за противоракетна отбрана, който бе ключов елемент на цялата система за международна сигурност. А сега създават заплаха за Русия, разгръщайки елементи на стратегическа ПРО не само в Аляска, но и в Европа - в Румъния и Полша.

Говорейки за отношенията на Русия със съседите си, той ги призова да изоставят фобиите си и да развиват съвместно сътрудничество.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Саудитска Арабия не продава на половин цена, някой те е излъгал.
185
3
 
17
 
! Отговори
Ала-Бала преди 9 години
Искат територията и богатствата на Русия!
184
18
 
8
 
! Отговори
миротворецът преди 9 години
Западът няма нужда да се намесва - простотията на путин е достатъчна да съсипе россия...вече ги върна в 1998 година и това е само началото...до два месеца рублата ще е 600 за 1 евро
183
1
 
6
 
! Отговори
До сър Пичук преди 9 години
Питай ме мене какво съм направил за родината си ако искаш?! Знаеш ли дядо ми поп Кръстю, или вуйчо ми Киряк Стефчов, колко модерно са мислили още навремето?
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne mogat da si opravqt durjavata ,4e drugite im vinovni ."Na kalpaviq I vulnata .........
181
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОЛОВ Ще плащаш като поп.Защото едно време Русия ви даваше работа и забогатяхте там.Накупехте си с предимство апартаменти,леки коли.Продавахте техни стоки и злато на безумни цени в бг.и забогатяхте.Купихте си по две висши образования,работихте по 10 години,защото ви се услади богатството и дори си доведохте и по едва булка от там.А някои останаха и живеят в Русия. А сега като чорбаджии,собственици на фирми обърнахте палачинката и ревнахте срещу Путин санкции,санкции-на ти сега газ!
180
10
 
14
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 9 години
Чета за "русофили" и други фоби- !!! Къде ли са БЪЛГАРОФИЛИТЕ ???? НИТО ДУМА ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!!! ПРЕДАТЕЛИ ПЪЛНИ - ЩЕ МИ ХВАЛЯТ ПУТИН-МУТИН И РАЗНИ ДРУГИ, А МЪЛЧАТ ЗА НЕПРЕСТАННИТЕ ГРАБЕЖИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ !!!! Плащаме газ по 520 дол. , а цяла Европа ,Турция и Гърция,Сърбия и Румъния ПЛАЩАТ ПО 350 ДОЛ . !!!! ДО КОГА ЩЕ ЦЕЛУВАТЕ РЪКА НА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ И НЯМА ДА НАПРАВИТЕ НИЩО ЗА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!
179
4
 
37
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Човека си защитава националната идея и настана лют вой. Ама си е прав. Защо нямаме поне на половина колкото него волеви политически вожд?
178
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 240Абе, ти откъде си дотопуркал, да не би от Юесенценцето. Българите трябва да защитят Големия си Брат, нищо че сме Натовци без армия. НАТО и пет пари няма да даде за нас, когато Турция ни анексира. Тогава пак ще искаме помощ от Русия, ама нъц. Та земи опомни се, оти ке ти ударим един кютук у глава, па тогава ще почнеш да понимаеш руской язик.
177
19
 
5
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Да бе да,ама някой питал ли е населението на Кърджали в коя страна иска да живее -България или Турция?
176
3
 
46
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименИзкукалия тук си ти. Всеки народ е длъжен да пази свободата си. Когато Русия е създала ракетна база в Куба САЩ е скочила като ужилена, а сега когато иска да направи тя ракетни бази до Русия естествено е тя да предприеме мерки. Винаги трябва да се мери с един аршин защото иначе ще измреме до един. Ти едва ли това ще разбереш, докато роболепно се навеждаш.
175
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А меченцето, като само боровинки и медец са му в главата - марш в Сибир и да не се показва пред хора. При всичкото ресурс, дето без чужда техника и ноу-хау не може да го изкопка. Тамам ще е доволно, а и цял свят ще рахатяса с едни айдуци по-малко.
174
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя тотално е изтрещял. Кви ги плещи, ако се замисли, ще умре от срам без да се налага да му помагат другарите-мафиоти. Та като декламира такива кухи лозунги без грам достойнство, кой по дяволите му дърпа конците пък на тоз? Докато се усетят, току излязла поредната ционистко-цереуска-масоно-марсиано-намсиква конспирация. Този път на тема Русиян да се самоубие ритуално. Добре че не е вярно, така по-хубаво: кой каквото сам си направи, друг не може и наполовина да му го напути.
173
17
 
9
 
! Отговори
дим дири дам преди 9 години
До Анонимен 232"Това с курса на рублата беше поредният грандиозен провал на ЦРУ и поредната гениална победа на Путин.А българските русофоби явно много холивудски сериали са гледали.Нещата,които бълнуват ги има само във филми от рода на"Рамбо".Но сега ние гледаме по-скоро епизоди от"Ну,погоди"Абе приятел ти ненормален ли си или *** е мъж????Каква победа бе че обрича на глад цял народ ная голямата и бгата на ресурси страна има резерж 500 миларда.Ами то само Бил Гейтс има в активи 60 милиар
172
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факта, че всяка изява на Путин е свързана с огромен на брой коментари, е красноречив за влиянието на този държавник. На 16-ти имаше изявление на Обама и имаше 12 коментара. Другото е без коментар.
171
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че руснаците пред никакви санкции няма да клекнат. Имат огромни ресурси и икономика. Тук днес един "специалист" бе писал "Играта свърши". Да, свърши - Крим окончателно е в Русия, а източна Украйна никога няма да е фактическа част от Украйна. Американците само вода могат да носят на Путин. Абсолютно безпомощни са. Дори в агонията си достигнаха дотам, че решиха да доставят оръжие на Украйна. Е, сега ще има нови американски трофеи при руснаците след 2008 г.
170
3
 
29
 
! Отговори
щрасер преди 9 години
много сте ми интересни просто не разбиратес този спад на рублата вл владимирович удари смъртоносно прозападно работещите олигарси западът прави планове да му спретнат преврат или атентат оттук нататък мечката може дори да ги разкъса а западът е пътник
169
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с курса на рублата беше поредният грандиозен провал на ЦРУ и поредната гениална победа на Путин.А българските русофоби явно много холивудски сериали са гледали.Нещата,които бълнуват ги има само във филми от рода на"Рамбо".Но сега ние гледаме по-скоро епизоди от"Ну,погоди".
168
6
 
47
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Имате грешка в началото на статията - Крим не е анексиран от Русия - след референдум автономната република обяви независимост и след това се присъедини доброволно към Русия. Не хиляда пъти, милион, ако щете и милиард пъти да повторите лъжата, че Русия е анексирала Крим, пак това ще си е ЛЪЖА !
167
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименРублата катастрофира ,щото предателя Елцин яе евързал за долара ,и сега се борят да се откопчат.Точно както вързаха левчето за долара , а не за еврото юдите български.