През 2015 г. конфликтът в Сирия трябва да бъде решен!

Локалните примирия не са отговорът, смята Бан Ки Мун
Обновена: 18 дек 2014 08:50 | 18 дек 2014 07:54,
4
През 2015 г. конфликтът в Сирия трябва да бъде решен!
Снимка: Reuters

През 2015 г. конфликтът в Сирия трябва да бъде решен, заяви на пресконференция в централата на ООН генералният секретар на организацията Бан Ки Мун, цитиран от ТАСС.

"2015-та трябва да стане годината, в която ще сложим край на кошмара в Сирия и ще предотвратим ескалирането на други тревожни ситуации", каза Бан. Той похвали усилията на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура и особено инициативата му за създаване на зони на замразяване на бойните действия, начело с Алепо.

Генералният секретар подчерта, че локалните примирия в големите сирийски градове не могат да заменят цялостно мирно споразумение между страните в конфликта. Емисар на ООН преговаря в Дамаск със сирийския режим за евентуално "замразяване" на боевете в Алепо, съобщи Франс прес, позовавайки се на участници в разговорите.

Според близкия до властта в. "Ал Уатан" помощник-емисарят на ООН Рамзи Езедин Рамзи, който е в Дамаск от събота, е предал в понеделник на сирийския заместник-външен министър Файсал Мокдад копие от плана за Алепо и сирийската страна е поискала време да се запознае с него.

Продължаваме да преговаряме, каза говорителката на Де Мистура Жулиет Тума.

Над 120 000 бойци, подкрепящи режима на президента Башар Асад са убити от избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г., съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс. За петте месеца, откакто през юли Башар Асад положи клетва за трети президентски мандат, в Сирия са убити около 11 000 членове на правителствените сили и преданите на режима милиции. Сред убитите има 735 бойци от арабски, азиатски и ирански произход, както и 91 души от ливанското шиитско движение Хизбула, уточнява центърът.

Телата на 230 души, екзекутирани от групировката "Ислямска държава" (ИД), бяха намерени от техни близки в общ гроб в сирийската провинция Дейр аз Зур, съобщи базирания в Лондон сирийска правозащитна организация. Жертвите са от сунитското племе шайтат, вдигнало се на бунт срещу ИД. Убитите членове на това племе са общо над 900 души.

В. "Ал Уатан" вчера писа, че броят на молбите за издаване на паспорти в Сирия се е увеличил значително. Ежедневно в Дамаск и провинцията се подават по хиляда молби, като към 200 са от хора на възраст под 18 години, каза за АФП висш служител на имиграционната и паспортна дирекция. В последните два месеца се наблюдава бум на молбите - подадени са над 60 000, а от началото на годината те са близо 160 000, уточни източникът на Франс прес. Заради наплива процедурите са опростени. Според "Ал Уатан" това увеличение показва, че много сирийци виждат единствен изход от проблемите си, породени от войната, в това да напуснат родината си.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Така е ! Законната власт на Башар Асад трябва да бъде възстановена !Така Сирия ще продължи по пътя на светската, а не на ислямската държава.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този конфликт могат да го решат само Русия (подкрепя Асад) и Турция(подкрепя опозицията) А те вече седнаха да преговарят, скоро войната ще свърши! Но с ИД нещата са сложни, там няма оправия в следващите 5 години!