Студената война умря със споразумението на САЩ и Куба

Западният печат за подобряването на отношенията между двете страни
Обновена: 18 дек 2014 14:15 | 18 дек 2014 09:09, Елка Василева
35
Студената война умря със споразумението на САЩ и Куба
Снимка: БТА

"Студената война умря в сряда", гласи първото изречение на статия за подобряването на американско-кубинските отношения във в. "Вашингтон пост". "Смъртта й беше предсказана, но все пак се оказа шок".

Сблъсъкът, започнал със среща между Кастро и Никсън и повлиял на 11 президентски мандата в САЩ, доведе до Кубинската ракетна криза и американското ембарго. Въпреки че ембаргото съществува и до днес, промяната в политиката на президента Барак Обама ще доведе до увеличаване на търговията между двете страни, отбелязва изданието.

Драматичната промяна в политиката доведе до политическа буря и в Конгреса на САЩ, но зарадва бизнес средите, гласи заглавието на в. "Вашингтон таймс".

Още по темата

Но възстановяването на отношенията между САЩ и Куба няма да настъпи без политическа борба, въпреки че открива нов пазар за американския бизнес – от износа на коли до фитнес залите и заведенията за бързо хранене. Решението за нормализиране на отношенията вече предизвика критики на сенатори и от двете партии, подчертава изданието.

Някои анализатори оспорват становището, че връзките със САЩ ще послужат като стимул за кубинците да отхвърлят властта на Комунистическата партия и да променят политическата система. Кубинци протестираха срещу решението на Обама в Маями, наричайки президента "предател и страхливец", отбелязва в. "Лос Анджелис таймс".

Това не е изненадващо според изданието - изненадата е, че през последните две десетилетия имаше постепенна промяна на отношението в кубинско-американската общност. Днес младите кубинците са по-склонни да гласуват за Демократическата партия и да се противопоставят на ембаргото на Куба. Това се усеща и в политиката на национално равнище, посочва в. "Лос Анджелис таймс".

Колкото и политическо напрежение да предизвиква решението на Обама в САЩ, обявените от него промени ще имат много по-дълбок ефект върху Куба, подчертава в. "Ню Йорк таймс". Изолацията от САЩ е помогнала за формирането на икономиката, политиката и дори чувството за национална идентичност на острова. Експертите казват, че промяната ще донесе поток от нови парични средства на острова и може да даде нов живот на икономиката. В комбинация с възстановяването на дипломатическите отношения може да се стигне до "промяна в отношенията между двете страни, невиждана откакто брадат бунтовник на име Фидел слезе от кубинските планини", се казва в статията.

Обама обаче няма правомощията да вдигне американското ембарго над Куба. Това може да стане само с решение на Конгреса, което е малко вероятно, предвид че през януари Републиканската партия ще получи контрол както над Камарата на представителите, така и над Сената, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Обама ще напусне поста си след две години и ако бъде избран републикански президент, той може да реши да отмени решението му, предупреждава изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: кубаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯZa Putin ne e verojatno. Toj e atlet. No ti - vuv vsichki sluchai. No ne na miokarda a v mozuka. Kofti... Tochno sled 7 dni. Budi gotov - vinagi gotov! Struva okolo 1000 leva, zavisi kakva agentsija shte ti izberat rodninite.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка трябва да върне Флорида на кубинците.
15
0
 
0
 
! Отговори
До24 преди 9 години
А тези " хартии" как се сменят как рублата днес?????????
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаааГледаш го Обамката един такъв смотан, а то....кво се оказа! Само за няколко месеца и успя да разклати икономиката на Русия, а сега ги цака и с кубинците! Тарикат излезе момчето...!+ Путинчето и сие излязоха най-обикновени селски тарикати :)
13
8
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ОТНОШЕТИЯТА МЕЖДУ САЩ И КУБА СЕ ОПРАВЯТ ! ПУТИН ЩЕ ПОЛУЧИ ИНФАРКТ НА МИОКАРДА !
12
3
 
3
 
! Отговори
ОО боже преди 9 години
До Анонимен Да бре Одисейчо,а сега вместо в заводи,работите като бърсачи на западно европеиски пенсионерски ***, на НПО хранилка и т.н. ,все прислуга
11
2
 
2
 
! Отговори
дааа преди 9 години
Преди малко съобщиха,че Русия е спечелила 20 000 000 000 долара само зап седмица,освен това печалбите от търговията остава в Русия,а не навън.Иначе,браво на Обама,време беше.Пък и сестрата на Кастро отдавна не беше с тях,а обратно.
10
5
 
5
 
! Отговори
дим дири дам преди 9 години
До истината освобождаваАбе специалист.Ха кажи за какво и е на БЪлгария Голяма армия и танкове?С какво ще ги подържа??Говорите за голяма армия. А ми тя цяла България е колото половин Истамбул бе.Аз съм служил на турската граница и съм участвал в реални обстановки координирани турците и с тяхно участие те имат техника въоражаване и армия с която нашата 30 хиледна армия и допотопна техника само могат да ги забавят с часове.Ние сме малки не ни е нужна армия
9
11
 
6
 
! Отговори
Дааа преди 9 години
Гледаш го Обамката един такъв смотан, а то....кво се оказа! Само за няколко месеца и успя да разклати икономиката на Русия, а сега ги цака и с кубинците! Тарикат излезе момчето...!
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ се пподготвя пазара за шистовия газ.
7
3
 
17
 
! Отговори
истината освобождава преди 9 години
Студената война завърши с капитулация на соц.лагера . Какво стана с България -демилитаризация с армия 30х.разоръжаване -няма танкове ,ракети и самолети ,деиндустриализация ,мародерство . Същото е станало след Първата световна война -армия 32х.армия с полицейски функции конфискация на оръжията (сега ние сами си ги унищожихме) ,мародерство и спекула. Но вече българинът не е същия и едва ли ще възкръсне България.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали умря не мога да кажа
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добрата Коледна новина.
4
1
 
19
 
! Отговори
maketo преди 9 години
това беше неизбежно Кастро от десетилетие поне отвори границите и всеки можеше да отиде в куба на почивка просто на хората им писна от тъпите забрани на политиците света и хората са доста по различни от преди 20-30 години и тъпите богопомазани трчбва да се съобразяват с това
3
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2На Майдан един руски престъпник и мутра беше свален от власт. Нищо общо с Хавана.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умряла, умряла, колко да е умряла?Най-вероятно колкото един майдан насред Хавана. В това едва ли някой може да се съмнява.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека има мир между народите.