"Европа готви газов заговор срещу Русия"

"Комерсант": Подходът на ЕК към Русия в газовата сфера е все по-твърд
Обновена: 19 дек 2014 14:06 | 19 дек 2014 10:26, Елка Василева
143
"Европа готви газов заговор срещу Русия"
Снимка: архив, Reuters

Създаването на енергиен съюз в ЕС става реалност, поне що се отнася до политиката и регулирането. Това пише в."Комерсант" под заглавие "Газов заговор". Според изданието планът, изготвян от Европейската комисия, може да бъде представен през януари и ключов елемент в него щели да бъдат общи покупки на газ от европейски компании. Според изданието вече става дума и за налагането на нови ограничения върху инвестициите на руски компания в европейския енергиен сектор.

"Комерсант" твърди, че се е сдобил с чернова на плана на ЕК за работата й по енергийния съюз за периода 2015-2016 г. Документът бил описателен, подобно на много други европейски документи, но в него се съдържали нови важни сведения относно руските доставки на газ.

Първо, предвиждало се на еврокомисарите по енергетиката, търговията, промишлеността и конкуренцията да бъде възложено да разработят догодина подробна схема за съвместни покупки на вносен газ. Тоест страните от ЕС да могат да се обединяват за съвместни преговори с външни доставчици на суровината. Голям привърженик на тази подход бил настоящият председател на Европейския съвет Доналд Туск, но сред лидерите от ЕС нямало единно мнение по въпроса, пише руският вестник.

Второ, на същите тези четирима еврокомисари може да бъде възложено да обсъдят инвестициите на трети страни, вкл. на Русия, в европейския енергиен пазар (инфраструктура, разпределение, доставки на газ и електроенергия) в контекста на енергийната сигурност. Според "Комерсант" този пункт е пряко насочен към руската компания "Газпром", която притежава различни транспортни и разпределителни активи в страни от ЕС, а и очаква да придобие още активи.

Ако ЕС наистина реши да въведе единни покупки на вносен газ, тогава европейците ще трябва да забравят за пазара, казва пред вестника съпредседателят на консултативния газов съвет Русия-ЕС Владимир Фейгин. По думите му тази идея е още слабо разработена, но ръководителите на ЕС трябва да покажат единство на фона на усложняването на политическите отношения с Русия.

"Общо взето идеята за съвместни покупки се ползва с подкрепата на малките страни от ЕС и не мисля, че големите компании искат това", смята Фейгин. Той обаче отбелязва, че подходът на ЕК към Русия в газовата сфера става все по-твърд, а и "Газпром" променя отношението си към инвестициите в Европа.

Другият съпредседател на газовия съвет, Джонатан Стърн, припомня, че съвместните покупки на газ са възможни само при доброволното обединяване на вносителите. Стърн допуска, че даже и да е така, съвместните покупки биха противоречали на правилата за конкуренция, така че предстои да се изяснят практическите аспекти на енергийния съюз, пише руският делови вестник "Комерсант".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: природен газРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
2
 
! Отговори
Миро преди 9 години
До AbramoveoНаистина големи глупости си написал .
108
3
 
5
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 9 години
Рублата прехвърли 100 за долар на черния пазар - ушанките нямат пари/долари за тез инвестиции...скоро няма да имат пари и за ***
107
2
 
4
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Наближава края на газовия монопол на ушанките в България. Ако продават по-евтино ще купуваме от тях, няма проблем. Но ще имаме алтернативи ако станат много алчни.
106
3
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ако потребителите искат да си договорят по-ниски цени това е...ЗАГОВОР ?!?
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Abramoveoмного глупости си написал.
104
10
 
5
 
! Отговори
до 130 преди 9 години
На мен пък ми се струва обратното, че ще спечели.
103
6
 
20
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
"Европа готви газов заговор срещу Русия"------------------------------Да спечелиш битката все още не означава, че печелиш войната! Струва ми се, че в дългосрочен план ЕС губи и ще загуби!!!!!
102
7
 
10
 
! Отговори
me преди 9 години
Още повече, че в крайната цена, би трябвало да влиза разходите за производство, които в Русия и Норвегия са по-високи отколкото в Алжир, чисто технологично, както и цената за пренос, която няма как да е еднаква за страни имащи директен тръбопровод (Северен поток) и такива разчитащи на украинските тръби. А и това отменя правото на големите играчи като Германия да си договарят отстъпки. Което ми се вижда съмнително. Изобщо, плаче си за дело в СТО, защото няма нищо пазарно или свободно в историята.
101
2
 
5
 
! Отговори
Abramoveo преди 9 години
До Анонимен УкропуНякои bilqna в Русия влизат повече от 5 милиона души. news.bbc.co.uk/hi/russian/business/newsid_7629000/7629856.stm
100
6
 
13
 
! Отговори
me преди 9 години
Има логика да се върви към общ пазар, с общи цени и не бих нарекла това нито заговор, нито независимост (все още газта ще идва от едно и също място). Но това би значело, освен всичко друго, че Норвегия трябва да продава на руската цена и обратното, както и Алжир. Защото в противен случай, едни страни ще си доставят от Норвергия и Алжир на едни цени, други от Русия, на други. И не виждам как това може да се случи и да се запази пазарния принцип.
99
7
 
18
 
! Отговори
Abramoveo преди 9 години
До Anonymous Укропу - Отстъпка за газа е 20%.Смяташе се, че България ще получи за транзит на гориво от "Южен поток" 2,5 млрд. евро на година плюс газ на преференциална цена. Обаче след тежки разговори с български министри, проведени във Вашингтон известни са "приятели" на Русия - сенатори Джон Маккейн и Кристофър Мърфи, на 8 юни 2014 г. се спира изграждането на газопровода. antikiev/bolgariya-bez-yuzhnogo-potoka-my-vse-tut-zamerznem-zimoj-blagodarya-es
98
5
 
7
 
! Отговори
Joro преди 9 години
e kakuv zagovor e ako iskash da si nezavisim.zagovor e da pravish nqkoi zavisim.a rusiq v momena e katastrofa na baven kadur.jalko che ni vlekat i nas kum dunoto desetiletiq.
97
16
 
9
 
! Отговори
дим дири дам преди 9 години
Каквото и да пишем и да си говорим истината е само една.Срамно е такава голяма и богата на ресурси страна да я забиеш в землянка и да обречеш населението на нищета недоимък и мизерия
96
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 102след 10 години Европа ще е второстепенен пазар за Русия.догодина Русия ще е фалирала бе ушанко, ти си се закахърил за след 10г.
95
23
 
14
 
! Отговори
n преди 9 години
Владимир Путин каза, че новият проект до турско-гръцката граница на практика може да заобиколи само България. "Може през Гърция да влезе в Македония, после - в Сърбия и пак да стигне до Баумгартен в Австрия"===================Това изказване да не би да е вследствие на ботокса? Путин е забравил че Гърция не е член на Евразиския съюз, а точно като България-на ЕС.
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AbramoveoВ Русия мигранти идва на 12 милиона евро на година (официално).е тоя съвсем се олигави :) 12 млн евро ама за всички емигранти заедно :)
93
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AbramoveoПо договора за "Южен Поток" България получи ли газ по $320. НЕ искаш - не трябва.Откъде ги измисли тия $320 бе *** нещастен? Сега турците ще ви набият тръбите в задните дворове да ви дойде акъла в главите.
92
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Abramoveo 112Що руснаците не пуснат някакво документче, че искат да прекратят проекта официално ?Само празни приказки на ***.
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Abramoveo12 милиона евро на година :))) еха :)))
90
5
 
11
 
! Отговори
Abramoveo преди 9 години
До Anonymous Ако украинците ще затвори вентилите, а след това Русия и не трябва да се притеснявате - Европа ще затвори Украйна. И Порошенко краката и ръцете изтръгнат.