Казината в Макао пострадаха от антикорупционните мерки в Китай

Богаташите се отдръпват от казината, което води до спад в приходите им
19 дек 2014 19:44, Елена Кирилова
2
Казината в Макао пострадаха от антикорупционните мерки в Китай
Снимка: архив Ройтерс

Когато президентът на Китай Си Дзинпин направи първото си посещение в Макао тази седмица, казината би трябвало да чуят успокоителни думи от него.

Си, който пристига днес в Макао, за да отбележи 15-годишнината от завръщането на бившия португалски анклав към китайско управление, е човекът, който отговаря за двугодишната кампания срещу корупцията в Китай.

Кампанията отблъсква богатите играчи от казината. Именно те пък превърнаха Макао в най-големия хазартен хъб в света, пише Bloomberg.

Мерките доведоха до загубата на около 75 млрд. долара от пазарната стойност на операторите на казина – сума, която е по-голяма от цялата икономика на Люксембург.

Макао е единственото място в Китай, където казината са напълно законни. То е разглеждано от хората по високите етажи на властта като възможност за заобикаляне на валутния контрол и изпращането на пари от континенталната част на Китай към други „безопасни“ места.

Въпреки че антикорупционните кампании имаха кратък живот в миналото, Си полага големи усилия в опит да укрепи позициите на управляващата Комунистическа партия.

По време на посещението си президентът ще обсъди планирането на дългосрочното развитие на Макао. Информационната агенция Xinhua News писа късно в четвъртък, че стратегията на правителството цели да се преодолеят ограниченията и предизвикателствата пред икономическия растеж на Макао.

Друга статия, публикувана в китайски вестник, разкрива решимостта на държавния глава да се справи с корупцията и е „непоколебим“. Според текста е „грешка“ да се смята, че антикорупционната кампания е към своя край. Властите в Макао ще започнат да прилагат мерки срещу незаконните парични преводи.

Шестте най-големи оператора на казина в Макао са загубили около 75 млрд. долара от пазарната си стойност досега през 2014 г., сочи Bloomberg Intelligence Macau Gaming Market Index.

Богаташите са донесли 80% от общите приходи на Макао миналата година. Ходовете на Си Дзинпин обаче доведоха до първия икономически спад от 2009 г. насам. В момента Макао се готви за първия си годишен спад на приходите на казина, след като шест поредни месеца отчете загуби. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** си ти Адамееее
1
5
 
0
 
! Отговори
Адам Смит преди 9 години
*** в действие - даже и казино може да фалират....