Туристическата индустрия вижда нови възможности заради помиряването Куба-САЩ

Обама обяви, че подкрепя подновяването на дипломатическите отношения между двете страни
19 дек 2014 17:27, Елена Кирилова
3
Туристическата индустрия вижда нови възможности заради помиряването Куба-САЩ
Снимка: архив Ройтерс

Тъй като САЩ и Куба се движат все повече в посока нормални отношения, американците се доближават до възможността свободно да посещават острова, където да отпиват коктейли с ром от високи чаши на брега на морето.

Перспективата за това отново е в центъра на вниманието след пауза от половин век. Със своите автомобили от 50-те години, застаряващите сгради и някогашния си нощен живот, Хавана някога привличаше звезди като Марлон Брандо и Рита Хейуърт.

"Миксът от култура, плажове и история в Куба е уникален“, твърди Алекса Хюнър, говорител на германската туристическа компания TUI AG, която започва да организира полети до острова през 1985 г. „Това е нещо като пътуване във времето“.

В продължение на десетилетия американски туристически компании като Carnival Corp., най-големият круизен оператор в света, се налага да развиват бизнеса си навсякъде другаде в Карибския басейн, но не и в Куба. Други, като American Airlines и JetBlue Airways, имат преимуществото да извършват чартърни полети.

Американците, които имат семейни връзки в Куба, правят между 300 хил. и 500 хил. визити годишно в страната, твърди Ронен Палди, собственик на Ya'lla Tours USA. Още 80 хил. до 100 хил. души, които нямат роднини в Куба, посещават страната всяка година по силата на специални програми, които им позволяват да носят вкъщи произведения на изкуството, книги и музика, но нищо повече.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви в сряда, че подкрепя подновяването на дипломатическите отношения между двете страни с мерки, включващи откриването на американско посолство в Куба.

От своя страна латиноамериканската страна ще трябва да инвестира в инфраструктура, повече хотелски стаи и ресторанти, за да се справи с наплива на американци, който може да достигне 2 млн. души до 2017 г., ако туристическите рестрикции паднат през следващата година. Това сочат данни на Американската асоциация на туристическите агенции. В момента в Куба има по 3 млн. туристи годишно, предимно канадци и европейци.

Според експертите в сферата на туризма пред Куба могат да се открият „вълнуващи възможности“ и то съвсем скоро.

Повече новини за туристическата инудстрия можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: туризъмкубаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
udjs преди 9 години
Това е срам за кубинците!Не дочакаха даже Фидел да умре.Точно сега ,когато много латиноамерикански държави се отърсват от хватката на САЩ и Куба има тяхната подкрепа ,такова ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо тях!!!Раул Кастро е новият Горбачов