Куба я очаква трудна битка, прогнозира Раул Кастро

Икономическото ембарго е в сила и само Конгресът на САЩ може да го отмени
20 дек 2014 20:52, Анисия Иванова
22
Куба я очаква трудна битка, прогнозира Раул Кастро

Кубинският президент Раул Кастро заяви днес в парламента, че страната я очаква продължителна и трудна битка, преди САЩ да отменят икономическото ембарго въпреки историческото споразумение тази седмица за възстановяване на двустранните дипломатически отношения, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Президентът на САЩ Барак Обама обяви промяна в останалата още от Студената война политика на Вашингтон към Куба, но само Конгресът, контролиран в момента от републиканците, може да отмени ембаргото.

Президентът на Куба заяви, че кубинският народ приветства решението на Обама, което по думите му бележи отстраняването на една пречка пред отношенията между двете страни. Той посочи, че е готов на диалог със САЩ по широк кръг въпроси, но подчерта, че Куба няма намерение да се отказва от социалистическите принципи.

"Така както ние никога не сме настоявали САЩ да променят политическата си система, ще изискваме и нашата да бъде уважавана", каза той.

Кубинският президент заяви също, че очаква влиятелните кубински имигранти в САЩ да се опитат за саботират процеса към нормализация на отношенията със САЩ.

Раул Кастро потвърди, че ще участва в срещата на върха на страните от двата американски континента в Панама през април, на която се очаква и Барак Обама.

По-рано днес освободените от американски затвор трима кубинци, осъдени за шпионаж, се появиха заедно със семействата си в кубинския парламент, където бяха бурно аплодирани, предаде Асошиейтед прес. Затворниците бяха пуснати като част от историческата сделка за възстановяване на дипломатическите отношения между Куба и САЩ след повече от 50 години разрив.

Те бяха заменени срещу американския гражданин Алън Грос, осъден в Куба на 20 години за шпионаж.

За днес кубински имигранти, противопоставящи се на нормализацията на отношенията между САЩ и Куба, са планирали протести в Маями, съобщи АП.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: кубаРаул КастроСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
udjs преди 9 години
Това е срам за кубинците!Не дочакаха даже Фидел да умре.Точно сега ,когато много латиноамерикански държави се отърсват от хватката на САЩ и Куба има тяхната подкрепа ,такова ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо тях!!!Раул Кастро е новият Горбачов
17
1
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Кога българия е имала 270 милиарда долара?. Явно цифрите ги нямате за нищо.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1...Всички революции се замислят от романтици, осъществяват се от фанатици, а плодовете им се ползват от отявлени негодници.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Стойян Попов Едва ли има по-лошо от съществуващото положение в Куба.17$ Е МЕСЕЧНАТА ЗАПЛАТА НА МЕТАЧ И 22 НА ХИРУРГ. Нямаш право да посещаваш курортите за чужденци,само обслужващият персонал може да ходи там по необходимост.Един мобилен телефон струва една годишна заплата,"Тази година, кубинците ще имат по-голям избор в шоурума. Има само един проблем - колите са невероятно скъпи. Цената на Peugeot 508 в Англия е само 17,695 паунда, но в Куба, същият автомобил се оценява на 160 000 паумда
14
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Д о 1Вярно е , Русия открадна от България 250 милиарда долара, затова "опрости" 32 милиарда на Куба, 10 на Никарагуа, 40 на Чечня, 25 на Афганистан и так дальше!
13
5
 
22
 
! Отговори
Стойян Попов преди 9 години
Кубинците са приятен и дружелюбен народ.....ще бъде много жалко за тях....да се запознаят с Американската"демокрация"....на която и ние"ядем попарата!!!
12
15
 
33
 
! Отговори
Ядреното куфарче преди 9 години
Русия възстановява радарната база в Lourdes, Северна Куба, от където ще чува всяка пръдня на мистър Барак Хюсеин Обама или този който го наследи. Всъщност, всяка ракета изстреляна от територията на Източното крайбрежие ще се засича в рамките на 8(осем) секунди. 8 секунди е времето, за което ракетата ще набере достатъчна височина, за да попадне в обхвата на руският радар в Lurdes. Тогава Владимир Путин ще има цели 25 минути за да вземе решение дали да изстреля 3845 ядрени ракети срещу САЩ!
11
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куба си знае интересите, не е като България.
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия опрости на Куба 32 млрд. долара дълг от общо 35,2 млрд. Оставащите пари трябва да бъдат погасени в рамките на десет години на 20 равни шестмесечни вноски и с лихва от 10% . Първото плащане е на 25 октомври 2014 г., а последното трябва да е - на 25 април 2024 г. Парите пък отново ще се върнат в Куба като руски инвестиции.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във времето на Латиноамериканската обиколка на Путин през юли 2014 се състоя и изненадващо посещение в Никарагуа, което не беше предвидено в шестдневната програма на руския президент. Това беше първа официална визита на руски президент в тази държава. По официална информация на срещата са обсъдени широк кръг въпроси на взаимното сътрудничество. Сред темите е обсъдено доставката на руско жито за Никарагуа, на руска селскостопанска техника, както и разполагането в латиноамериканската държава на наземни станции от руската система за спътниково позициониране (GPS) ГЛОНАСС
8
0
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
Има още нещо.
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По време на официалното си посещение в Куба през м.юли тази година Путин обяви, че Руската федерация опрощава на Куба 32 милиарда долара дълг в знак на братска обич. Това е 90% от дълга на Куба към Русия. Постигната бе договорност Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие. Колкото до САЩ, само Конгресът, контролиран в момента от републиканците, може да отмени ембаргото. Открийте разликите.
6
1
 
23
 
! Отговори
бг преди 9 години
Майдан по кубински се казва нюланд.
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той посочи, че е готов на диалог със САЩ по широк кръг въпроси, но подчерта, че Куба няма намерение да се отказва от социалистическите принципи."Така както ние никога не сме настоявали САЩ да променят политическата си система, ще изискваме и нашата да бъде уважавана".
4
3
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Какво накара САЩ да вземат това решение?
3
4
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Алън Грос е евреин.
2
7
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Работата излезе - много шум за нищо !Хамериканците никога няма да свалят ембаргото преди Куба да се е отказала от социализмаКуба обаче никога няма да се откаже от социализма.И така до края на света ! ...Който всъщност може и да не е чак толкова далечен, ако Путин реши да натисне ядрения бутон пръв. :)
1
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
янкити искат отново да превърнат Куба в публичен дом