Ще върнат ли САЩ Северна Корея в черния списък?

Путин не ме е надиграл, сигурен е Обама
Обновена: 21 дек 2014 16:24 | 21 дек 2014 16:24,
133
Ще върнат ли САЩ Северна Корея в черния списък?
Барак Обама Снимка: БТА

САЩ обмислят дали да върнат Северна Корея в списъка със страните, подкрепящи тероризма, в отговор на кибератаката срещу компанията "Сони пикчърс ентъртеймънт", за която Вашингтон обвини комунистическата държава, заяви президентът Барак Обама в интервю за Си Ен Ен, което ще бъде излъчено тази вечер.

Още по темата
Обама описа хакерското нападение като "много скъп" пример на кибервандализъм и се въздържа да го определи като акт на война, предаде Асошиейтед прес.

Президентът каза, че американските власти ще проучат фактите, преди да решат дали КНДР да се озове отново в черния списък, откъдето беше извадена през 2008 г. от администрацията на Буш по време на преговорите за ядрената й програма.

Много американски конгресмени поискаха Пхенян да бъде върнат незабавно в списъка със страните, подкрепящи тероризма, след хакерската атака, накарала "Сони пикчърс" да отмени разпространението на високобюджетния филм "Убийствено интервю", припомня АП.

Обама заяви в днешното интервю, че ще направи всичко, което може, за да затвори центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо. Той беше обещал да го направи още преди 6 години, аргументирайки се, че този затвор накърнява имиджа на САЩ по света. Но не успя главно заради пречки, издигани от Конгреса, припомня Ройтерс.

"Възнамерявам да направя всичко, което мога, да го затворя. Това е нещо, което продължава да насърчава джихадисти и екстремисти по целия свят. Освен това е против нашите ценности и безумно скъпо. Харчим милиони за всеки задържан там", посочи Обама.

Президентът на САЩ отхвърли в интервюто си с Кенди Кроули отправяните от негови критици обвинения, че е бил надигран от руския си колега Владимир Путин, че "Путин е гросмайсторът по шах и е надиграл Запада и Обама". "В този момент той (Путин) е принуден да се справя със срива на собствената си валута, с дълбока финансова криза и огромно свиване на икономиката. Това съвсем не прилича на някой, който е надиграл мен или Съединените щати", каза в отговор на критиките Обама, цитиран от Ройтерс.

Обама заяви също, че планът му да нормализира отношенията с Куба дава на САЩ шанс да влияе на събитията във важен момент на промяна в комунистическата страна. Той отхвърли и критиките, че е направил реверанс пред диктатори. Обама напомни, че опитите през последните 50 години режимът на Кастро да бъде свален с изолация не са дали резултат. "Освен това, като се ангажираме, получаваме шанс да влияем върху събитията в момент, когато се извършва смяна на поколенията в тази страна. Убеден съм, че не трябва да пропуснем тази възможност", подчерта Обама в интервюто, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям майтап ще е ако една малка държава като северна корея унищожи сащ
74
0
 
10
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 9 години
КОГА САЩ И ВСИЧКИТЕ ИМ ПРЕЗИДЕНТИ ,ЩЕ БЪДАТ В ЧЕРНИЯ СПИСЪК И СЪДЕНИ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД ЗА УБИЙСТВО НА МИЛИОНИ МИРНИ ХОРА И ЛИКВИДИРАНЕ НА ДЕСЕТКИ ДЪРЖАВИ ?
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са нашите братя....а не тоя дзвер от снимката...
72
5
 
3
 
! Отговори
реферо преди 9 години
1 долар = 60 рубли, засега Обогно печеликато стане1 рубла = 60 долара ще е другия...
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Че ти си правят най- унищожителните филми срещу самите себе си нали всичките ви конспиративни теории се базират на техни филми"Не си в час, първо те правят тия филми, за да се оневиняват, изкарвайки някой "покварен индивид" виновен по изключение а не "великата им държавна власт", и второ, теориите ни не са базирани на филмите им, а филмите им на теориите.Ама за тва и ги правят тия филми, защото очевидно работят за овчици като тебе ;)
70
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мен ми е смешно как САЖД твърдят, че въпросния филм е "свобода на словото и изкуството", в и същото време ако някой направи филм за Обонго как виси на някой клон и нагъва банани ще ореват света така, че и умрелите ще ги чуят. А това е къде къде по невинно от филм за убийство на национален лидер... Долни лицемерчета са тия с техните двойни стандарти...
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това си е акъл срещу акъл, не е нож и не е пушка. Който може да се пази не да мрънка и да се цупи.
68
17
 
25
 
! Отговори
Кой, кой преди 9 години
Кой е упълномощил тази черна *** да връща Северна Корея в черния списък и да разполага американски войници по Руската граница? Целия свят разбра кой кого е надхитрил? Тепърва стой та гледай! Путин ще те направи разноглед, мръсен ***!
67
11
 
25
 
! Отговори
Коце преди 9 години
Путин е класи над тебе, *** агресорска!
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne moga da svikna da go razpoznavam toq.Vinagi v pyrviq moment kato vida statiq s negova snimka predi da fokosiram si mislq 4e e ***.Bahti cherniq groznik ushat.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много коментари бре,много политолози и специалисти тука:)))
64
8
 
30
 
! Отговори
Demos преди 9 години
Проблемът в Куба за САЩ е, че Обама го е страх там пак да не щръкнат руски ядрени ракетки!!! Сега ще си даде и д-то на Кастро. Направо жалка Америка!!!
63
7
 
29
 
! Отговори
сова преди 9 години
Лъжеш Барак, просто се уплаши чу Русия може пак да ползва базите си в Куба, И да ви духа във врата а не че ти е домиляла Куба. Но кубинския народ знае какво е блокада от 50 години е лесно няма да се върже на американските трикове за американска демокрация. Те виждат какво става там където сте наложили вашата демокрация. Пресен случай Украйна..
62
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин сложи Обонго в малкия си джоб, и му е толкова широк, че може хоро да играе вътре ;)А как САЖД доказват, че кибер атаката е извършена от С. Корея? Понеже била сходна с предишни атаки, за които САЖД "твърди", че са от С. Корея :ДЦиркова клоуниада...
61
1
 
7
 
! Отговори
до 89 маккейн преди 9 години
добър ник сте си избрали, има нещо гейско в него.
60
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 9 години
А какво стана с Бризбейн пет дена по- късно?- Потоп.
59
3
 
5
 
! Отговори
2017 г. комюнике преди 9 години
На естонско-корейската граница нищо ново!
58
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще разбере Обама що е то танц с мечка!
57
7
 
25
 
! Отговори
бг преди 9 години
Оттук нататък Путин остава най- великия лидер в историята на света.
56
2
 
26
 
! Отговори
преди 9 години
Много сте хитри на запад,но Путин все пак успя във вторник и сряда да си върне 30% от общо 49% от акциите на Роснефт,който до сега принадлежаха на САЩ,Великобритания и останалите западни рептили. Цялата тази операция струва на Путин 40% от цената,а сега акциите поскъпват доста бързо. Усетиха се зад океана каква грешка направиха,но мандалото лопна..........хахахаха