Есебси - ветеран от всички режими и критик на ислямистите в Тунис

Той вече обяви, че е спечелил президентските избори
Обновена: 22 дек 2014 16:01 | 22 дек 2014 13:15, Елка Василева
0
Есебси - ветеран от всички режими и критик на ислямистите в Тунис
Беджи Каид Есебси. Снимка: архив, Reuters

Фаворитът от вчерашните президентски избори - 88-годишният Беджи Каид Есебси, е работил за Бургиба и за Бен Али, преди да се наложи като противотежест на ислямистите и техните съюзници в постреволюционен Тунис, пише Инес Бел Аиба от Франс прес.

Той още снощи обяви, че е спечелил историческия вот, но поддръжниците на досегашния президент Монсеф Марзуки веднага оспориха и заявиха, че ще чакат официалните резултати от втория тур.

Партията на Есебси "Нидаа Тунес" спечели парламентарните избори на 26 октомври, изпреварвайки ислямистите от "Ан Нахда".

Адвокат по образование, Есебси отново излезе на авансцената като привърженик на революцията, която през януари 2011 г. свали президента Зин ал Абидин Бен Али.

Още по темата

Назначен през февруари 2011 г. временно за министър-председател, той натрупа точки, като доведе страната до първите свободни избори в историята й през октомври 2011 г., спечелени от "Ан Нахда".

Но този министър на вътрешните работи, на отбраната и на външните работи по времето на първия тунизийски президент Хабиб Бургиба, който след това е бил и председател на парламента (1990-1991) по времето на Бен Али, е обвиняван от Марзуки, че е продукт на провалилата се система, че иска да възстанови стария режим.

През 2012 г. името му се фигурира в жалба, внесена от представители на опозиционното движение срещу Бургиба "Юсефисти", подлагани на мъчения по времето, когато Есебси е бил министър на вътрешните работи.

Той отхвърля тези критики и уверява, че ще работи строго, спазвайки приетата през януари конституция, която ограничава президентските правомощия, за да се избегне връщане към диктатурата.

"Конституцията ни управлява всички. Човекът пред вас не е готов да превишава правомощията, които конституцията му дава", увери той.

Този баща на четири деца, роден в тунизийско семейство през 1926 г., изповядва политическата философия на Бургиба, когото определя като "визионер" и "основател на модерната държава", въпреки че е установил авторитарен режим, нетолериращ никаква критика.

Колкото до критиките за напредналата му възраст, че не е представителна фигура на революция, извършена от младежта, той повтаря неспирно, че "младостта не е гражданско състояние, а състояние на духа" и не пропуска да изтъкне, че е "в добро здраве".

Есебси отказа обаче да се яви на дебат със съперника си, отхвърли и искането му да покаже документ за здравословното си състояние.

Партията му "Нидаа Тунес" ("Призивът на Тунис") е разнородна формация, която привлече бизнесмени, интелектуалци, синдикалисти и леви активисти, но също така и хора, свързани с предишния режим, обединени в опозицията си срещу ислямистите.

Бившите членове на Демократичното конституционно обединение - разпуснатата партия на Бен Али, "са граждани, които имат право да участват в политическия живот на нашата страна. В противен случай ще изглежда, че все едно са им отнели гражданските права", каза през ноември Есебси за АФП.

Създадена само преди две години, "Нидаа Тунес" бързо се наложи на политическата сцена като най-големия противник на "Ан Нахда". Партията впрочем фокусира предизборната си кампания върху противопоставянето срещу ислямистите, подчертавайки на всичките си митинги, че "Ан Нахда" е "върнала Тунис назад".

"Искаме държава на 21 век, държава на прогреса. От тези хора ни делят 14 века", обича да повтаря Есебси уж като остроумна забележка, но и с известно пренебрежение.

Той обаче казва, че е готов за съвместна работа по дадени въпроси с тях след изборите, признавайки че "Ан Нахда" е "неизменна част от политическия живот". Изпъстряйки речите си със стихове от Корана и стари тунизийски поговорки, той държи да подчертае, че ислямистите нямат монопол върху исляма в Тунис.

В кандидат-президентската кампания бившият премиер се представи като пазител на "престижа на държавата", разрушен според него от Марзуки, когото смята за "екстремист", подкрепян от "салафитоджихадистите" си.
 

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари