Киното в Северна Корея - отвличания и зли американци

Осемдесетте години бяха връх в севернокорейското кино
22 дек 2014 14:15, Елка Василева
44
Киното в Северна Корея  - отвличания и зли американци
Ким Чен Ун с военни. Снимка: архив, Reuters

Северна Корея ненавижда спрения от разпространение холивудски филм за покушение срещу любимия си лидер, но тази страна отдавна има любовен роман с киното, но в свой собствен стил.

През шестте десетилетия, откакто Северна Корея започна да развива своя филмова индустрия, в нея имаше отвличане на южнокорейски режисьор и неговата съпруга, филмова звезда, вдъхновен от Годзила филм за чудовища, които нападат Юга, бегълци от Америка в антиамерикански пропагандни филми и даже навлизане в темата за "силата на момичетата" с излезлия наскоро "Другарката Ким започва да лети", пише Ким Тонг Хюн от Асошиейтед прес.

САЩ обвиняват Северна Корея за кибератаката срещу "Сони пикчърс", производител на "Убийствено интервю" и за терористичните заплахи срещу кина в САЩ. От "Сони" отложиха пускането на филма. Северна Корея отрече да е замесена в хакването, но похвали решението като "правилна постъпка".

Пхенян започва да изгражда своята киноиндустрия през 50-те години като част от пропагандната машина за възвеличаване на починалия впоследствие основател на държавата Ким Ир Сен, дядо на настоящия лидер Ким Чен Ун. Навремето старият Ким е обявил, че филмите са най-важното средство за образоване на масите, сочат архивни материали, с които разполага южнокорейското правителство.

Оттогава севернокорейските кинематографисти правят от време на време научна фантастика, екшън или роматична комедия, но от тях се очаква най-вече да подклаждат омразата към враговете Вашингтон и Сеул и да обрисуват семейство Ким като безстрашен бастион срещу злите чуждестранни империалисти.

Напредъкът на Северна Корея в кинематографичните технологии е бавен, особено ако се направи сравнение с южнокорейската филмова промишленост, на която завиждат в Азия. Относителната изолация на Севера означава, че севернокорейските филмови дейци рядко имат възможност да работят с чуждестранни творци.

Забележително изключение в това отношение е филмът "Другарката Ким започва да лети" - романтична комедия от 2012 г. за млада жена, миньор в каменовъглена мина, която мечтае да стане акробат на трапец. Филмът е копродукция със западни партньори.

Осемдесетте години бяха връх в севернокорейското кино. Тогава Чим Чен Ир, бащата на сегашния лидер, който е запален привърженик на киното, отпуска щедро финансиране за кинематографистите. След като Ким установява ниското качество на филмите, произведени от неговите съграждани, през 1978 г. той разпорежда да бъде отвлечен южнокорейския кинорежисьор Шин Сан Ок и тогавашната му съпруга Чой Юн Хи, разказва самият Шин след бягството си от Севера през 1986 г.

Шин разтърсва севернокорейската кинематографи с творбите си, ориентирани към забавление. Сред тях са "Любов, любов, моя любов" от 1984 г., който съдържа първата целувка в севернокорейски филм, и "Бягство" - екшън от същата година, в който е показана експлозия на влак, ако се съди по информация в южнокорейски правителствен уебсайт.

Шин и Чой успяват да избягат по време на командировка във Виена през 1986 г., година след като Шин приключва снимките за "Пулгасари" - научнофантастичен филм, вдъхновен от прочутите японски филми за Годзила. "Пулгасари", в който актьор се клатушка, облечен в костюм на чудовище, не предизвика интерес, когато бе прожектиран през 2000 г. в Южна Корея в период на затопляне на отношенията между двете корейски държави.

Във филмите си Северна Корея отдавна изобразява американците като злодеи. Ролите им се играят от корейци с грим, но понякога и от американци, избягали в Северна Корея през 60-те години.

Четирима такива американци се появяват заедно като злобни капиталисти и военни в "Безименни герои", пропаганден сериал в 20 епизода, заснет през периода 1979-1981 г., пише южнокорейски правителствен сайт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Северна Кореякино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
1
 
! Отговори
BG преди 9 години
Прочетети си коментариите и ще разберете до каква трагедия е Държавата BG! "Аврора" им oще в ушите ! *** *** ! СССР няма да се върне ! На президента/СССР/ каквото му е името, такава му е държавата !!!
23
1
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Кое е по добре бе, живеят като скотове и се избиват по конц лагери.Толкова ли сте *** или се правите на *** та викате на черното бяло.СЕВЕРНА КОРЕЯ Е АД и всеки, който си мечтае страната ни да изглежда по подобен начин, трябва да бъде убит като чрез разстрел.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май само на тези им стиска да отразяват истината!
21
0
 
6
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Не само в холивудските бози но и в реалния живот американците не са зли те са спасители.Сценария винаги го прави чичко Сам той посочва кой е лошия и кои трябва да бъдат спасявани .Искат или не искат започва едно спасяване та камък върху камък не остава и всичко е за сметка на спасените ,но нейсе нали са спасени.Кой да пази света от такива спасители?
20
0
 
1
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Нито западните шпионски филми със злодеи руснаци, нито социалистическите такива, са безпристрастни, тези филми могат да са интересни, забавни, обичани, но не е нужно човек да ги взема прекалено насериозно, по-скоро са за забавление. Има разбира се и по-дълбоки и обективни филми, но не са мнозинството.
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До bolbovТам управляват истински комунисти,а не тарикати и предатели .малиии, все си мислех, че в 21-век вече няма праволинейни ***, ама съм се лъгал.
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДайте един американски филм, в който руснаци и северокорейци не са заплаха за света и един или няколко американци на ги размазват от бойа не са ли заплаха за света? Кой сваля пътнически самолети, кой дрънка все за ракети и кой праща зелени човечета в Грузия, Приднестровието, Крим и Лугандон?
17
1
 
7
 
! Отговори
Глист преди 9 години
Ахааааа, филми за зли американци.Главен герой Джеймс Бонд шопара Ким
16
19
 
9
 
! Отговори
циника преди 9 години
Комунизмът е велика идеология. В момента най-чистия неин носител е една малка държава като Северна Корея и въпреки това тя получава непропорционално медийно отразяване /разбира се деформирано/ с оглед на своята миниатюрност в планетарен мащаб!Така че ние се радваме на медийния интерес: от една страна очевидния му пропаганден заряд е показателен за правотата на КНДР, а от друга страна интензивността на този интерес разкрива и реалния страх на капитала.
15
8
 
22
 
! Отговори
циника преди 9 години
Не минава ден без поредната злобна повърня с адрес КНДР, люсната по нашите кой знае защо наречени информационни сайтове. Разбира се източник е "южнокорейски сайт".Дали е същият сайт,който твърдеше,че севернокор. футболисти на Световното през 2012 г. са избягали в неизвестна посока,а после ФИФА официално отрече.Или пък,че севернокорейските футболисти с треньора си били изпратени в концлагер,а 2 месеца по-късно същите се появиха на азиатското първенство в Ирак?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Elinkooo...Rublata, rublata...KO stanA s rublata...??...mani gi tezi zulturkovci...pishi za Polkovnika i cernata bibizianka...
13
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
nai mnogo da im nalojat sankcii,xa,xa za drugo nqmat kuraj amerikancite,te napadat slabite a na silnite darjavi nalagat sankcii
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А`м че то бетер от хамериканското бре, само дето персонажите са наобратно!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До bolbovKAKVA IZNENADA.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VIVA SOUTH KOREA !
9
3
 
14
 
! Отговори
Горан преди 9 години
И при едните, и при другите всичко е пропаганда!
8
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КИНОТО НА САЩ ИЗКАРА ВИАТНАМЦИТЕ НАШЕСТВЕНИЦИ И АГРЕСОРИ ВЪВ СОБСТВЕННАТА СИ СТРАНА А АРМИЯТА НА САЩ КАТО ГЕРОИ ОПЪЛЧЕНЦИ
7
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте един американски филм, в който руснаци и северокорейци не са заплаха за света и един или няколко американци на ги размазват от бой, да го изгледаме ,бе :) Леле, каква плоска пропаганда. Вероятно върви при излъсканите мозъци на америанците , но тук все някой трябва да се възмути . Например - аз!
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой да знае от къде мога да си сваля "Другарката Ким започва да лети"? Много искам да го гледам.
5
31
 
35
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Бил съм в КНДР точно с цел закупуване на игрални филми за нашата кино мрежа.Купихме пет филма,като един от тях пълнеше кината седмици наред.Кино центъра в КНДР е нещо уникално.Имаше квартали и улици от различни части на света,които бяха изградени в реални пропорции т.е.абсолютно точни копия,а не декори от картон.Просто КНДР е една много хубава и сериозна страна,в която държавата бди и се грижи за всеки свой почтен гражданин.Там управляват истински комунисти,а не тарикати и предатели .