Пламна ферибот край Корфу с 411 пътници и 55 души екипаж

Няма данни за българи на борда
Обновена: 28 дек 2014 13:52 | 28 дек 2014 08:57,
42
Пламна ферибот край Корфу с 411 пътници и 55 души екипаж
Снимка: архив, Reuters

На гръцки ферибот с 411 пътници и 55 души екипаж е избухнал пожар. Корабът се е намирал край остров Корфу в Адриатическо море, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Частната телевизия Мега съобщи, че огънят е тръгнал от гаражното отделение на кораба и бързо се е разпространил.

Фериботът "Норман Атлантик", който е собственост на гръцката компания АКАК (AKAK), е пътувал от източното пристанище Патра за италианския град Анкона.

Започнала е спасителна операция за евакуирането на 466-те души на борда, съобщиха гръцките власти, цитирани от АФП.

Засега няма постъпила информация за български граждани на ферибота "Норман Атлантик", казаха за БТА от пресцентъра на Министерството на външните работи. Посолството ни в Атина е в постоянна връзка с гръцките власти, следим ситуацията, посочиха от МВнР.

Фериботът "Норман Атлантик" по данни на ДПА плава под италиански флаг под наем от гръцката компания Анек (Anek).

Сред пътниците има 268 гърци, а екипажът е от 22 италианци и 34 гърци. Капитанът е италианец.

До момента от ферибота са евакуирани около150 души в спасителна лодка и още 55 са прехвърлени в товарния кораб "Духът на Пирея" (Spirit of Piraeus). Евакуацията се затруднява от бурното море, проливните дъждове и силните ветрове.

По нареждане на гръцкия премиер Андонис Самарас към ферибота са изпратени пет хеликоптера и военнотранспортен самолет Ц-130, за да помагат при евакуацията, съобщи в ефира на телевизия "Скай" гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас.

Гръцкият министър на търговския флот и Егейско море Милтиадис Варвициотис уточни, че Гърция си сътрудничи с италианските власти в спасителната операция, а италианският спасителен център провежда отделно своя операция, тъй като фериботът се намира на около 40 км от италианските брегове. Към района се насочва и италианският пътнически кораб "Европа круз", който е най-големият морски съд в зоната и ще координира издирвателно-спасителните операции, добави Варвициотис.

Според представител на гръцката компания Анек, която ползва ферибота под наем от Италия, положението е под контрол. Някои пътници са скочили във водата и са спасени от италиански морски съдове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: фериботпожарКорфу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма данни за българи на борда"Оправете си заглавието. Вече мина половин час, откакто гръцките медии публикуваха списък с пасажерите. Около 6 са българите на борда.
20
0
 
7
 
! Отговори
I преди 9 години
Стелче и географията малко ти куца а уж сте хора с висшо убразование, остров корфу се намира в йонийско море а не в адриатическо, имаш гугъл погледни малко преди да драскаш квото си исмучеш от пръстите
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GARZIA DALGI NA BALGARIA NAD DVA MILIARDA EVRO,NO TE ISKAT,DA IM GI OPROSTIM,SRESHTU DREBNA KOMISIONNA RAZBIRA SE.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В гръцки ръце за първите 8 месеца на годината са преминали 209 кораби на обща стойност 2,98 милиарда долара, за същия период на 2008 те за придобили 164 кораби за 7,37 милиарда долара. От януари до август миналата 2012 година гръцките корабособственици са придобили 125 плавателни съда на стойност 2,28 милиарда евро. Т.е. тази година един от всеки 3 долара, похарчени за морски товарни превози в световен мащаб принадлежи на гръцка корабна компания, която е закупила един от всеки четири кораба.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Миноан са собственост на Грималди, регистрирани са в Монако....,
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На, заради това не пътувам с АНЕК ! Ползвам си Миноан, имам си карта за отстъпки на борда и Гироса не ми струва 6 евро..... Освен това Миноан са ми със 10 % по -евтини от Анек !
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Именно в годините на криза гърците, собственици на кораби, инвестират милриарди в танкери, като страната е първа в света по брой и тонаж на танкери. Дори една трета от големите корабостроителници в света са собственост на гърци. Доклад на Lloyd's List: Смята се, че гръцките корабособственици на базата на вместимостта на корабите си контролират 16,25% от световния флот и 46,7% от европейския. По-голямата част от корабите са от ново поколение и с високи технологии. Резултатите от годишния доклад на Lloyd's List за стоте най-влиятелни личности в световното корабоплаване показват силно присъствие
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция отново с най-голям търговски флот в света. 14 гърци, които управляват моретата според LLOYD'S LIST. Гръцкия флот е на върха отново като най-големият в света в бруто тонаж, пред Китай и Япония. Гърция е на първо място по брой на танкери (1217), на второ място в корабите за сухи насипни товари на и (1878) и на второ място в кораби за превоз на втечнен природен газ (LNG). Общият брой на плавателните съдове под гръцки флаг е 4894 . Постъпленията от търговския флот в гръцката хазна по груби сметки възлизат на 20 млрд евро годишно..
13
1
 
11
 
! Отговори
БОРИСЛАВ преди 9 години
Компанията се казва АNEK LINES --А НЕ АКАК
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Патрас е на английски.Статията явно е преведена от английски източник.Иначе на гръцки даже си е Патра.И на български е Патра.Все пак при превод се превеждат и имената на градовете.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
към журналисти пишещи на бъл език ,през Новата година да ви донесе повече знания , да несте толкова неграмотни ,ферибота е италиански ,и се намира във води -Италия -Албания
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корабът е плавал под италиански флаг !!!!!! Това Гръцки ферибот ли е ? Екипажът е изцяло от италианци!!!!!! Това гръцки кораб ли е ? Собственика на кораба е регистрирана в гърция фирма.....Собственика може да бъде всеки, вкл. и Делян Пеевски !Това не го прави български ферибот.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, журналистите! Вече и за продавачки в МОЛ не ставате! Какво е това: източното пристанище Патрас??? С Гугъл Транслейт ли превеждате?Не знаете ли, че градър се казва ПАТРА, а фериботът е тръгнал от източното пристанище НА ПАТРА?Елементарна обща култура нямате!
8
4
 
7
 
! Отговори
до ястреба преди 9 години
За твоето състояние си има медицински термин-ШИЗОФРЕНИЯ
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По гръцкия канал СКАЙ казват, че екипажа е италиански и не знае английски. Корабът пътува под италианско знаме.
6
4
 
4
 
! Отговори
К9 преди 9 години
Самолети изчезват, кораби горят, доста весели минават тези празници, няма що! Надявам се да няма пострадали!Тука един претендира да е Ястреб, но по простотия му си личи, че не е той.
5
10
 
9
 
! Отговори
До антисоросоид преди 9 години
Извинявай,че те изпреварих,но нама кой друг да е подпалвача.Само Путин и руснаците ги вършат тези работи.
4
1
 
12
 
! Отговори
СЛАБ 2 преди 9 години
Стела седни си, СЛАБ 2 по География и ще се видим на лято! :)Остров Корфу се намира в Ѝонийско море!
3
1
 
13
 
! Отговори
факт преди 9 години
Като започват да идват да идват празници ,забелязвам ,че тогава стават най-големите сакатлъци !!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак на Путин работа.