Над 200 души, сред които 4 българи, са спасени от горящия ферибот

Подготвя се изтеглянето му на буксир
Обновена: 29 дек 2014 16:55 | 29 дек 2014 07:31, Елка Василева
20
Над 200 души, сред които 4 българи, са спасени от горящия ферибот
Снимка: Reuters

Още две българки са спасени от горящия ферибот – това са Р. Тодорова и С. Аргирова, съобщиха от МВнР. По-рано беше съобщено, че са спасени Галин Хайтов и Красимир Естов.

Кризисният център в Италия и МВнР разполага единствено с фамилните имена на останалите българи по списъка и тяхната съдба към момента остава неясна. Албанските власти са информирали и за 7 тежко пострадали, които са транспортирани с хеликоптер до болница в Бриндизи.

По последни данни седем наши сънародници са били на борда на горящия ферибот "Норман Атлантик" в Йонийско море.

Още по темата

Двеста петдесет и един пътници и членове на екипажа на ферибота Норман Атлантик са спасени, предадоха световните агенции, като се позоваха на нови данни разпространени в 4,30 ч. местно време.

Хората, повечето от които гърци, са спасени с помощта на хеликоптери и на кораби, притекли се на помощ на кораба, на борда на който вчера избухна пожар. Над 200 пътници и екипаж остават все още в капана на авариралия плавателен съд. Морето в зоната, в която се намира корабът, продължава да е бурно. В района цари студ. Димът от пожара на кораба е все още гъст, посочва Франс прес. Пожарът обаче вече е овладян до определена зона.

В трагедията загина един гръцки пътник. Първите спасени пристигнаха тази нощ в италианския град Бриндизи, в югоизточната част на Италия, на около 75 километра от местоположението на авариралия ферибот в Адриатическо море.

Италианските военноморски сили, които координират спасителната операция, и гръцките морски власти продължиха да евакуират пътници и екипаж цяла нощ въпреки изключително трудните метеорологични условия.

В операцията италианските власти мобилизираха четири влекача с цел да изтеглят „Норман Атлантик“ до Бриндизи, след като пътниците и екипажът бъдат спасени. Сега обаче властите обмислят да изтеглят кораба към най-близката Албания в случай на нужда.

Търговският кораб „Духът на Пирея“ с 49 пасажери от „Норман Атлантик“ на борда се опита да стигне до пристанището Бриндизи, но морето е прекалено бурно и той не можа да се доближи до пристанището. Поради тази причина беше пренасочен към италианското пристанище Бари, на стотина километра по на север, съобщиха италианските морски власти.

Тялото на гръцкия пътник, който загина в трагедията, беше открито. Съпругата на пътника беше откарана с хеликоптер до Бриндизи.

Тази нощ военностранспортен самолет С-130 на гръцките  военновъздушни сили пристигна в италианския град Лече. Той ще откара до Гърция оцелелите гърци от кораба, които ще пристигнат с товарния кораб „Духът на Пирея“ или с хеликоптери.

В Бриндизи в пътническия терминал на пристанището са разпънати палатки, в които се приютяват оцелелите от трагедията.

Пътници от 26 националности има на борда на авариралия  Норман Атлантик. На борда на кораба е имало 478 души, посочва Асошиейтед  прес. Той плаваше от гръцкото пристанище Патра за италианското  пристанище Анкона.

В зоната, в която бедства Норман Атлантик има 10 търговски кораба, които помагат в спасителните операции.

Пожарът на борда на кораба се разрази малко преди изгрев слънце в неделя в отделението за автомобили. Пътниците се спасиха на най-горните палуби на кораба, заливани от проливен дъжд и градушка и дишащи трудно заради гъстия дим, посочва АП, като се позовава на разкази на пътници, успели да се свържат по телефона в гръцки медии.

АП допълва, че 9 от спасените пътници са откарани в Лече. Сред тях има 3 деца и бременна жена с хипотермия. Корабът Норман Атлантик плава под италиански флаг, но е собственост на гръцката фериботна компания АНЕК, допълва ДПА.

Агенцията цитира пътник, успял да се свърже с гръцката телевизия МЕГА. Той разказва, че огънят на борда на кораба е предизвикал такава топлина, че обувките на някои от пътниците започнали да се топят.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
1
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Да спасяват българите,др. да се оправят
9
2
 
0
 
! Отговори
бг преди 9 години
Има ли българи на ферибота?
8
0
 
3
 
! Отговори
do 4 преди 9 години
Ami kato si tolkova kadaren,saveti ne davai,varvi i pokaji.Kak se sa namirat takiva golemi saveti golqma kompetentzia za vsi4ko a realno i zadnika si ka4estveno ne moje da obarshe!!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди хората в България имаха един враг - комунистите. Сега имат два врага - комунистите и демократите.
6
4
 
1
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ПУТИФОБИ ШО ЦИТИРАТЕ РУСС ТВ ?
5
0
 
0
 
! Отговори
пет преди 9 години
peruserpaid/?ref=143751
4
2
 
6
 
! Отговори
GFR преди 9 години
предизвикал такава топлина, че обувките на някои от пътниците започнали да се топят.АШКОЛСОН Василева !ЕВАЛАА И МААШАЛЯ !
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цели 24 часа не могат да свалят 400 пътници?!Що за некадърници са това!!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се Илф и Петров
1
1
 
44
 
! Отговори
морски преди 9 години
Дано всичко да премине успешно ,и да няма повече жертви !!