ЕК отсече: Членството в еврозоната е необратимо

Изявлението е по повод членството на Гърция
5 яну 2015 16:37, Елка Василева
50
ЕК отсече: Членството в еврозоната е необратимо
Снимка: архив, Reuters

Членството в еврозоната е необратимо, това е записано в договора за ЕС. Това заяви Аника Брайдхарт, говорител на Европейската комисия, в отговор на въпрос, свързан с коментарите около членството на Гърция в еврозоната.

Още по темата

Въпросът е уреден в чл. 140 от договора, поясни говорителят. Единствената позиция оттук нататък, която има значение, е "присъдата", която гръцкият народ ще произнесе на 25 януари, добави тя по повод насрочените в страната парламентарни избори. Брайдхарт отбеляза, че от 1 януари към еврозоната се присъедини още една държава (Литва) и изрази очакването зоната да продължи да се разширява, предаде БТА.

Коментарите бяха свързани с публикация в изданието "Шпигел", според която канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле сега смятат, че еврозоната може да се справи с евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела заяви днес, че Германия, изглежда, се изживява като полицай в Гърция и в други държави от ЕС, което определи като неприемливо и погрешно. По неговите думи подобно поведение само отблъсква гражданите от ЕС и поражда ярост. По думите на Питела излизането на Гърция от еврозоната би насърчило евроскептиците и би довело до ефекта на доминото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: еврозонаГърцияек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавите в ЕС били суверенни.... ахаххахаДа, били са някога, преди влизането си.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако слушкаме, Меркел ще ни даде Северна Гърция и FYROM.
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагазиш ли в блатото, няма излизане от него.
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК отсече: Членството в еврозоната е необратимо. На този свят вечни приятели няма и необратима е само смърта - това знаят ли го в ЕС?
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Великобритания може ли да напусне ЕС или Камерън е такъв какъвто изглежда? Лъжец-популист ли Камерън, та ще прави допитване, ама след изборите или юристите в Кралството им не са в час? Някой компетентен ли е по темата?
26
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко по-зле от СССР. Хората в ЕС нямат право на самоопределение и собствено виждане и държавите също. Вкарват те насила, без референдум и с розови обещания. Корумпираното васално правителство подписва и поколенията страдат, няма връщане назад. ЕС=СССР! Не бих го написал, ако не беше така. Сега и украйнските овце ще влязат в смръдливата кошара и после следва отърваване от хората и третиране на територията. България е пример за всичко това.
25
3
 
6
 
! Отговори
наивен преди 9 години
...и като се откажат от ЕС ,ще си поискат от Германия 180 милиарда репарации от ВСВ !Е, тука е заровено кучето, а не във верността към ЕС ! Нали и за това Германия си прибра златните резерви от Европейски ,Швейцарски и други банки преди време, а след това започна да отпуска на Гърция "траншове" за спасение, от нейните пари..Гадно , но е факт! А Сириза ще си поиска парите,вервайте ми!
24
2
 
11
 
! Отговори
ахааааа преди 9 години
Е значи ,че волю неволю ЕС ще хрантути Гърция А и се задава да хрантути и Украйна Хм,нещо икономическия колапс *** на вратата на ЕС Ако 10 години така финансират фалирала Украйна +гърците,дето все искат да цоцат от ЕС ,то положението не ми се вижда розово И като добавим факта,че ЕС си загуби Руския пазар за храните ,то колапса в икономическо отношение на ЕС е неминуем Засега Германия се държи,ама след няколко години като 2014 и ще колабира и доминото е готово.
23
3
 
6
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Точно така - влезеш ли един у еврогейската зона, там си и умираш, щото...обръщаш резбата, навеки! Дето се вика - бивши комунисти, *** и еврогейове, няма!
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами основните дългове на Гърция са към немски банки,така че има резон Германия да има претенции.А евробюрократите са ми много странни-някакви си световно неизвестни се изживяват на капацитети и наставляват професори и академици.Неслучайно в Унгария когато спряха да изпълняват директивите на ЕС икономиката им потръгна и им се вдигна жизнения стандарт
21
2
 
15
 
! Отговори
До шоп преди 9 години
абе робство няма ,ноо преди тези евросъюзи Испания,Гърция и Италия си бяха страхотни държави ...откакто влезна еврото им се разгони фамилията пък не знам..да бяха само гърците бих си казал е да те са си виновни,ама много станаха държавите пред фалит в тоя ЕУ.. а за Бг не коментирам ,мислех,че поне те ще налагат контрол и ще държат политиците ни под контрол,но както виждаме пак си правят фалити ,убийства и каквото си искат крадат си европарите и кво нас пак кучета ни яли
20
2
 
11
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
Сега като се позамисля ми идва и друго на ум.Ако Гърция наистина излезе проблемът ще стане наистина голям,защото ховият ред се опасява че гърците ще се гушнат с руснаците,а това е най-нежелателно и то точно в този момент.ще налее вода в мелницата на руснаците и "приятели"
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е интересно,това недоразумение дето се изказва неподготвено,как ще коментира ако Великобритания гласува на референдум излизане от ЕС,както се заканва Камерън ?!?!?
18
2
 
33
 
! Отговори
Кипър помните ли? преди 9 години
Гърците от НАТО са излизали, та от Еврозоната ли няма. По изврътливост, хитрост и вироглавие еврогейците не могат им стъпи на малкия пръст.
17
4
 
25
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
Тоя европейски съюз нещо ми заприличва на феодал а съставящите го крепостни селяни.Дявол да го вземе тая раса чиновниците се взеха много на сериозно.Обременяват ни финансово,ограбват ни свободите и всичко това в името на бляскавото бъдеще което все не идва.Като чуя някой политик да говори че ще направи еди какво си за благото на хората и ми се изправят косите.Благодаря ви уважаеми деспоти
16
3
 
23
 
! Отговори
Az преди 9 години
За съжаление като никакъв полицай не се изживява Германия. Де да беше така да вкара малко ред, но не е. Германия се изживява като модерен бирник, само гледа да си прибере паричките, след това длъжниците кучета ги яли. И с това си поведение ще съсипе съюза. Няма невъзможни неща, и еврозоната може да се разпадне, особено ако се стигне до референдум в Италия. Само бой и е*ане не се връщат :)
15
16
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Какво робство, какъв ви е проблема? Подписалиса доброволно договор, изядоха кюфтета за 150 милиарда. Къде виждате тук робство? Социалиста и левичаря като дойде време да се плаща сметка винаги роптае, винаги е прецакан. А кога е да *** на аванта, яде за десетима.
14
3
 
8
 
! Отговори
Колониализъм преди 9 години
Само смъртта е неотвратима, но властниците се мислят за божества.Впрочем и нашият договор за членство в ЕС нямал клауза за възможно напускане.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Необратимо? Едва ли. Историята помни и други необратими и нерушими съюзи и коалиции.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как необратомо бе алчни п......и я да не фанем пушките че ще видите необратимо егати и фашистите са тия набутаха ни в тоя скапан ес та няма измъкване без революция !