Латвия пое официално председателството на Съвета на ЕС

Церемонията започна с минута мълчание в памет на жертвите на атентата в Париж
8 яну 2015 20:44,
4
Латвия пое официално председателството на Съвета на ЕС
Снимка: Reuters

Латвия пое днес с тържествена церемония в Рига председателството на Съвета на ЕС.
Държавата поема за първи път тази отговорност от приобщаването си към ЕС през 2004 година. Церемонията се състоя в Латвийската национална опера и по призива на латвийския президент Андрис Берзинш започна с минута мълчание и ставане на крака в почит към паметта на жертвите от вчерашния атентат в Париж.

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск започна изказването си на френски с думите "Аз съм Чарли" - както гласят надписите, залели света в знак на солидарност с журналистите и карикатуристите от френското издание "Шарли ебдо", покосени при вчерашния атентат.

Тази вечер сърцето ми е и в Париж, заяви Туск. Не се страхуваме, няма да позволим да ни отнемат свободата на изразяване, борели сме се за нея. Затова изградихме ЕС, за да защитим свободите си, добави той.

Латвийският премиер Лаймдота Страуюма посочи, че свободата, равенството и братството са общоевропейски ценности и Франция трябва да знае, че Европа е рамо до рамо с нея в този труден момент. Правата на човека и върховенството на закона са стойности, от които няма да отстъпим и ще защитим с общи сили, допълни тя.

Преди 25 години Латвия изплува от сянката на тоталитарния режим, посочи в своето слово председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Историята е това, което хората постигат, добави той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
11
 
! Отговори
официално преди 9 години
Фашисткият режим в Латвия пое официално председателството на Съвета на ЕС
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещастници някакви.Не си струват коментарите дори.С нетърпение чакам оси*ането на ЕС.