"Шарли ебдо" ще излезе другата седмица въпреки жертвите

Страх и цензура - това искат глупавите хора, които се страхуват от рисунки, твърди бивш служител
Обновена: 8 яну 2015 11:57 | 8 яну 2015 10:19,
16
"Шарли ебдо" ще излезе другата седмица въпреки жертвите
Снимка: Reuters

“Шарли ебдо“ ще излезе следващата седмица с повече карикатури, въпреки че 10 от служителите на сатиричното списание бяха убити вчера, заяви бившият служител на списанието Каролин Фурес пред австралийския клон на ABC, цитирана от Mashable.

Още по темата

По думите й бившите и настоящите служители на списанието ще направят всичко по силите си, за да може „Шарли ебдо“ да бъде по вестникарските будки още другата седмица.

„Шегувахме се със заплахата винаги когато се виждахме. Шегувахме се с лудите, глупавите хора, които са толкова агресивни, че могат да се страхуват от рисунки“, разказва тя. “Те може да продължават да се страхуват, защото ще има още карикатури“, допълва още Фурес.

Каролин Фурес описва починалите си колеги като „сладки, много забавни хора, много смели хора", които са продължили да публикуват карикатурите си в името на свободата на словото въпреки опасността за живота си.

Фурес е работила за изданието през 2011 г., когато в редакцията избухна бомба заради карикатурите на пророка Мохамед. Нападението обаче не спря хората, които работиха там.

„Бих предпочел да умра прав, отколкото да живея на колене“, заяви тогава убитият вчера главен редактор на изданието Стефан Шарбоние.

Страхът и цензурата биха били неправилна реакция, твърди Фурес. „Това искат джихадистите, те знаят, че това е начинът. Просто трябва да убиеш няколко души във всяка държава, за да получиш исканото“, обяснява още тя.

„Да имаш автоматично оръжие и да убиваш хора е лесно, не е нужно да имаш талант за това. Но за да си карикатурист, се иска талант. Трябва и талант, за да си журналист“, допълва Фурес.

Вижте повече за "Шарли Ебдо" във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
край преди 9 години
Първо изчакайте официалната позиция на Белия дом и тогава подкрепяйте. това което мислите вие няма значение.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние всички сме Шарли!
8
0
 
8
 
! Отговори
До Койчо преди 9 години
Не ни е за пръв път.През 60-те - началото на 70-те години и ние сме се обогатили (по-точно - обременили сме се) с имигрантски поток от около 300 - 400 000 души роми от съседни балкански държави. Сега сърбаме попарата от това демографско престъпление, направено от тогавашните ни управници.Тези сега бягат от война, не бягат от хубаво, но никой не знае какви типове ще успеят да се вмъкнат в България покрай тях. Нямаме и нужните финанси, за да настаним дори тези, които наистина са в беда.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страх и цензура - нашите родители са преживели такъв период. ние също закачихме малко от него.Резултатът е - морално съсипана нация.
6
1
 
6
 
! Отговори
Тео преди 9 години
До АнонименТова е свобода на словото драги мой!
5
2
 
12
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Не искам да съм лош пророк, но с безконтролното приемане на бежанци и ние скоро можем да очакваме неща подобно на наша територия!
4
3
 
11
 
! Отговори
molq преди 9 години
Моля да не се публикуват карикатури на Росенче Бойко ще прати хора с маски да ви оправят по списъка от тефтерчето на Златанов
3
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще се почувствате ако някой окарикатури Левски? Опредлено никой никого няма да убие, но и на никой уважаващ себе си българин няма да му е приятно. Така, че аз съм за свободата на словото, но все пак да си мерим приказките.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошо...Тъпотоа нашите се огъват на политиците ни, защо така
1
4
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Браво на френските журналисти,подкрепям ги напълно,че не се огъват пред бруталните терористи.Призовавам съдебната им система да действа твърдо и безкомпромисно,след залавянето на престъпниците.Европейската демокрация не бива да се изражда в посока подкопаване на установените демократични норми,заради кефа на някаква религиозна,социална,или етническа общност.