Швейцария "отвърза" курса франка спрямо еврото

Разрази се бясна валутна търговия
Обновена: 15 яну 2015 15:33 | 15 яну 2015 15:33, Елка Василева
34
Швейцария "отвърза" курса франка спрямо еврото
Снимка: Reuters

Централната банка на Швейцария обяви, че се отказва от поддържането на ограничения за курса на еврото спрямо швейцарския франк, тъй като тази мярка вече не е оправдана на фона на поевтиняването на единната европейска валута на световния пазар, информира Асошиейтед прес.

Досегашната политика на институцията не позволяваше курсът на еврото да спадне под 1,20 франка.

След неочакваното решение единната евровалута поевтиня с 28 процента спрямо швейцарския франк до 0,8946 франка за едно евро.

Минималният валутен курс бе въведен през септември 2011 година в опит да се спре поскъпването на швейцарския франк, който е традиционно "сигурно убежище" за инвеститорите на валутния пазар. Тогава бе разгарът на дълговата криза е еврозоната, а силният франк бе значителен проблем за швейцарските износители, които трябваше силно да понижат цените си, за да останат конкурентоспособни.

"Тази изключителна и временна мярка защитаваше швейцарската икономика от сериозни щети", посочи централната банка.

Решението на швейцарската централна банка да се откаже от ограничението за курса на франка спрямо еврото предизвика буря на пазара.

Разразилата се бясна валутна търговия понижи със 100 милиарда долара стойността на първокласните швейцарски акции, които се насочват към най-силния си дневен спад от 25 години, информира Ройтерс.

Водещият швейцарски индекс SMI се срина с над 12 на сто до 8093,81 пункта, като акциите на редица компании като производителя на часовници Swatch и на цимент Holcim поевтиняха с 12 до 14 на сто. Ценните книжа на сондажната Transocean се сринаха до исторически минимум, а на банките Julius Baer и UBS - с по 10 процента.

Ръководителят на Суоч Ник Хейек определи решението като цунами за швейцарската икономика.

Швейцарската централна банка също така понижи средната си лихва от минус 0,25 процента до минус 0,75 процента, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
31
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До ssУтре франка ще бъде на 1.20 ! Споко!...
30
0
 
31
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До АнонименСпоко! Сега Швейцария ще свали франка до ниво 1.2, както си беше едно време и ще си върне с излишък изгубените от поскъпването му 40 млрд. $ ...
29
0
 
31
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До до 11Високите заплати ги дават за свършена работа, а не за IQ115!! Драги ми Смехурко...
28
0
 
31
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До АнонименАко играеш на борсата с 1000000 е много вероятно така да загубиш, че от утре да си клошар и да ровиш по кофите за ***!!! Форекса е игра за наивници! Днес може да спечелиш, но утре може и да загубиш всичко!! От гледна точка на математиката, това са нулеви игри! Почваш от нула, някой ти дава някакви пари, с които да започнеш играта. Печелиш - губиш, печелиш - губиш, докато един ден изгубваш всичко и свършваш пак там, от където си започнал играта! Тоест от нулата...
27
0
 
31
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До ХахахахахаДа, ама сега швейцарския франк ще се срине окончателно!!!И ще стане най-евтината валута!! Така швейцарските стоки много по-лесно ще се продават на международния пазар и швейцарците само ще спечелят от това!! А тия, които сглупят да купуват швейцарски франкове само ще загубят от това, и то мнооого яко!!...
26
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименаде надей да лъжеш толко де. Ние трейдърите не пасем тртева като вас ит спецялистите.
25
3
 
36
 
! Отговори
BG Finanz Expert преди 9 години
Трябва и ние да "отвържим" курса на лева спрямо еврото.Българската Народна Банка да скочи от валутния борд за да сринем и ние еврото и защитим българската икономика от сериозни щети.
24
1
 
34
 
! Отговори
Хахахахаха преди 9 години
До ФранкНе знам какви са били тези специалисти, ама на ЦБ на Швейцария и трябваха брутални усилия на моменти за да държи ограничението. Франки исторически предимно е бил валута убежище и е имал силни позиции. За това е създадена Швейцария и за това е уважаван неутралитета и, там парите са на сигурно и съответно валутата им традиционно си поддържа силни позиции. Имайки предвид ушафа в ЕС и еврозоната напоследък е много трудно да поевтинее франка, но ще има много спекулации, та хайде на тотото.
23
1
 
32
 
! Отговори
Хахаххааха преди 9 години
Дали съпругата и на новия им гуверньор на централната банка се е заиграла с форекса при 500:1 марджин, както направи тази на предишния, като обявиха мерките и изкара няколко десетки милиона за минути.
22
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Швейцария загуби 40 милиарда долата от поскъпването на франка през 2012-2013 г. и затова закова курса.
21
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАХаха, леле бацета кво стана. А чакаха рублата.в статията се говори за валути, а не за тоалетна хартия
20
2
 
35
 
! Отговори
ss преди 9 години
франка е 1.90 вече, оня ден беше на 1.60 , статията е .....
19
2
 
34
 
! Отговори
Продължение До 11 преди 9 години
По-точно не са мързеливи, защото на тях им работи мозъка. Ама работи колкото за 200 работяги.
18
1
 
40
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Умните хора са мързеливи, защото си правят сметката и умеят да си планират добре нещата.Глупаците само реват колко им е зле и как другите им падат ей така отгоре парите, пък те се бъхтят и нищо не вземат.То си има една поговорка: От работа се става гърбат, не богат.
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako evroto pada imotnia pazar moje da se oslusha za uspehi
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 9 Ako kupuvash evro napravi go di sredata na Fevruari zashtoto nachaloto na Mart shte se vdigne otnovo i nachaloto na April shte si struva da go prodadesh. Predi veligden i evro i dolar shte skochat nagore.
15
0
 
36
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
До 12За съжаление има недалновидни компании, които не преизчисляват с 10 до 30% заплатите. Това разбира се ги лишава от мозъчен потенциал и да бъдат сред водачите в сектора. Това е първа стъпка към губене на нови договори или сключването им при много по-лоши условия. Затваряйки "спиралата" най-често се налага затваряне на фирмата :). Предприемачите да му мислят, а не да реват колко била лоша средата в България и как не можело да се прави бизнес.
14
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Evropto padna na vsiakade. Evroto nemoje da se vdigne pone za sega. No ako padne borda v Balgaria togava e losho. Otnovo glad i inflacia
13
5
 
41
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Е, разбира се, драги ми смехурко, всеки в тази държава, който взима 3-4-5000лв. месечно не става за абсолютно нищо и е много мързелив. Та това е факт! Нищо, че е учил години за тези пари и има IQ 115+. Те затова една след друга отварят ИТ компания след ИТ компания офиси у нас. Че тук таме сигурно има мързеливи, има, спор няма. Но такива глупости да говориш е срамота.
12
1
 
43
 
! Отговори
ноби преди 9 години
До Анонимен 11ми той мързела е движеща сила на прогреса. Алчността, завистта, страха и т.н. също